Mattias Jansson - Kommunchef i Katrineholm.
Skriver om tankar kring uppdraget, kommunen, sociala medier i offentlig sektor, livet och personligt ledarskap

Kategorier
Etiketter
Arkiv
Senaste kommentar
Twingly Blog Search link:https://kommunchef.com/ sort:published Recent linking posts
Senaste inlägg
från Katrineholm i Sociala Medier
Fler nyheter från Katrineholm.
Powered by

Inlägg med etiketten ‘facebook’

Svar på frågor från Katrineholms Kuriren – Granskning av sociala medier

Jag fick igår ett antal frågor från Katrineholms Kuriren och fick också god hjälp på de sociala medierna med svar. Tack alla!

Hej Marlene

Vad trevligt att ni engagerar er i de sociala medierna. Det var stora frågor du ställer, jag försöker svara uttömmande nedan. Det är svårt att få med alla aspekter och i mångt och mycket så blir det ett sätt att arbeta, som integreras i min dagliga gärning. Ett exempel på det är när jag fick frågorna av dig igår och jag bad om hjälp, se gärna https://kommunchef.com/2011/02/fragor-fran-katrineholms-kuriren-granskning-av-sociala-medier som lästs av 1 500 personer sedan igår kväll. Frågan har också diskuterats livligt på

Jag ger mig iväg på möte nu, men har du kompletterande frågor får du gärna ställa dem per e-post, eller för den del på annan kommunikationskanal.

1. Hur och varför startade projektet sociala medier?

Det är viktigt att kommunicera med dem man är till för. Både för att ge, men också för att få intryck. Därför började Katrineholms kommun med att aktivt använda sociala medier under hösten 2009. Syftet av användningen var i grunden samma syfte som idag: att skapa kontaktytor med människor just på de platser, där människorna finns. Sociala medier har blivit en självklar del av vardagen för många människor och då måste vi finnas även där som kommun.

2. Hur togs kontakt med Thomas Selig och sedan när har han ett avtal med kommunen samt hur länge?

Thomas Selig kontaktades av Jenny Bolander, Kommunchefshandläggare, under hösten 2009 med en förfrågan om att vara behjälplig med sociala medier. Efter det träffades jag och Thomas Selig för första gången vid en inledande lunch i Katrineholm.

Efter lunchmötet tecknades ett avtal med ett visst timantal som sedan förlängdes och utökades.

I skrivande stund finns det ett avtal som löper till april 2011 samt ett annat avtal om live-sändning av kommunfullmäktige som löper året ut.

3. Vad är syftet med sociala medier i kommunen? och 4. Hur gagnar sociala medier kommunmedborgarna?

Det korta svaret är att vi ska vara tillgängliga där medborgarna, som vi är till för, finns. Sociala medier ersätter inte utan kompletterar kommunikation i andra kanaler. Samma fråga ställdes i webbens barndom – ”Varför ska kommunen finnas på webben?”. Idag är det en självklarhet att kommunen finns på webben och erbjuder information och e-tjänster.

Regeringen anknyter till det och har, via uppdrag till e-delegationen, utarbetat riktlinjer för myndigheters användning av sociala medier.

”Det kan finnas många skäl till att myndigheter använder sociala medier, till exempel för att skapa relationer, förtroende, nå nya grupper, omvärldsbevakning.”

http://www.edelegationen.se/sida/riktlinjer-for-sociala-medier

Mats Odell uttalade sig också här;

”– Jag tror det kommer att växa. Myndigheterna har en bra kontaktmöjlighet som också är billig för skattebetalarna. Man möter upp människor där de redan finns istället för att skapa egna mötesplatser, säger han.”

I artikeln formuleras exemplet San Francisco;

”I USA använder två tredjedelar av myndigheterna sociala medier i dag. Mats Odell nämner San Fransisco som en förebild, där 260 000 medborgare har Facebook och mycket av stadens kommunikation förs där. Han ser en liknande utveckling i Sverige.”

http://www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article131107.ece

Fullversion av riktlinjerna är på 67 sidor PDF.

I 4 § förvaltningslagen (1986:223) står följande: Varje myndighet skall lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde. Hjälpen skall lämnas i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till frågans art, den enskildes behov av hjälp och myndighetens verksamhet. Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt.

5. Enligt fakturor har kommunen under 2010 betalat drygt 267 000 kronor till Seligs företag Penseo för att bygga upp en plattform för sociala medier. Vad är din kommentar till kostnaden och vad tror du skattebetalarna tycker?

Kommunen har under 2010 visserligen betalat drygt 267 000 kronor till Penseo, men långt ifrån ”endast” för att bygga upp en plattform för sociala medier. Därutöver täcker fakturorna uppdrag som att skapa helhetsstrategier, att utbilda, att skapa flöden mellan många olika tjänster.

Thomas Selig har vidare skrivit fram riktlinjerna för sociala medier (som för övrigt numera används som mall av otaliga andra kommuner och som har legat till grund för bl.a. Datainspektionens och SKL:s arbeten).

Utöver det täcker kostnaderna bl.a. bloggplattform, designarbeten, Facebook-applikationer etc.

6. Twitter och Facebook är ju ganska enkla verktyg som vem som helst kan lära sig att använda på egen hand, oavsett om du är barn eller vuxen. Är det ekonomiskt försvarbart att betala en konsult för att lära sig hur man skriver på Twitter?

Ja, eller hur, det är en lätt, naturlig teknik och innehållet är i mångt och mycket ett samtal. Precis som vi samtalar när vi möts öga mot öga. Sociala medier är dock för många en relativt ny företeelse och det måste vi respektera. Själva nyheten kan skapa rädslor och en distans. Idag är det 20-25% av Katrineholmarna som inte använder digitala medier över huvud taget.

När vi som offentlig organisation ska engagera oss aktivt är det enligt mitt menande är det viktigt att seriöst skapa en plattform och strategi för sociala medier. Att inte göra det vore ansvarslöst. Ja, det är enkelt att använda verktyg som Twitter, Facebook och bloggen, men det är inte trivialt att i en myndighet definiera var gränserna går kring vad som får publiceras, vad som bör publiceras och vad som definitivt inte ska publiceras.

7. Finns det kanske fler kostnader i samband med sociala medier? Exempelvis inköp av utrustning?

Det finns några mindre kostnader i samband med sociala medier, utöver de som hittills nämnts. Att vi t.ex. ibland väljer en något vassare telefon för kommunanställda som använder sociala medier än vad vi skulle gjort i annat fall, kan ses som en sådan. Utöver det finns det några mindre utgifter per år som till exempel går till kommunens pro-konto hos etc.

8. Än så länge är det ju mest du som nyttjat de sociala medierna. Du är bland annat en flitig twittrare har vi noterat. Hur mycket av din arbetstid går åt till twittrande och andra sociala medier?

Dels vill jag påpeka att det inte alls är uteslutande jag som nyttjar de sociala medierna. Från våra biblioteksbloggar över skolorna till informationskontoret och flera andra förvaltningar inom kort, användningen ökar överallt.

När det gäller aktiv tid, så är jag uppkopplad ca två timmar per dag. Men allt det är inte merarbete, mycket utgörs av tid som annars skulle utgöra dödtid och väldigt lite ligger inom det som många kallar ordinarie arbetstid. Exempel på det jag gör är att läsa nyheter, se min läslisa på – dessa nyheter kommenterar jag på https://kommunchef.com/kategori/kommunchef-kommenterar/ Jag berättar varje dag vad jag gör på jobbet och jag läser vad människor i övrigt tycker om oss. Jag tar sammantaget intryck och deltar i samtal.

9. Du reser också runt och föreläser om sociala medier tillsammans med Thomas Selig. Gör du det på arbetstid? Enligt en faktura vi tagit del av från annan ort har kommunen fått 6 000 kronor för en föreläsning. Ingår då resor och arbetstid? Vem betalar ev övernattning? Får Thomas Selig ersättning från dessa 6 000 kronor?

2010 fakturerade Katrineholms kommun 6 000 kronor per påbörjad dag när jag varit ute och föreläst. Till det kommer reskostnader och logikostnader som betalas av arrangören. Utöver det så är mina krav för deltagande att jag marknadsför Katrineholm samt sänder föredraget live via internet för att så många som möjligt ska kunna ta del. Beställningar fr.o.m. 2011 debiteras med 8 000 kronor per påbörjad dag.

2010 fick Katrineholm in ca 100 000 kronor på sådana föreläsningar. Föreläsningarna har varit kring styr och ledningssystem, jämställdhetsarbete, ledarskap, personalpolitik och sociala medier.

Det är inte korrekt att jag reser runt och föreläser tillsammans med Thomas Selig. Vid något tillfälle har Thomas Selig ombesörjt live-sändning av föreläsningar på Internet. Vid ett tillfälle har vi deltagit vid samma konferens, med olika uppdrag. I dessa fall är det självfallet inte Katrineholms kommun som bekostar Thomas Seligs omkostnader utan en fråga som uteslutande rör Thomas Seligs företag och hans resp. uppdragsgivare.

10. I februari 2010 avslog kommunfullmäktige en motion om att utarbeta en bloggpolicy för anställda i Katrineholms kommun. Samtidigt beslutade fm att kommunstyrelsen ska göra en översyn av kommunikationspolicyn och ta fram riktlinjer för hur sociala medier från användas under arbetstid. Vad har hänt?

Det finns riktlinjer för användning av sociala medier inom Katrineholms kommun, när användningen sker som ett led i tjänsteutövningen.

Genomarbetningen av kommunikationspolicyn pågår.

Vi måste t ex se över, på vilka sätt den delvisa övergången från printmedia till digitala vägar påverkar kommunikationen. Fler människor i kommunen använder Facebook än prenumererar på en dagstidning. Vad innebär det för kommunikationen och annonseringen i enlighet med kommunallagen? Skulle man egentligen behöva köpa direktreklam och Facebookannonser? Kanske sms:a ut till alla kommunmedborgare med kvittenser? Som sagt – i en föränderlig värld är en kommunikationspolicy något av det svåraste man kan ge sig på – och ett ständigt förändringsarbete.

I nuvarande vår kommunikationspolicy (pdf), beslutad i kommunfullmäktige 2006 framgår att

”Syftet med kommunens kommunikationsinsatser är att sprida kunskap om kommunens service och verksamhet för att därmed öka motivation och delaktighet samt skapa en öppen attityd mellan kommunen och kommuninvånarna. Välinformerade medarbetare är liksom välinformerade kommuninvånare goda vidareinformatörer och våra bästa ambassadörer.#

I svar på motion om bloggpolicy står att

”Att stimulera användandet av sociala medier bygger på principer kring tillit och öppenhet. Sociala medier som kommunikationssätt är ett sätt att realisera dessa. Katrineholms kommun tror på öppenhet och på sina anställda och var och ens förmåga att själva fatta kloka beslut. Det är kommunens personalpolitik.”

11. Anser du att det ingår i din tjänst som kommunchef att twittra, blogga och facebooka på arbetstid om ibland ganska oväsentliga och banala saker som inte alls har med kommunal verksamhet att göra?

Ja. Jag arbetar som kommunchef men hur jag gör det är mycket beroende av vem jag är som människa. Jag försöker att vara mig själv och inte spela en roll. Eftersom jag och Katrineholms kommun tycker att det är viktigt med kommunikation med dem vi är till för så vet vi också att människor bättre kommunicerar om man känner att det finns en relation. Relationer är med personer, inte organisationer. Jag tycker att många verkar kunna uttrycka sina åsikter ärligt på den sociala webben.

Jag har idag konakt med ca 1 000 Katrineholmare på facebook, men välkomnar gärna fler.

Den som inte tycker det känns rätt behöver absolut inte kommunicera med mig där. Jag finns tillgänglig för många typer av kommunikation; möten, telefon eller varför inte i ICA-kön?

12. Vilken är din kommentar till de kommunmedborgare som tycker att din användning av sociala medier kan liknas vid en ”lekstuga”?

Jag blir glad att de uppmärksammat att jag använder sociala medier och bjuder med glädje in dem i samtalet. Kan de hjälpa mig att bli bättre, och att deras upplevelse av ”lekstuga” blir mindre har deras engagemang utvecklat mig, kommunen och kanske också dem?

Utöver det, så förändras kommunikation. I takt med att en tjänsteman inte längre endast är en funktion utan en ”människa”, i samma takt kommer personer som är vana och uppväxta med att en myndighet endast använder traditionella kommunikationsformer och -sätt uppfatta det som annorlunda, nytt, ovant – eller varför inte som ”lekstuga”.

Tyvärr är det nog något som följer med alla förändringar i samhället. Kyrkan opponerade sig mot tryckpressen, när det väl begav sig. Man ansåg t.ex. att den skulle fördumma människor i och med att kyrkan inte längre kunde förmedla och välja den ”rätta och enda sanna” informationen. Förändringarna som sociala medier medför är inga undantag. Av vissa uppfattas de som oseriösa. Vissa ser dem som onödiga. Vissa som lekstuga.

I övrigt hänvisar jag till uppdraget till e-delegationen (se ovan) som tydliggör fördelarna med en aktiv användning av sociala medier. Inte heller de verkar dela uppfattningen att det är fråga om en ”lekstuga”.

Jag är övertygad om att sociala medier innebär en stor nytta för människor – samhället, både i stort och även för oss inom Katrineholms kommun. Jag tror bestämt att om vi kan förmedla den nyttan och de fördelarna, så kommer även de personer som idag är ovana vid mediet förstå anledningen till att vi omfamnar det.

13. Hur lyder din arbetsbeskrivning som kommunchef?

Enligt budget

”Kommunchefen ska leda, stödja och samordna i det samlade kommunala uppdraget för att kommunmedlemmarna ska få den service som beslutats av kommunfullmäktige.

Kommunchefen:

  • Representerar den sammantagna förvaltningsorganisationen gentemot kommunstyrelsen med dess ordförande, kommunmedlemmar och företag
  • Leder kommunledningsförvaltningen samt stödjer ledningsgruppen
  • Stödjer förvaltningscheferna och samordnar i det samlade kommunala tjänstemannauppdraget”

Kommunicera kommunen!

CC by ishp.consulting

Anna Järnebeck gör just nu ett slutprojekt under sista delen av sin utbildning. Anna bor i Norrtälje och är, enligt egen utsago, en social-media-nörd  som vill att Norrtälje kommuns ska agera sociala medier, vilket det från kommunens sida finns en öppning för  

Projektet ska handla om hur man från kommunens sida skulle kunna arbeta med kommunikationen i utvalda digitala kanaler, med fokus på facebook och twitter. 

För att på ett så tydligt sätt som möjligt få fram fördelar med denna typ av kommunikation samt riktlinjer bestämde sig Anna att närmare studera en mindre skara kommuner som, i hennes personliga tycke lyckats bra med sin kommunikation i sociala medier. Så därför hörde hon av sig till oss :) 

Jag bad då Anna i öppenhetens namn att få svara på hennes frågor direkt här på bloggen, för att kanske kunna få feedback från fler och för att hjälpa andra med samma informationsbehov. 

Frågor

Katrineholms kommun startade alltså sin närvaro i sociala medier 2009. Hade ni redan då tydliga riktlinjer och strategier eller växte dessa fram under tiden som ni använde kanalerna? 

Vi startade vår satsning på sociala medier som en del av vår massmediestrategi. Vi såg att vi för att nå ut var beroende av fler kommunikationskanaler. 

Vår policy växte fram som en följd av en motion om ”blogg-policy” i kommunfullmäktige. Våra nuvarande riktlinjer har uppdaterats senast den 21 september 2010, pga SKL´s riktlinjer och Datainspektionens beslut. 

I sammanhanget så tycker jag också att man ska ställa sig frågan vilken funktion strategin ska ha. Behöver vi regler, lärande eller trygghet? 

Vilken typ av innehåll publicerar ni på er sida på facebook idag och hur bestäms vad som ska kommuniceras där? 

På vår officiella publiceras våra pressmeddelanden och nyheter från vår webb-plats. Dessutom skriver vi om det händer något speciellt, hanterar tävlingar och kommunicerar kring frågor som andra initierar. Vi skulle kunna bli bättre där. Olika verksamheter har utöver det grupper, sidor och profiler där de kommunicerar i sina kärnfrågor. 

En viktig lärdom. Var alltid person, skriv under med ditt namn. Relationer är med personer, inte organisationer

Hur skulle du säga att er sida på facebook förhåller sig till kommunens hemsida och vilket är ert huvudsakliga syfte med kommunikationen på facebook? 

Facebook är för kommunikation och ömsesidigt utbyte. Webb-platsen är för information om kommunens officiella hållning. 

Är ni nöjda med dialogen på facebook? Får ni den respons ni önskar? 

Nej, kommunikationen skulle kunna vara så mycket mer omfattande. 

Utmärkande för Katrineholms kommun är att du som kommunchef har en stor del i den kommunikation som sker i sociala medier. Ett flertal kommuner väljer ju att sköta större delen av kommunikationen i kommunens namn. Hur ser du på att du som person, för många människor förknippas med kommunen? Fördel? Nackdel? 

Sociala medier bygger på kommunikation, dialog i öppenhet som vägen till lärande. En dialog bygger på att det finns en relation. Relationer kan bara vara med personer. Ett varumärke byggs av de personer som företräder det, inte av organiastions budskap om vad man är. 

Vilket skulle du säga är det största problemet för kommuner i sociala medier idag? 

Brist på mod och avsaknad av stöd

Vad tror du om framtiden för kommuner i sociala medier? 

Jag tror den är strålande. Hela begreppet sociala medier kommer att försvinna och vi kommer istället att praktiskt använda digital kommunikation i våra verksamheter. Om vi lyckas kombinera det med en aktiv medborgar -och brukardialog så kan vi få en större förstålse för kommunen som det gemensamma. I övrigt hänvisar jag till storheter som Joakim Jardenberg, Thomas Selig , Niklas Strandh och Brit Stakston att sia om framtiden :) 

Vad har jag missat?

Så kan de sociala medierna förändra intern kommunikation

Idag talar jag på Abiltypartners konferens . Jag livesänder förstås, start 13.20 här.
Mina underrubriker är

  • När jag och chefen blev människor och kom in i varandras kök
  • Vem kontrollerar organisationens budskap och ska vår information alltid finnas internt först?
  • Vad händer internt när din facebook-vän ledaren måste vara chef
  • Vad händer när ditt personliga nätverk bryter organisationsstrukturen?
  • Innebär sociala medier förlust av kontroll eller innebär det större förmåga att påverka vad som händer i organisationen?

Bilder på Prezi

För dig som så kör vi på #smiio

Uppdatering: Ett utmärkt sammandrag av vad jag faktiskt sa, ljudet hade ju kunnat vara bättre, finns här.

Länka ditt nätverk

Jag frågade för en tid sedan om jag skulle dela min digitala värld. Svaret blev att ni ville ha ett inlägg om teknisk sammankoppling av olika tjänster ur mitt perspektiv, så det kommerhär. Hela upplägget är gjort tillsammans med Thomas SeligPenseo.

Först några disclaimers. Se denna post just som mitt perspektiv, ingenting är fulländat och jag tar gärna feedback. Ihopkoppling av tjänster måste ske smart. Smart i detta fall är selektivt. Att enbart flöda åt olika håll ger ingenting.  

Bloggen är samlingspunkten för min digitala närvaro. För dig som vill lära dig mer om att blogga rekommenderar jag mymlans bloggskola. För mig är WordPress for Android, i mobilen omöjlig att vara utan. Där lägger jag genast in ett utkast när jag får en idé eller hör något klokt. Sedan kan det blir en bloggpost senare.

Förutom mina egna inlägg på bloggen så visas samtliga inlägg från Katrineholms kommuns officiella sociala-mediekanaler samt inlänkningar från andra bloggar, via twingly.

När jag publicerar ett nytt inlägg på bloggen så räknar jag med att det är intressant för flera målgrupper varför det publiceras på facebook och twitter via dlvr.it (se nedan). Dessutom visas inlägget på min via BlogLink som är en tjänst på LinkedIn.

Diskussioner på twitter om inlägg på bloggen förs in som kommentarer på bloggen via tjänsten Twitoaster.

Två typer av inlägg skapas automatiskt och skickas ut. Det ena är Mikrobloggat som skickar ut Twitter-uppdateringar med hjälp av TwitterTools varje lördag eftermiddag. Bloggposten innehåller alla tweets jag skickat veckan som varit, undantaget @-replies och RT-ReTweets. Syftet är att visa twitter för fler. För de som redan använder tjänsten är den nog ganska ointressant så den sorteras in i en egen flik direkt med hjälp av ACE. Den andra är Kommunchef kommenterar som skapas dagligen från vad jag delat och kommenterat i GoogleReader, se nedan, med hjälp av SharedItems2WP. Kommentarerna läggs också separat för att inte fylla hela startsidan och på det sättet ta fokus ifrån andra typert av inlägg. ”Kommenterat” visas både som länk i toppmenyn som de senaste inläggen i en widget i högerspalten.

är en given samlingspunkt för information och kommunikation. Till twitter så automatpublicerar jag RSS-pressmeddelanden från katrineholm.se. Dessutom postas blogginlägg, bilder, video och positionering dit. Sedan fungerar twitter för att kommunicera och föra information till andra nätverk.

 använder jag för att hantera framförallt twitter, men även min facebook-profil och kommunens facebook-sida. Dessutom är tweetdeck LinkedIn kopplad. Sett ur ett länkningsperspektiv så schemalägger jag ibland flöden via tweetdeck. Om jag ex vill att min kalender skickas ut vid åtta på morgonen kan jag lägga in det i förväg och bestämma var det ska publiceras. På mobilen använder jag twicca för twitter. Twicca är det i särklass den bästa twitterklient jag använd. Jag skulle ha svårt för att använda utan dessa tjänster.

 är det nätverk där jag möter mest Katrineholmare. På facebook publicerar jag varje dag var jag gör, via tweetdeck eller dlvr.it. Mina bloggposter skickas hit som länkar via dlvr.it och mina speciellt delade objekt från GoogleReader likaså. Till facebook är mitt mobypicture-konto kopplat. Dessutom direktpubliceras Bambuser och Ustream-sändningar samt gillade YouTube-klipp. Jag publicerar ibland också mina Gowalla-incheckningar på facebook.

dlvr.it är den bästa tjänsten för att flöda -flöden åt olika håll. Jag använde tidigare twitterfeed, men den strulade och var väldigt försenad i leveranserna. Här har jag följande flöden;

  • #fb och Idag – Postar tweets som innehåller ”#fb” eller ”Idag -” som statusuppdateringar till min facebook-profil. Om posten innehåller #fb tas just det bort, då det inte fyller någon funktion på facebook.
  • Alla nyheter från Katrineholm.se – Postar nyheter av lokal karaktär som länkar till min facebook-profil. Detta brukar innebära en del bra diskussioner då det är lokal information. Många Katrineholmare har jag som sagt på facebook. Dessa nyheter går inte till twitter.
  • Pressmeddelanden från Katrineholm.se publiceras till såväl twitter som facebook som länk.
  • Event och lediga tjänster från katrineholm.se automatpubicerar jag inte. Om det är av intresse så sker det individuellt till respektive nätverk.
  • Blogginlägg publiceras som länkar till facebook
  • Blogginlägg publiceras till twitter mellan 7.30-12 i veckorna och 9-12 på helgerna. Inlägget påminns sedan vid 17-22 på kvällen
  • Blogginlägget Kommunchef kommenterar skickas till facebook direkt vid 22.30 då det skapas. Det döps du om till ”Min syn på saken” och skickas som länk. Till twitter går inlägget mellan 8-9 på morgonen, då med tillägget #kommkomm. 
  • Inlägg i GoogleReader som taggats med fb postas till facebook som anteckning
  • Inlägg i GoogleReader som taggats med tw postas till twitter

 är det senaste tillskottet i min digitala värld (ja, jag vet att jag är sen…). Här konsumerar jag RSS-flöden, både direkta flöden från bloggar och webb-platser som är extra intressanta, men också skapade flöden såsom twingly-sökningar på ledarskap och sociala medier i kommuner. Dessutom så har jag min tidningsbevakning via Meltwater som RSS-flöde här. Förutom att läsa så kommentarer jag det jag tror kan vara av intresse för andra. Det jag vill skicka vidare direkt taggar jag med fb (facebook) eller tw (twitter). Då skickas det direkt dit med länk till inlägget och till min kommentar. GoogleReader ger mig också möjligheten att via ett bokmärke kommentera vilka andra webb-platser som helst samt direkt prenumerera på fler. Jag sjärnmärker bloggar som jag kommenterar för att gå tillbaka och följa upp dialogen. Det jag kommenterar på en blogg brukar jag också kommentera i en anteckning i GoogleReader. I mobilen använder jag NewsRob för att läsa och kommentera flödena. Samtliga poster som skapas under dagen skapar automatiskt ett blogg-inlägg, se ovan, vid dagens slut.

Mobypicture är min primära bildsajt för uppladdningar. Jag kan ta ett kort med mobilen och direkt skicka det med en enkel rubrik och bildtext. Då postas bilden till facebook, twitter och till . Från Flickr-kontot så visas bilderna också på bloggen. En kul sak med mobypicture är att det är enkelt att maila bilder också. Om jag bara mailar en bild, ex ett skärmklipp till min specificerade adress så publiceras den omgående.

Bambuser streamar video. Jag använder den mest för streaming från mobilen, men det går också via webb och klient. Vid streaming delas det direkt ut på twitter och facebook. Jag har styrt länken så att man kommer till min video-sida på bloggen.

Ustream är den bästa streaming-tjänsten för dator. Livesändingen går ut mot facebook och twitter och man kan automatiskt skicka ut nya meddelanden under sändningen som innehåller länken till livesäningen. Ustream´s livekanal finns även på bloggen.

 är automatiskt länkat till facebook och twitter både när jag lägger upp nytt material och när jag gillar och/eller kommentarer klipp.

Posterous är för närvarande inte länkad till andra tjänster. Jag använder den för att publicera mail eller dokument som jag vill visa någon i en konversation på ex twitter eller vill hänvisa till på bloggen.  Det är bara att skicka ett mail till den angivna posterous-email-adressen.

Slideshare som jag använder för powerpoint-presentationer.

Gowalla är en positioneringstjänst jag ibland använder i mobilen. Där kan man välja att post mot twitter och/eller facebook. Jag gör det oftast om jag också laddat upp en bild med kommentar.

Avslutningsvis

Katrineholm på sociala medier samlas på http://katrineholm.se/Om-kommunen/Sociala-medier/.

Det var en genomgång av mitt upplägg avseende kopplingar mellan olika sociala medier. Hoppas det kan ge något. Kanske vill du också dela med dig av dina erfarenheter?

Skrämsel-propaganda mot sociala medier!

CC by stuant63

CC by stuant63

Igår kontaktades jag av en journalist som ville ha ett kort citat om drivkraften i att använda sociala medier, sett ur kommunens perspektiv till en bilaga i en rikstäckande tidning. Det ställde jag gärna upp på, men ville gärna se texten i sin helhet. När jag såg texten insåg jag att detta måste vara något käpprätt och…

Nåväl, kritik ska ju ses som en utgångspunkt för dialog där olika ståndpunkter ska brytas mot varandra tänkte jag och kontakade den trevliga journalisten och frågade om jag kunde få bemöta det som framkom. Tyvärr var det platsbrist, men om jag gjorde ett utkast direkt under kvällen så skulle det kanske gå. Nedan ser ni i huvudsak de citat som fanns i den ursprungliga texten och mina förslag till svar.

Sociala medier – tidstjuv eller värdeskapare

Nästan alla verkar göra det nu för tiden. Sociala nätverkssajter som Facebook och Twitter har nu också blivit en arena för företag och kommuner.

Mattias Jansson, kommunchef i Katrineholm, tillhör en av de flitigare användarna av sociala medier inom den offentliga förvaltningen.

– Nästan fem miljoner svenskar använder sociala medier, följaktligen ska vi vara där, säger han.

Har du som arbetar i en kommun hört att ”Det borde kommunen göra!” – frågar Mattias Jansson. Kommunen är för det gemensamma, därför blir sociala medier så viktiga för kommunerna de som du vill ändra en sådan inställning. Om du vill att medborgarna själva engagerar sig i det gemensamma så måste du våga släppa in och då finns bl.a. sociala medier som ett verktyg för att ha en öppen, givmild och personlig attityd och en öppenhet av att ta intryck av andra i kommunikation.

Men skepsis finns. Utmaningen har legat i att synliggöra och mäta de positiva effekterna. Många beslutsfattare ser sociala medier som en tidstjuv, och inte som ett mervärde.

Det handlar om att sätt att verka tillsammans med sitt nätverk, att inte göra denna kommunikationsform vid sidan av annat, utan i det vi gör hela tiden menar Mattias Jansson.

Revisionsbyrån x har sett många företag ta sina första steg mot att anpassa sig till denna nya utveckling. Byrån har precis stöttat x i val av leverantör för satsning på sociala medier.

– Det är i sociala medier 80-talisterna och 90-talisterna lever sina liv. Man måste vara med där för att kunna nå den gruppen av människor som att vana att kommunicera där, säger x, manager på x.

Detta är inte en generationsfråga, det är en fråga om förhållningssätt. Vi delar världen och efter kommunikation också värden mellan generationerna. Sociala medier är en del av vår värld fortsätter Mattias Jansson.

Nackdelen är att kommunikationen inte kan kontrolleras, som exempelvis reklam på stan eller annat media. Men enligt x, konsult på x, kan bristen på kontroll faktiskt vara den största fördelen.

Om man tycker att det är en risk att inte kunna kontrollera budskap så är man redan illa ute. Vi måste våga hantera det andra tycker att vi är, inte bara det vi själva har definierat. Man kan inte välja om man ska vara med, vi är redan där – säger Mattias Jansson.

– Det är ett paradigmskifte där två världar möts. För de unga är kontrollen ingen nödvändighet. Men sett ur den nuvarande världen så är det en nackdel, säger han.

Den nuvarande världen innehåller detta menar Mattias Jansson.

En invändning kan också vara att konfidentiell information kan läcka ut på grund av missbruk av sociala medier.

Jag tror att om det blir ett problem på med denna kommunikationsform så är det ett problem även i annan kommunikation.

Det viktiga är att investeringar i sociala medier sätts i samband med företagens behov och övergripande vision. Dessutom att de anställda använder sociala medier på ett sätt som rimmar med företagets riktlinjer.

De anställda som agerar på ett sätt utanför organisationens riktlinjer kommer att fortsätta göra det i sin yrkesutövning. Skillnaden blir att det syns mer på sociala medier, säger Mattias Jansson.

x sticker inte under stol med att det är resurskrävande att vara aktiv i sin kommunikation med andra människor på nätet.

– Att blogga kan vara ett bra sätt för en vd att profilera sig. Men frekvensen är väldigt avgörande. Man måste ha intressanta saker att säga i stort sett varje dag, säger x.

Jag bloggar på kommunchef.com samt på använder facebook och twitter varje dag. Jag gör det som en del av mitt arbete och som en del i min utveckling. Jag får tillbaka minst lika mycket som jag ger. Det handlar inte om att göra detta utöver det vi idag gör, utan att göra det som en del av det vi gör.

Det hela slutade med att det blev för mycket text, varför jag valde att inte delta alls. Jag vill inte förknippas med denna typ av utstuderat svartmålande från dem som känner sig hotade. Den trevliga journalisten lovade verka för en separat artikel.

Någon som känner igen sig?

Jag är inbjuden till Göta Priset!

Jag fick precis följande mail.

Kommundirektören har pekat ut ditt projekt

Vid en frågeundersökning av Kommunforskning i Västsverige (KFi) som genomförts med Sveriges samtliga kommunchefer har ditt projekt ”Arbete med sociala medier” pekats ut som ett bra exempel på en kommunal innovation.

Kvalitetsmässan som tillsammans med bl a Sveriges Kommuner och Landsting driver utmärkelsen GötaPriset har fått ta del av listan över rekommenderade innovativa projekt, där ditt projekt ingår.

Vi bjuder in dig att söka GötaPriset.

Vad ska man säga? Kanske ett JIPPI ;)

Jag är djupt hedrad och glad att Katrineholm uppmärksammas – Tack!

Skapar digital närvaro analog frånvaro ?

CC by Rosaura Ochoa

I ett möte är det viktigt att vara närvarande. De flesta av oss skulle nog säga att man bara kan vara närvarande på ett ställe samtidigt. Jag påstår till och med att jag behöver se dig, verkligen se dig för att vi ska få den kontakt som krävs för ett djupare möte.

Ändå så sitter jag med min familj i soffan och skriver detta inlägg eller kollar ett twitterflöde eller ägnar mig åt någon annan digital kommunikation, med just dig som kan vara på andra sidan jorden. Jag anser, trots familjens stundom inkommande pikar att jag ändå är närvarande hos dem. Är jag det?

Jag tror att jag i det läget har en delaktighet som snabbt kan gå över i en närvaro. Delaktigheten fungerar för att hänga med i ytliga diskussioner – där kan jag vara på flera platser.

När jag gick en kommunikationsutbildning för några år sedan så fick jag lära mig om löken som en metafor för kommunikationens olika faser.

CC by Oschene

Löken skalas i olika lager ungefär som att vi börjar att tala om väder och vid, sedan aktuella nyheter, och fortsätter med vad vi gjort sedan sist, för att komma in på vad som betyder mycket för oss, fram till vad som påverkat mig och dig, för att kanske sedan tala om våra mina djupare känslor och sedan om vem jag är. Alla samtal går förstås inte hela vägen in till kärnan. I samtalet kommer vi också vandra fram och tillbaka, ut och in i dessa lager.

Några av oss kan taoss långt in mot mitten på sociala medier, men hur som helst vid användning av sociala medier så har vi redan skalat av några lager på löken när vi träffas AFK, eller som somliga skulle säga i den verkliga världen. Det fysiska mötet blir effektivt – du har ju redan sett på facebook vad din vän gjort på sistone, ni behöver inte lägga tid på det och istället dyker ni närmare löken mitt.

Därför menar jag att kommunikation via sociala medier kan öka kvalitén på våra möten öga mot öga. Om jag också lyckas att dra uppmärksamheten från dig i vår digitala kommunikation när den analoga kallar från de yttre lök-lagren så ror jag nog hem den analoga relationen också – i kärnan :)

Kommunens personuppgiftsansvar på sociala medier

 

Foto: Brian Einarsen

I början på juli fattade datainspektionen beslut om kommunens personuppgiftsansvar på sociala medier. Beslutet finns .

Beslutet är att;

Datainspektionen konstaterar att Katrineholms kommun är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter som förekommer på Facebook-sidan ”Katrineholms kommun”, på bloggen ”Kommunledningsförvaltningen” samt i Twitter-kontot ”Katrineholm_se”.

Kommunens personuppgiftsansvar för Facebook-sidan och bloggen omfattar både personuppgifter som kommunen själv publicerar och personuppgifter som publiceras av andra på sidan. Kommunens personuppgiftsansvar för Twitter-kontot ”Katrineholm_se” omfattar endast personuppgifter som kommunen själv publicerar via Twitter.

Katrineholms kommuns personuppgiftsansvar innebär att kommunen har ett ansvar för att det på Facebook-sidan, bloggen och Twitter-kontot inte utförs behandling av personuppgifter som kränker enskildas personliga integritet och i förekommande fall ta bort sådana uppgifter. I ärendet har inte påvisats att det förekommer någon sådan behandling varken på Facebook-sidan, bloggen eller på Twitter-kontot.

Ärendet avslutas.

Beslutet är väl ungefär vad man kunnat förvänta sig och möjliggör fortsatt användning av sociala medier för offentliga organsiation. Datainspektionen ska enligt uppgift från dem komma ut med uppdaterat informationsmaterial i ämnet, som jag inte sett än.

Vet inte om det finns några kvarvarande frågor?

Öppenhets-klyftans självdefinierade integritet

Idag skriver Peter Wolodarski på Ledare, signerat i Dagens nyheter Förföljd av digitala fotspår. Han menar att vi, var och en ska vara på vår vakt med vad vi delar med oss av inom ramen för den personliga integriteten. Han menar också att skyddet för vår integritet måste stärkas.

Detta är ett vanligt förhållningssätt till de nya mediernas intåg i våra liv och vissa människor har utsatts för negativa konskekvenser av sina digitala fotspår.

Tankevurpan blir, enligt mig, att repressalierna ju inte är utförda av de öppna personerna utan av någon annan. Det är inte din öppenhet i sig som är problemet utan hur andra människor hanterar den. Vill du arbeta hos en arbetsgivare som tycker att du inte kan arbeta kvar pga av något du gjorde för 30 år sedan, såsom berättas i artikeln? Det är en märklig arbetsgivare och inte ditt ansvar hur hon/han hanterar information, även om du får bära konsekvensen.

Så länge det finns en skillnad i integritet, eller egentligen hur öppna vi människor väljer att vara med vilka vi är så kan de som väljer den slutna vägen utnyttja den stängda, inneslutna. Är det då de som är öppna som ska ändra sig?

Det är dessutom så att det kanske inte ens spelar någon roll vad just du gör. I dagens DN finns också, i ekonomidelen en artikel ”Friad – men fälld på nätet” som handlar om en läkare som kritiserats felaktigt på en persons blogg och lidit men av det. Rådet han får är att inte besvara, dvs skapa en ”öppenhets-klyfta”. Anledningen till att den negativa blogg-artikeln dominerar är kanske att alla med positiva nyheter inte är lika öppna?

Sen är frågan vad personlig integritet är- Peter Wolodarski har sin bild, men vad din personliga integritet är bestäms av dig och just möjlighet att själv definiera den, det är det viktigaste.

Morgondagens tidning – om kommunalt pionjärskap?

Krister Wistbacka, chefsredaktör på Katrineholms kuriren skriver i min  för några timmar sedan

Hej Mattias. Morgondagens ledare handlar delvis om dig – inte som person utan som pionjär bland kommunala tjänstemän. Jag försöker ha en positiv grundton.

Mitt svar var

Vad trevligt Krister. Med tanke på ditt engagemang för öppenhet och din starka tro på offentlig debatt så tror jag att förhållningssättet som sociala medier står för passar både dig och mig.

För så är det väl verkligen? Den viktiga rollen som granskare hos den tredje statsmakten och för oss alla underlättas väl av öppenhet?

En definition för en bra nyhet brukar vara att

  1. Det är en bra historia – story
  2. Den innehåller en intressant person
  3. Den har en lokal förankring (eg ett läsvärde för målgruppen)

Jag hoppas att morgondagens ledare ökar förståelsen hos de som i dagsläget inte är delaktiga i den digitala världen – det är viktigt!

Kommentarer…
Här hittar du korta kommentarer om andra webbplatser och nyheter.
  • Noterat 23/4-11
  • Noterat 22/4-11
  • Noterat 20/4-11
  • Noterat 19/4-11
  • Noterat 18/4-11
Flickr Foton






  • Välkommen bort, välkommen hem - du väljer ;)
  • Noterat 23/4-11 http://dlvr.it/PWXFr
  • tack, litar på ditt stöd :)
  • V som i....


Connect with Facebook
finns även på LinkedIn.
Dela med dig!
Bloggen drivs med Creative Commons Attribution 3.0 License
Creative Commons License

och/eller