Mattias Jansson - Kommunchef i Katrineholm.
Skriver om tankar kring uppdraget, kommunen, sociala medier i offentlig sektor, livet och personligt ledarskap

Kategorier
Etiketter
Arkiv
Senaste kommentar
  • Krister Wistbacka om Opinionsbildning mot de förtroendevaldas beslut
  • Anneli Wiberg om Opinionsbildning mot de förtroendevaldas beslut
  • Kommunchef kommenterar – 3 mars 2011 om Opinionsbildning mot de förtroendevaldas beslut
  • Kulturchefen om Opinionsbildning mot de förtroendevaldas beslut
  • om Opinionsbildning mot de förtroendevaldas beslut
Twingly Blog Search link:https://kommunchef.com/ sort:published Recent linking posts
Senaste inlägg
från Katrineholm i Sociala Medier
Fler nyheter från Katrineholm.
Powered by

Inlägg med etiketten ‘Verksamhetsplanering’

Glömda kompetenser

Jag hör ofta ordet kompetens användas synonymt med kunskap. Kunskap är för mig en del av att vara kompetent. Men att vara kompetent är större.

Kompetens är förmågan att utföra en uppgift.

Således kan du inte vara allmänt kompetent. Du är alltig kompetent i förhållande till något specifikt – en uppgift.

Kompetensbegreppet kan delas in i;

  • Kunskap – Att kunna sitt ämne, en teori. Kan tillgodoses med utbildning och/eller erfarenhet
  • Kvantitet – Du ska ha tid, eller ni ska vara tillräkligt många för att utföra uppgiften
  • Långsiktighet - Du ska hålla långsiktigt, eller om det rör en grupp säkerställa att ni finns kvar så länge det behövs för att utföra uppgiften

Det traditonella kunskapsbegreppet måste också kompletteras med ditt nätverk. Ditt nätverk hjälper dig att ha tillgång till kunskap och erfarenhet. Ditt nätverk är en del av din kompetens.

Men det räcker inte. Du behöver mer. Det är så lätt att inte tänka på, men du vet det så väl. Du behöver en inre drivkraft, en vilja, en motivation för att utföra något bra. Du kan vara hur bra som helst utan att det märks om du inte får ut det.

Men det räcker inte med det heller om du ska kunna högprestera utanför dina normala ramar. Då behöver du mod. Mod att pressa dig själv utanför den box du satt upp. Mod att gå utanför det som är lagom och tillrättalagt.

Tänk på det nästa gång du ska rekrytera, sök inte bara kunskap – sök kompetens!

När visionen inte når fram kommer detaljstyrningen

CC by uggboy

Jag funderade på att kalla detta inlägg för ”Konceptuell frustration ger kvantitativ styrning”. Det är precis vad jag vill få fram.

Konceptuell frustration – Jag har många idéer. Jag blir frustrerad när jag, under lång tid och med stort tålamod ;) lagt fram min syn men när jag inte ser att det bidrar till någon annans förändring. Jag vill vara en ledare som både påverkar och påverkas av min omgivning. Jag vill att människor i min omvärld ska ta intryck. Intryck som går in i dig. Intryck som gör att du väljer att agera på ett nytt sätt.

Kvantitativ styrning – När jag inte når fram till en annans människas inre är det lätt att jag börjar styra handlingen istället. Jag börjar bestämma hur du ska göra något. Jag styr din handling. Jag mäter effekten, ofta numerär av ditt arbete. Utför detta, gör det så här många gånger osv.

Förändring? Jag tror inte att detta bidrar till någon långsiktig förändring hos någon.

Exempel – Om vi t.ex. säger att ”Katrineholms kommun ska vara tillgängligt via E-tjänster” så använder vi mål som styr vart vi vill nå. Det styr mer vad vi vill åtadkomma. Ännu bättre hade varit att svara på frågan varför. Då hade målet blivit något som ”Medborgare och företag ska kunna nå kommunen digitalt när som helst”. Problemet är att det inte inte blir ”tillräkligt” styrande. Då styr vi istället med nyckeltal. Nyckeltalet är kvantitativt. Vi säger exempelvis att Katrineholms kommun ska ha 20 e-tjänster.

Vad händer då? Om du styr mot handlingen, 20 e-tjänster så är det lätt att frågan varför kommer bort. Att 20 e-tjänster verkställs. Kanske kommer du att erbjuda 20 helt ointressanta e-tjänster? Kanske kommer du att dela en e-tjänst  i 20 delar för att uppnå målet? Kanske kommer du att införa de enklaste e-tjänsterna, inte de bästa?

Styrning är lätt – ledarskap är svårt. Jag tror att det är oerhört viktigt att veta när man gör vad;

  • Styr eller leder
  • Visionärt eller i detalj
  • Handling eller tanke
  • Konceptuellt eller kvantitativt

Jag tycker att vara chef, att peka med hela handen, att styra handling måste värderas som ett nederlag för ledarskapet. Vad tycker du?

Fem deviser om ledarskap #1 – Världen i ständig förändring

Under ledarskapsveckan i Katrineholms kommun så talade jag om min syn på ledarskap utifrån Fem deviser. Vi är vår värld! För mig är ledarskap att påverka och att påverkas. Som ledare och kommunchef är min vision ”Vi är vår värld”. Var och en ser vi vår del och tar ansvar för vårt bidrag till det gemensamma.

Ledarskap är att påverka och påverkas. Min vision som ledare och kommunchef är ”Vi är vår värld” – som för mig betyder det att vi var och en ser vår del och tar ansvar för vårt bidrag till det gemensamma. Jag har utifrån detta fem motton som jag försöker leva vid som ledare och således också som människa.

 Världen i ständig förändring

Förändring sker hela tiden det finns inget av och på. Vare sig vi vill det eller inte så kan vi inte relatera till vår omvärld såsom att det går att stoppa förändringen. Det är just i den insikten att förändringen sker i omvärlden och att svårigheten att hantera den är när det blir en skillnad mellan omvärldens förändring och vår egen anpassning.

Ofta så handlar diskussionen på en arbetsplats om att det snart blir lugnare, det är så mycket just nu. Den verkliga insikten, att det aldrig blir lugnare kan vara svår att ta till sig. Tryggheten kan således inte finnas i vår omvärld, utan måste finnas i oss själva. Om vi tittar tillbaka hundra år i tiden och ser utvecklingen så går det lätt att se. , hela tiden.

Som ledare och som människa så vill jag omfattas av tryggheten i mig själv och det faktum att jag också utsätts, eller kanske utmanas av förändring. Det finns tusentals ”goda råd” om förändringsarbete. Tiotusentals pekpinnar hur jag som ledare ska göra. De är säkert alla bra, men det är så lätt att förstora de förändringar vi ställs inför.

Om vi verkligen accepterar ”Världen i ständing förändring” så kommer allt annat av sig själv och vi kan hitta kraften inom oss att hantera anpassingen.

Det är engagemang som skapar framtiden

 

Jag lyssnade på Henrik Challis på PlanB häromdagen. Ämnet för dagen var engagemang. Jag hade under och efter seminariet, ja även nu svårt att bestämma mig vad jag tyckte och tycker om helheten. Jag tror att föreläsaren kanske är van att tala för mindre grupper, vi var 400 personer. Med ett antal tankvärda guldkornsuttalanden fanns dock!

Om engagemag

  • Framtiden finns inte än
  • Engagemang kommer inifrån
  • Engagemang växer av uppmärksamhet
  • Engagemang genomsyrar allt
  • Engagemang lever upp till förtroende
  • Engagemang är meningsfullt – känsla av sammanhang (KASAM) ger meningsfullhet
  • Ibland vid förändring tror vi alla ska med och samtidigt, så är det aldrig

Allt som gör att vi människor sätter oss vid rodret och inser att vi sitter där är bra, tycker jag. Hur mycket tid lägger vi inte ner på att sia om saker som kanske aldrig kommer. Jag har funderat mycket på vad det är som gör vissa människor så framgångsrika och med det vad jag själv söker hos människor runt omkring mig i arbetslivet. Är det kunskap? Inte i så hög grad längre, det är i mångt och mycket energi och förmågan att se helheter. Energin kommer ur engagemang och de som har förmågan att kombinera engagemang förmågan att se helhet/koncept och kunskap höggaktar jag. Jag är personligen inte säker på att jag själv kommer att kunna känna engangemang i en och samma sak så länge att jag blir riktigt erfaren. Att bli sedd som människa är ett så grundläggande behov, men så lätt att glömma bort.

 

Om förändring

  • Om du är med och utformar en lösning så utför du lättare sedan
  • Gör inte strategier innan vision byggts tilsammans
  • Om man känner; Delad otillfredsställelse – Har en gemensam vision – Har en handlingsplan så får man FÖRÄNDRING

Grunden för framgångsrik delaktighet är delaktighet i problemet, vilket är grundsatsen till varför tidig, ”ovärderad” öppenhet är den viktigt. Du kan aldrig vara överens om en lösning om du inte är överens om problemet.

 

Om organistioner

  • Organsiationen finns inte i våra fem sinnen
  • En gemensam uppgift och vision är grund för samarbete
  • En organisation är vår gemensamma bild, dvs organsiationen bor i människan
  • För att förändra en organsiation så måste man börja med dialog för att huvudet/mäniska ska ändras

Ja, en organisation utan vision är en folksamling. Vi behöver något samlande för att bli en enad grupp. Det som samlar oss måste vara accepterat av alla, annars så kommer vi inte att gå i samma riktning. Att säga åt en medarbetare hur den ska göra något är ofta ett misslyckande både för ledarskapet och medarbetarskapet. Styrning ska alltid sikta mot ett mål. Om vi inte har målet kan vi heller inte uppnå det. Kontentan av detta blir, tycker jag, att våra mål måste vara kända och accepterade av alla. Det är en av anledningarna till att jag tycker att verksamhetsplaneringen är så viktig. Vi planerar tillsammans. När vi planerat tillsammans så gör vi tillsammans. Att göra tillsammans innebär att var och en gör det den anser är rätt. Därför konstaterar vi att all förändring börjar med mig själv. När vi utvecklas gör organisationen detsamma och vi når målen.

 

Om mänskligt beteende

Henrik Challis visade sedan ett youtube.klipp om påverkan, som enligt honom kan beskrivas som en normalfördelningskurva med mer och mer deltagare till en topp som sedan avtar med samma kurva.

…eller så kan man säga att en man kan göra skillnad!

Happening i kommunsverige – KOMMEK

Denna vecka är det den årliga KOMMEK-mässan eller som den egentligen heter Kommunalekonomisk konferens och utställning.

Jag ska åka för första gången och ska också delta på den Visionära arenan.

Jag åker till Malmö tillsammans med kommunens ekonomer och har bl.a. valt seminarierna

- Före och efter Goggle

- Dagens utmaning – morgondagens välfärd

- Det är engegamng som skapar framtiden

Kommer förstås att återkomma med personliga reflektioner. Under tiden kan du se vad som händer på KOMMEK 2010 genomtwitter flödet här.
_______________________________________________________________

Posted in Kommuner | Etiketter , KOMMEK, , , , , |

Nära

En målning av Gerd Öhman, min mormor

En av anledningarna för mig att börja använda sociala medier var att öka transparensen och därmed insynen i kommunen och en kommunchefs arbete. ”Nära” är ett försök till en mer personlig ansats, baserad på veckan som varit, om det kan vara intressant – om inte, sluta läs här.

 

Ett stort arbete denna vecka har varit att arbeta vidare med våra ”åtaganden” inför 2011. I år har vi för andra året i rad gjort detta tillsammans med alla våra anställda på kommunledningsförvaltningen, i medarbetarrådslag. I korthet går det till så att kommunstyrelsen fastställer ett planeringsdirektiv till alla nämnder och bolag. Planeringsdirektivet innehåller bla preliminära budgetramar och anger vad man vill nå för resultat. Svaren på detta kan se ut som;

Resultatmålet Kommunen ska ha en ekonomi i balans ger åtagande Antalet anbudsgivare ska i snitt vara minst 4,0 per upphandling.

 

Anne AnderssonFör tre veckor sedan, en söndag ringde en av mina närmaste medarbetare ekonomichef Anne Andersson och berättade att hon blivit headhuntad till ett jobb som ekonomidirektör på sin hemort, Örebro. Min första reaktion, inåt, var vem som helst bara inte hon. Jag såg det jobbet när det kom ut och insåg direkt att det var som klippt och skuret för Anne, jag till och med skämtade med henne om att hon ska ge tusan i att söka. Jag var från den stunden övertygad om att hon skulle få jobbet, även om det då också fanns andra kandidater. Anne ville förståeligt nog inte att det skulle komma ut i det läget, varför jag fick hålla informationen för mig själv.  Hur som helst så tog jag kontakt med vår rekryteringsfirma som började search och annonserade för ej specificerad kund omgående. I veckan blev det klart att hon fått jobbet - Ett stort grattis till Anne och till Örebro kommun.

För att se framåt så hoppas jag nu på en ny, bra ekonomichef till Katrineholm. Jag ställde frågan i ledningsgruppen, varför någon skulle vilja arbeta just hos oss och fick ett unisont – Vi har frihet, med krav på ansvar. Det värmde mitt ledarskapshjärta och vi utformade . Kanske är det du?

I veckan meddelade räddningschef Cecilia Uneram att hon slutar. Cecilia har arbetad över 11 år som chef för Katrineholms och Vingåkers räddningstjänster och gjort ett strålande jobb. Även om avslutet blev abrupt, efter en medarbetarenkät så tycker jag att alla, inklusive Cecilia själv ska fokusera på allt positivt som hon åstadkommit. Cecilia är drivit ett fantastiskt förändringsarbete från att fokusera på akuta insatser till förebyggande arbete där brand eller olycka är ett misslyckande! All heder.

Det har sedan länge varit planerat att jag ska byta bloggplattform från Tumblr till WordPress. Denna vecka så började jag köra wordpress-bloggen på https://kommunchef.com som snart också kommer att nås på http://kommunchef.nu. Lite återstår vad gäller layout, men det känns som att det kan bli riktigt bra. På den nya bloggen fanns möjlighet att lägga ”sidor” dvs flikar, så det har vi börjat med, kolla gärna. Jag har bla utvecklad om mig, vilket visat sig extra viktigt då vissa verkar tro att jag är politiker.

Var är fotografen?Onsdagsmorgonen började med fotografering Fotografen Martin von Krogh hade, enligt egen utsago, fått fria händer att visa staden Katrineholm inom ett projekt åt Svenskt Näringsliv. Jag passade också på att fota lite när han sprang efter sitt block.

Dagar som börjar 05:32 med ett sms eller mail i telefonen från Conny Petrén lydande, som denna gång.

Håll stumt. Det kan göra ont att sticka ut men allt som inte dödar.,…. Jag kommer strax efter, satt med Selig igår. Stå på dig, annars gör någon annan det:-) Conny

Sådana dagar är det svårt att inte gå ut och hämta Katrineholms Kuriren innan morgonrutinen är avklarad. Oerhört skönt att ha vänner och så många trevliga människor omkring sig. Lite senare skickar Johanna Bolander.

Såg inlägget, trist men jag hoppas denna kan få dig lite pepp, man ska tro på sig själv!!

Det första jag funderar på är vart hon har fått det ifrån, måste vara någon vuxen hon har sett som laddar inför en tuff dag eller dyl….

Det blev ju en ordentlig diskussion om artikeln, så väl här på bloggen som hos Tobias Björkgren, Mikael Winterkvist, Niklas Strandh och Joakim Jardenberg. Läs dessa kommentarer!

I torsdags kväll gick en medarbetare, Ulrika Söderwall bort. Ulrika var jämngammal med mig och arbetade i receptionen på Viadidakt. Jag kommer alltid att minnas hennes otroligt glada och positiva sätt. Ulrika hade klarat av cancern en gång, men det gick inte denna gång. Jag stötte på henne då hon var ute och åt lunch med sina kollegor på St Djulö i början av maj. Vi talade om en facebook-diskussion som gick ut på att hennes son tyckte att hon skulle skaffa sig en ny kille.  Ingen vill väl ha mig, som jag ser ut hade Ulrika sagt. Jag tycker du är finast i världen mamma sade sonen. Fint. Mina tankar går till Ulrika och de hon lämnat efter sig.

När jag påminns om döden kan jag också känna mig närmare livet. Att vara nära livet är att vara nära sig själv, här och nu. Vi har alla våra knep för att komma dit i vardagen, ett av mina är musik.

När jag var barn sade jag en gång till min mamma, om det inte fanns musik skulle jag aldrig vara glad. Musik är viktigt. Idag när jag åkte i bilen hörde jag den här gamla låten med Eagles och kände djup, här och nu!

Ha en riktigt bra vecka !

/Mattias

Frågan är ALLTID varför!

Simon Sinek menar att vi alla för att bli framgångsrika måste fokusera på en sak

- Att förmedla en känsla för varför man gör saker. Att fokusera på målet, inte fakta, planer eller traditionella säljargument.

Stort tack till  för tipset.

Som certifierad LOTS® – coach så kan jag bara hålla med. Jag skulle dock säga att det bli ännu bättre om vi har en vision som leder oss i – hur vi vill att det ska vara i vår värld.

När vi i LOTS® ska definiera ett syfte så gör vi genom att ställa frågan

För vilka och varför ska vi göra vad för att bidra till vår vision?

Stegvis blir det;

  1. För vilka ska vi bidra till förändring?
  2. Varför behöver de oss?
  3. Vad ska vi då göra?

…och det är enligt min mening avsaknaden av fråga två som Simon Sinek vill trycka på, eller vad tycker du?

En organisation utan vision är en folksamling

Vi behöver något samlande för att bli en enad grupp. Det som samlar oss måste vara accepterat av alla, annars så kommer vi inte att gå i samma riktning. Att säga åt en medarbetare hur den ska göra något är ofta ett misslyckande både för ledarskapet och medarbetarskapet.

Styrning ska alltid sikta mot ett mål. Om vi inte har målet kan vi heller inte uppnå det.

Kontentan av detta blir, tycker jag, att våra mål måste vara kända och accepterade av alla. Det är en av anledningarna till att jag tycker att verksamhetsplaneringen är så viktig.

Vi planerar tillsammans. När vi planerat tillsammans så gör vi tillsammans.

Att göra tillsammans innebär att var och en gör det den anser är rätt. Därför konstaterar vi att all förändring börjar med mig själv. När vi utvecklas gör organisationen detsamma och vi når målen.

Nu ska vi fokusera på att också följa upp tillsammans. 2010 är uppföljningens år!

En organisation utan vision är en folksamling. Vår vision, syfte och mål har vi i verksamhetsplanen. LOTS® är vår metod och RunYourCompany är vårt verktyg. Vår verksamhetsplan gör att vi är alla tydliga som en enhet, tillsammans.

Unique selling points – Framgångsfaktorer – Var unik!

1. Tänk på ett företag, ett företag som ger dig en positiv känsla, ett framgångsrikt företag.

2. Tänk på ett positivt kännetecken, en egenskap som du som kund associerar företaget med.

3. Hur tror du att de jobbar på företaget? Tänk på en sak som du tror kännetecknar deras inre arbete.

Nu har du identifierat företagets framgångsfaktorer, en yttre och en inre.

En framgångsfaktor kan också benämnas som vår fokusering, vår positionering, vårt varumärke, våra kännetecken, våra konkurrensfördelar. Kort sagt det som gör oss unika.

När vi i verksamhetsplanerar med metoden LOTS® och ska få fram våra framgångsfaktorer så ställer vi oss frågan;

Inom ramen för vårt syfte, vad ska vi fokusera på för att bli uppskattade och framgångsrika?

Att vara uppskattad är det andra ser, uppfattar dig som – Utifrån och In

Att vara framgångsrik handlar om det du är - Inifrån och Ut

Vi är inte alltid såsom vi uppfattas och vi uppfattas inte alltid såsom vi är. Helst skulle vi nog alla vilja att vi blir uppskattade för det vi är, hellre än för det folk tror att vi är, men så är inte alltid fallet. Vi måste ha med båda aspekterna.

Vem vi är, är det som gör oss framgångsrika. Hur vi uppfattas är det som gör oss uppskattade.

Vilka är dina unika egenskaper?

Kommentarer…
Här hittar du korta kommentarer om andra webbplatser och nyheter.
Flickr Foton






  • Välkommen
  • En dag i den grävande journalistikens blickfång - Ser morgondagens rubriker "Förvaltningschefsrockader när Jan… (cont) http://deck.ly/~Duyki
  • Självklart :)
  • Tack
  • Jag har ändrat uppfattning - se uppdatering på


Connect with Facebook
finns även på LinkedIn.
Dela med dig!
Bloggen drivs med Creative Commons Attribution 3.0 License
Creative Commons License

och/eller