Mattias Jansson - Kommunchef i Katrineholm.
Skriver om tankar kring uppdraget, kommunen, sociala medier i offentlig sektor, livet och personligt ledarskap

Kategorier
Etiketter
Arkiv
Twingly Blog Search link:https://kommunchef.com/ sort:published Recent linking posts
Senaste inlägg
från Katrineholm i Sociala Medier
Fler nyheter från Katrineholm.
Powered by

Inlägg med etiketten ‘skola’

Tre förord för framgång

CC by hapticflapjack

Jag funderar på förväntan – fördom – förståelse.

Förväntan är en av de viktigaste sakerna för att lyckas. Att jag förväntar mig att nå framgång, men också att jag har föreställningen, den förutfattade meningen att du kommer att lyckas. Detta visar sig bl.a. när vi undersöker vad som är viktigt för skolans och elevers framgång, men också när vi tänker på ett coachande ledarskap.

Det är som en självuppfyllande profetia – Förväntan skapar framgång.

På den andra sidan står fördomen. ”Prejudice” – fördom säger det bra. Att dömas före. Fördomar är åsikter som bygger på ofullständig kunskap om personens handling. En fördomsfull attityd gör en person uttrycker antipati för enskilda och grupper av människor. Fördomen är negativ. Jag har dömt dig och förväntar mig således inte något bra av dig. Hemskt!

Fördomen självuppfyller och är själuppfyllande.

Men ska men inte har förståelse för den som inte lyckas? Det finns ju en förklaring till varför människor handlar som de gör;

-Jag kan inte

-Jag får inte förutsättningar

-Jag förstår inte

Men är en förklaring alltid en ursäkt. Det finns väl alltid förklaringar till varför? Gör det att jag ska ha lägre förväntningar eller kanske t.o.m. ha en fördom om att du kommer att misslyckas?

Var går gränsen mellan positiv förväntan, ansvarsuträvande och ett inhumant/oempatiskt sätt?

För att vi ska hjälpas åt att växa måste vi förvänta oss mycket av varandra. Vi måste ge varandra ansvar och våga ge varandra feedback på det vi gör. Om vi förklarar bort varandras tillkortakommanden så utvecklas vi inte. När vi utkräver ansvar av varandra, så hjälper vi varandra att växa.

Den relativa framgången handlar alltid om att överträffa förväntningar.

- Förvänta dig allt!

- Fördöm aldrig!

- Tro inte att förklaringar är ursäkter!

….eller?

Aktuellt om skola och förskola 2010

Skummar igenom förordet i SKL´s skrift Aktuellt om skola och förskola 2010. Fastnar för den sista meningen

Det visar att lösningen på skolans utmaningar och problem främst ligger i hur undervisningen organiseras på varje skola.

Ett riktigt kundfokus utgår från mötet och möten sker mellan människor. Sen organiserar vi i strukturer.

 

Vad behöver vi göra för att dessa strukturer ska fokusera på mötet?

Publikationer – litteratur & multimedia för kommun och landsting.

Självförverkligande lärande

Ken Robinson talar om lärande, eller kanske snarare om mänsklig utveckling. Han menar att vi måste se lärandet som något levande, en organism och inte något linjärt. Ett linjärt lärande kommer att hämma vår utveckling.

Jag tänker att varje människa har en inre själ, ett jag.

Varje människa har också ett mål, en potential.

Självförverkligande handlar om att komma så nära det målet som möjligt. Att bli det du kan vara!

Hur kan vi självförverkligas om vi hanterar vår utveckling och vårt lärande som att vi alla har samma mål?

Ska man ha läxor i skolan?

CC by Avolore

Idag skriver DN-fokus om läxläsning, tyvärr inte på webb-platsen än. Artikeln tar sin ansats i läxläsningsföretag som uppenbarligen är en framgångsbransch för närvarande.

Forskaren Ingrid Westlund konstaterar att föräldrarnas utbildningsbakgrund är den mest avgörande faktorn för barnens skolframgång.

Jag anser att det en av de viktigaste utgångspunkterna för det offentliga skolväsendet, oavsett huvudman, är att jämna ut förutsättningarna för alla elever. Att ge alla elever samma möjligheter och aktivt arbeta för att jämna ut skillnader i skolresultat baserat på ex. föräldrars skolbakgrunder. Utpräglad, ej motiverad läxläsning gör detta svårare.

En duktig lärare ser till att läxor blir onödiga, säger Ingrid Westlund…

Skolans uppgift är att klara av jobbet under skoltid…

Jag har haft barn i grundskolan i 13 år och haft samma diskussion med varenda mentor genom åren. Min linje är och har alltid varit att det kan vara bra med läxor, men bara sådana läxor som det tillför något att de genomförs i hemmet. Det kan vara matlagning, att diskutera en viss fråga, att se ett nyhetsprogram och reflektera över det, att diskutera olika saker med människor utanför skolmiljön. Men att göra mattetal eller rättskrivning och annat mer mekaniskt kunskapsinhämtande ser jag ingen poäng med att det ska göras utanför skolan. Om argumentet är att det behövs mer tid, mer vuxna i skolan då ska det problemet åtgärdas. Jag har inget emot att vi föräldrar deltar mer i skolan. Men för att ge alla barn samma chans är det inom ramen för den proffesionella pedagog-miljön i skolan det ska ske, tycker jag.

Vad tycker du?

Diskussion med medieprogrammet om sociala medier

Vad ska vi tala om? Se användargenererat innehåll på .

Dizza tobak vann pris

Klass 8D på Södra skolan har vunnit pris för roligaste informationsfilm i den nationella tävlingen Dizza Tobak. Filmen kom också på en delad tredjeplats tillsammans med nio andra bidrag.

Läs mer på http://www.katrineholm.se/Barnomsorg-och-utbildning-/Nyheter/Dizza-tobak-vann-pris/.

Samhällsansvar att vara aktiv på sociala medier?

Bild på ensam flicka.

På sociala medier såsom facebook-grupper och bloggar uppkommer, liksom i samhället i övrigt, avarter av kommunikation i form av mobbing och utfrysning av enskilda individer. Det står i skolans läroplan att rektorn ska arbeta mot alla former av trakasserier bland elever och lärare. Men det är inte bara rektorn som har ett ansvar. Det står i skollagen att alla vuxna som arbetar i en skola aktivt ska motverka alla former av kränkande behandling, som till exempel mobbning och rasistiska beteenden.

Det spelar ingen roll var dessa beteenden uppkommer och kan vi, det offentliga, uppmärksamma sådana tendenser snabbare så ska vi göra det. Sociala medier måste bli ett naturligt sätt för oss att verka.

Kommentarer…
Här hittar du korta kommentarer om andra webbplatser och nyheter.
Flickr Foton






  • tack. Allt bra?
  • Nybloggat: Sociala medier för kommunmedborgarna – och för kommunen http://dlvr.it/GcZ1W
  • helt enig
  • okej, I fix
  • Sant


Connect with Facebook
finns även på LinkedIn.
Dela med dig!
Bloggen drivs med Creative Commons Attribution 3.0 License
Creative Commons License

och/eller