Inlägg med etiketten ‘Verksamhetsplanering’
Glömda kompetenser
Jag hör ofta ordet kompetens användas synonymt med kunskap. Kunskap är för mig en del av att vara kompetent. Men att vara kompetent är större.
Kompetens är förmågan att utföra en uppgift.
Således kan du inte vara allmänt kompetent. Du är alltig kompetent i förhållande till något specifikt – en uppgift.
Kompetensbegreppet kan delas in i;
- Kunskap – Att kunna sitt ämne, en teori. Kan tillgodoses med utbildning och/eller erfarenhet
- Kvantitet – Du ska ha tid, eller ni ska vara tillräkligt många för att utföra uppgiften
- Långsiktighet - Du ska hålla långsiktigt, eller om det rör en grupp säkerställa att ni finns kvar så länge det behövs för att utföra uppgiften
Det traditonella kunskapsbegreppet måste också kompletteras med ditt nätverk. Ditt nätverk hjälper dig att ha tillgång till kunskap och erfarenhet. Ditt nätverk är en del av din kompetens.
Men det räcker inte. Du behöver mer. Det är så lätt att inte tänka på, men du vet det så väl. Du behöver en inre drivkraft, en vilja, en motivation för att utföra något bra. Du kan vara hur bra som helst utan att det märks om du inte får ut det.
Men det räcker inte med det heller om du ska kunna högprestera utanför dina normala ramar. Då behöver du mod. Mod att pressa dig själv utanför den box du satt upp. Mod att gå utanför det som är lagom och tillrättalagt.
Tänk på det nästa gång du ska rekrytera, sök inte bara kunskap – sök kompetens!
När visionen inte når fram kommer detaljstyrningen
Jag funderade på att kalla detta inlägg för ”Konceptuell frustration ger kvantitativ styrning”. Det är precis vad jag vill få fram.
Konceptuell frustration – Jag har många idéer. Jag blir frustrerad när jag, under lång tid och med stort tålamod ;) lagt fram min syn men när jag inte ser att det bidrar till någon annans förändring. Jag vill vara en ledare som både påverkar och påverkas av min omgivning. Jag vill att människor i min omvärld ska ta intryck. Intryck som går in i dig. Intryck som gör att du väljer att agera på ett nytt sätt.
Kvantitativ styrning – När jag inte når fram till en annans människas inre är det lätt att jag börjar styra handlingen istället. Jag börjar bestämma hur du ska göra något. Jag styr din handling. Jag mäter effekten, ofta numerär av ditt arbete. Utför detta, gör det så här många gånger osv.
Förändring? Jag tror inte att detta bidrar till någon långsiktig förändring hos någon.
Exempel – Om vi t.ex. säger att ”Katrineholms kommun ska vara tillgängligt via E-tjänster” så använder vi mål som styr vart vi vill nå. Det styr mer vad vi vill åtadkomma. Ännu bättre hade varit att svara på frågan varför. Då hade målet blivit något som ”Medborgare och företag ska kunna nå kommunen digitalt när som helst”. Problemet är att det inte inte blir ”tillräkligt” styrande. Då styr vi istället med nyckeltal. Nyckeltalet är kvantitativt. Vi säger exempelvis att Katrineholms kommun ska ha 20 e-tjänster.
Vad händer då? Om du styr mot handlingen, 20 e-tjänster så är det lätt att frågan varför kommer bort. Att 20 e-tjänster verkställs. Kanske kommer du att erbjuda 20 helt ointressanta e-tjänster? Kanske kommer du att dela en e-tjänst i 20 delar för att uppnå målet? Kanske kommer du att införa de enklaste e-tjänsterna, inte de bästa?
Styrning är lätt – ledarskap är svårt. Jag tror att det är oerhört viktigt att veta när man gör vad;
- Styr eller leder
- Visionärt eller i detalj
- Handling eller tanke
- Konceptuellt eller kvantitativt
Jag tycker att vara chef, att peka med hela handen, att styra handling måste värderas som ett nederlag för ledarskapet. Vad tycker du?
Fem deviser om ledarskap #1 – Världen i ständig förändring
Under ledarskapsveckan i Katrineholms kommun så talade jag om min syn på ledarskap utifrån Fem deviser. Vi är vår värld! För mig är ledarskap att påverka och att påverkas. Som ledare och kommunchef är min vision ”Vi är vår värld”. Var och en ser vi vår del och tar ansvar för vårt bidrag till det gemensamma.
Ledarskap är att påverka och påverkas. Min vision som ledare och kommunchef är ”Vi är vår värld” – som för mig betyder det att vi var och en ser vår del och tar ansvar för vårt bidrag till det gemensamma. Jag har utifrån detta fem motton som jag försöker leva vid som ledare och således också som människa.
Världen i ständig förändring
Förändring sker hela tiden det finns inget av och på. Vare sig vi vill det eller inte så kan vi inte relatera till vår omvärld såsom att det går att stoppa förändringen. Det är just i den insikten att förändringen sker i omvärlden och att svårigheten att hantera den är när det blir en skillnad mellan omvärldens förändring och vår egen anpassning.
Ofta så handlar diskussionen på en arbetsplats om att det snart blir lugnare, det är så mycket just nu. Den verkliga insikten, att det aldrig blir lugnare kan vara svår att ta till sig. Tryggheten kan således inte finnas i vår omvärld, utan måste finnas i oss själva. Om vi tittar tillbaka hundra år i tiden och ser utvecklingen så går det lätt att se. , hela tiden.
Som ledare och som människa så vill jag omfattas av tryggheten i mig själv och det faktum att jag också utsätts, eller kanske utmanas av förändring. Det finns tusentals ”goda råd” om förändringsarbete. Tiotusentals pekpinnar hur jag som ledare ska göra. De är säkert alla bra, men det är så lätt att förstora de förändringar vi ställs inför.
Om vi verkligen accepterar ”Världen i ständing förändring” så kommer allt annat av sig själv och vi kan hitta kraften inom oss att hantera anpassingen.
Det är engagemang som skapar framtiden
Jag lyssnade på Henrik Challis på PlanB häromdagen. Ämnet för dagen var engagemang. Jag hade under och efter seminariet, ja även nu svårt att bestämma mig vad jag tyckte och tycker om helheten. Jag tror att föreläsaren kanske är van att tala för mindre grupper, vi var 400 personer. Med ett antal tankvärda guldkornsuttalanden fanns dock!
Om engagemag
- Framtiden finns inte än
- Engagemang kommer inifrån
- Engagemang växer av uppmärksamhet
- Engagemang genomsyrar allt
- Engagemang lever upp till förtroende
- Engagemang är meningsfullt – känsla av sammanhang (KASAM) ger meningsfullhet
- Ibland vid förändring tror vi alla ska med och samtidigt, så är det aldrig
Allt som gör att vi människor sätter oss vid rodret och inser att vi sitter där är bra, tycker jag. Hur mycket tid lägger vi inte ner på att sia om saker som kanske aldrig kommer. Jag har funderat mycket på vad det är som gör vissa människor så framgångsrika och med det vad jag själv söker hos människor runt omkring mig i arbetslivet. Är det kunskap? Inte i så hög grad längre, det är i mångt och mycket energi och förmågan att se helheter. Energin kommer ur engagemang och de som har förmågan att kombinera engagemang förmågan att se helhet/koncept och kunskap höggaktar jag. Jag är personligen inte säker på att jag själv kommer att kunna känna engangemang i en och samma sak så länge att jag blir riktigt erfaren. Att bli sedd som människa är ett så grundläggande behov, men så lätt att glömma bort.
Om förändring
- Om du är med och utformar en lösning så utför du lättare sedan
- Gör inte strategier innan vision byggts tilsammans
- Om man känner; Delad otillfredsställelse – Har en gemensam vision – Har en handlingsplan så får man FÖRÄNDRING
Grunden för framgångsrik delaktighet är delaktighet i problemet, vilket är grundsatsen till varför tidig, ”ovärderad” öppenhet är den viktigt. Du kan aldrig vara överens om en lösning om du inte är överens om problemet.
Om organistioner
- Organsiationen finns inte i våra fem sinnen
- En gemensam uppgift och vision är grund för samarbete
- En organisation är vår gemensamma bild, dvs organsiationen bor i människan
- För att förändra en organsiation så måste man börja med dialog för att huvudet/mäniska ska ändras
Ja, en organisation utan vision är en folksamling. Vi behöver något samlande för att bli en enad grupp. Det som samlar oss måste vara accepterat av alla, annars så kommer vi inte att gå i samma riktning. Att säga åt en medarbetare hur den ska göra något är ofta ett misslyckande både för ledarskapet och medarbetarskapet. Styrning ska alltid sikta mot ett mål. Om vi inte har målet kan vi heller inte uppnå det. Kontentan av detta blir, tycker jag, att våra mål måste vara kända och accepterade av alla. Det är en av anledningarna till att jag tycker att verksamhetsplaneringen är så viktig. Vi planerar tillsammans. När vi planerat tillsammans så gör vi tillsammans. Att göra tillsammans innebär att var och en gör det den anser är rätt. Därför konstaterar vi att all förändring börjar med mig själv. När vi utvecklas gör organisationen detsamma och vi når målen.
Om mänskligt beteende
Henrik Challis visade sedan ett youtube.klipp om påverkan, som enligt honom kan beskrivas som en normalfördelningskurva med mer och mer deltagare till en topp som sedan avtar med samma kurva.
…eller så kan man säga att en man kan göra skillnad!
Happening i kommunsverige – KOMMEK
Denna vecka är det den årliga KOMMEK-mässan eller som den egentligen heter Kommunalekonomisk konferens och utställning.
Jag ska åka för första gången och ska också delta på den Visionära arenan.
Jag åker till Malmö tillsammans med kommunens ekonomer och har bl.a. valt seminarierna
- Före och efter Goggle
- Dagens utmaning – morgondagens välfärd
- Det är engegamng som skapar framtiden
Kommer förstås att återkomma med personliga reflektioner. Under tiden kan du se vad som händer på KOMMEK 2010 genomtwitter flödet här.
_______________________________________________________________