Inlägg med etiketten ‘Nära’
Drivkrafter i ledarskap och chefsskap
Under ledarskapsveckan i Katrineholms kommun så talade jag om min syn på ledarskap utifrån Fem deviser. Vi är vår värld! För mig är ledarskap att påverka och att påverkas. Som ledare och kommunchef är min vision ”Vi är vår värld”. Var och en ser vi vår del och tar ansvar för vårt bidrag till det gemensamma.
I denna del tar jag upp min syn på ledarskap, chefsskap och styrsystem. Om varför inre drivkrafter fungerar så mycket bättre än yttre, varför du ska ha en vision som ledare och strukturera din utveckling i en utvecklingsplan och kopplingen mellan organisation och person.
Nära
En av anledningarna för mig att börja använda sociala medier var att öka transparensen och därmed insynen i kommunen och en kommunchefs arbete. ”Nära” är ett försök till en mer personlig ansats, baserad på veckan som varit, om det kan vara intressant – om inte, sluta läs här.
Denna vecka har varit en avslutsvecka inför sommaren. Halva ledningsgruppen gick på semester inför veckan.
För en tid sedan lyssnade jag på Anna Dyhre som talade om ”Employer branding”. Ett av budskapen från Anna var, inte överraskande, att en organisations berättelse bäst berättas av dess medarbetare. Det budskapet är något som går igenom mycket i organisationsvärlden – lyft fram individer och arbeta med storytelling. Jag skrev för en tid sedan ett inlägg, Resultat skapas av människor – Människor finns i strukturer där jag också ville visa på hur jag ser på ledarens roll i detta, att i första hand lägga strukturer som underlättar för människor att skapa ett positivt innehåll. Vi arbetar på det sättet på många fronter nu. Sedan jag lyssnade på Anna Dyhre så har vi inlett ett samarbete med tidningen Succé , med åtta reportage där medarbetarna har ordet.
Katrineholms Hall of Fame har utökats med våra fantastiska idrottare i Katrineholm Volley och kommer att invigas i sommar.
Men projektet omfattar fler steg. Gång- och cykeltunneln under järnvägen är första intrycket av staden för de tusentals resenärer som dagligen strömmar förbi. Här finns stora outnyttjade ytor som kan användas för att upprätta Katrineholm Wall of Fame. Ett galleri med Katrineholmare hälsar välkommen till vårt Katrineholm. Något som kan ge upphov till spontana samtal och ökad stolthet för orten. Katrineholmsprofilerna kan även i en film hälsa välkommen hem (Movie of Fame), samt presenteras med fördjupad information på katrineholm.se (Webb of Fame).
Likväl positiva som negativa värden skapas av människor. Denna vecka har jag varslat en medarbetare om avsked. Avsked handlar om att en medarbetare grovt åsidosatt de grundläggande kraven i ett anställningsavtal. I detta fall så handlar det om en medarbetare som brutit mot ordningsföreskrifter och tagit med kommunens ägodel hem till sig utan tillstånd.
Denna vecka har det blivit klart att personalspecialist Emelie Geiborg slutar hos oss för att börja ett nytt jobb, i Linköpings kommun. Jag har arbetat tillsammans med Emelie i fyra-fem år, alltsedan jag var hennes mentor när hon gick personalvetarprogrammet på universitetet. All lycka till Linköping och lycka till Emelie, tack för din tid i Katrineholm (…och välkommen tillbaka) !
Denna vecka hade jag ett intressant möte med de som arbetar mycket med informationsfrågor på vård- och omsorgsförvaltningen i Katrineholm. Mötet handlade framförallt om interninformation och kom att handla mycket om hur jag och de ser på skillnaden mellan extern och intern information.
Måste man som anställd läsa kommunchefens blogg för att få information?
…var en av frågorna som hade kommit upp från en av medarbetarna på förvaltningen. Vad ska man svara på det ? Min bild, där vi än så länge skiljer oss, är att jag inte tycker att det är något problem att extern information går ut samtidigt som intern, då informationen inte direkt berör medarbetaren. Jag är rädd för att öppenheten annars blir låg, att insynen försämras och att kommunanställda på något sätt får ett informationsövertag i förhållande till de vi är till för. Fortsättning följer…
Ett annat sådant område där inställningen skiljer sig mycket är bilder. Ska en kommun äga bilder? Principiellt tycker jag inte det. Det som är kommunens är det gemensammas och det är väl strålande om bilder av vår fina kommun sprids? Javisst, undantag är nödvändiga, i det fall avtal med fotografen finns som begränsar användningen, men jag anser att vi framöver inte ska träffa sådana avtal om det inte är absolut nödgat. Våra bilder och allt vi skapar borde så långt som vara under sk creative commons - det tillhör skattebetalarna!
Förra söndagen skrev jag ett e-post till Sveriges kommuner och landstings VD Håkan Sörman där jag uttryckte min frustration över SKL:s bristande engagemang i sociala medier. Efter viss mailväxling så ringde en avdelningschef från förbundet under slutet av veckan för ett sånt där - ”du förstår inte helheten, det är jättesvårt och jättekomplext”-samtal. Samtalet inleddes med;
Du har framfört synpunkter på vårt arbete, även på twitter – som läses av många…
Det grundläggande problemet är att de inte förstår, utan tror att det är en IT-fråga. Jag försökte förklara att det bara handlar om en hub där innehållet fylls på av andra, men jag kom inte fram. Skillnad var det när jag talade med webbchef på Dagens samhälle. Hon såg genast nyttan och ville absolut vara ett stöd åt Sveriges kommuner och landsting i att tillhandahålla en plats där kommunerna kan utbyta sina specifika frågor kring sociala medier. Kanske börjar vi med en happening kring ämnet? Vi jobbar vidare i höst.
Det roligaste facebookinlägget i veckan var kring en fråga om Katrineholm är Sveriges tråkigaste stad och här gav Katrineholmarna svar på tal och vi passade på att göra ett litet klipp om det.
I veckan var det kommunstyrelsen och där fattade man bl.a. beslut om Katrineholms fortsatta inriktning i varumärkesarbetet kring Sveriges Lustgård.
Jag har också träffat ungdomar i sommarinitiativet Framtidboxen. I Katrineholm arbetar ungdomarna med framtidsspaning efter världens mest integrerade Katrineholm!
- 5 aktiviteter som främjar integration mellan individer i skolan
- 5 aktiviteter som främjar integration mellan individer på fritiden
- 5 idéer som främjar integration i Katrineholms kommun som kommunpolitikerna inte redan vet om
Det blev en intressant diskussion om allt ifrån medborgarförslag, demokrati, cykelvägar och skateboardparker. En återkommande fråga hos ungdomarna var information. Att de inte får tillräckligt med information från kommunen. Eftersom de säger det så är det ju sant för dem, men jag har svårt att se hur vi ska göra mer – affisher var ett förslag från ungdomarna.
Samma sak var det senare i veckan när jag skulle intervjuas av ungkatrineholm. Där försökte vi lite olika varianter och det återstår att se vad de gör för reportage, trevligt var det i alla fall. Vi var bla nere i skyddsrummet.
I veckan besökte vi också stjärnkocken Tommy Myllymäki på Julita värdshus för ett trevligt företagsbesök.
Imorgon gör jag min sista arbetsdag inför semestern med intervjuer av två potentiella nya ekonomichefer till Katrineholm
Denna vecka är det ett år sedan Michael Jackson hastigt gick bort. En av hans starkaste låtar tycker jag är ”Man in the mirror” – All förändring börjar med mig själv!
Glad sommar!
/Mattias
Nära
En av anledningarna för mig att börja använda sociala medier var att öka transparensen och därmed insynen i kommunen och en kommunchefs arbete. ”Nära” är ett försök till en mer personlig ansats, baserad på veckan som varit, om det kan vara intressant – om inte, sluta läs här.
Ett stort arbete denna vecka har varit att arbeta vidare med våra ”åtaganden” inför 2011. I år har vi för andra året i rad gjort detta tillsammans med alla våra anställda på kommunledningsförvaltningen, i medarbetarrådslag. I korthet går det till så att kommunstyrelsen fastställer ett planeringsdirektiv till alla nämnder och bolag. Planeringsdirektivet innehåller bla preliminära budgetramar och anger vad man vill nå för resultat. Svaren på detta kan se ut som;
Resultatmålet Kommunen ska ha en ekonomi i balans ger åtagande Antalet anbudsgivare ska i snitt vara minst 4,0 per upphandling.
För tre veckor sedan, en söndag ringde en av mina närmaste medarbetare ekonomichef Anne Andersson och berättade att hon blivit headhuntad till ett jobb som ekonomidirektör på sin hemort, Örebro. Min första reaktion, inåt, var vem som helst bara inte hon. Jag såg det jobbet när det kom ut och insåg direkt att det var som klippt och skuret för Anne, jag till och med skämtade med henne om att hon ska ge tusan i att söka. Jag var från den stunden övertygad om att hon skulle få jobbet, även om det då också fanns andra kandidater. Anne ville förståeligt nog inte att det skulle komma ut i det läget, varför jag fick hålla informationen för mig själv. Hur som helst så tog jag kontakt med vår rekryteringsfirma som började search och annonserade för ej specificerad kund omgående. I veckan blev det klart att hon fått jobbet - Ett stort grattis till Anne och till Örebro kommun.
För att se framåt så hoppas jag nu på en ny, bra ekonomichef till Katrineholm. Jag ställde frågan i ledningsgruppen, varför någon skulle vilja arbeta just hos oss och fick ett unisont – Vi har frihet, med krav på ansvar. Det värmde mitt ledarskapshjärta och vi utformade . Kanske är det du?
I veckan meddelade räddningschef Cecilia Uneram att hon slutar. Cecilia har arbetad över 11 år som chef för Katrineholms och Vingåkers räddningstjänster och gjort ett strålande jobb. Även om avslutet blev abrupt, efter en medarbetarenkät så tycker jag att alla, inklusive Cecilia själv ska fokusera på allt positivt som hon åstadkommit. Cecilia är drivit ett fantastiskt förändringsarbete från att fokusera på akuta insatser till förebyggande arbete där brand eller olycka är ett misslyckande! All heder.
Det har sedan länge varit planerat att jag ska byta bloggplattform från Tumblr till WordPress. Denna vecka så började jag köra wordpress-bloggen på https://kommunchef.com som snart också kommer att nås på http://kommunchef.nu. Lite återstår vad gäller layout, men det känns som att det kan bli riktigt bra. På den nya bloggen fanns möjlighet att lägga ”sidor” dvs flikar, så det har vi börjat med, kolla gärna. Jag har bla utvecklad om mig, vilket visat sig extra viktigt då vissa verkar tro att jag är politiker.
Onsdagsmorgonen började med fotografering Fotografen Martin von Krogh hade, enligt egen utsago, fått fria händer att visa staden Katrineholm inom ett projekt åt Svenskt Näringsliv. Jag passade också på att fota lite när han sprang efter sitt block.
Dagar som börjar 05:32 med ett sms eller mail i telefonen från Conny Petrén lydande, som denna gång.
Håll stumt. Det kan göra ont att sticka ut men allt som inte dödar.,…. Jag kommer strax efter, satt med Selig igår. Stå på dig, annars gör någon annan det:-) Conny
Sådana dagar är det svårt att inte gå ut och hämta Katrineholms Kuriren innan morgonrutinen är avklarad. Oerhört skönt att ha vänner och så många trevliga människor omkring sig. Lite senare skickar Johanna Bolander.
Såg inlägget, trist men jag hoppas denna kan få dig lite pepp, man ska tro på sig själv!!
Det första jag funderar på är vart hon har fått det ifrån, måste vara någon vuxen hon har sett som laddar inför en tuff dag eller dyl….
Det blev ju en ordentlig diskussion om artikeln, så väl här på bloggen som hos Tobias Björkgren, Mikael Winterkvist, Niklas Strandh och Joakim Jardenberg. Läs dessa kommentarer!
I torsdags kväll gick en medarbetare, Ulrika Söderwall bort. Ulrika var jämngammal med mig och arbetade i receptionen på Viadidakt. Jag kommer alltid att minnas hennes otroligt glada och positiva sätt. Ulrika hade klarat av cancern en gång, men det gick inte denna gång. Jag stötte på henne då hon var ute och åt lunch med sina kollegor på St Djulö i början av maj. Vi talade om en facebook-diskussion som gick ut på att hennes son tyckte att hon skulle skaffa sig en ny kille. Ingen vill väl ha mig, som jag ser ut hade Ulrika sagt. Jag tycker du är finast i världen mamma sade sonen. Fint. Mina tankar går till Ulrika och de hon lämnat efter sig.
När jag påminns om döden kan jag också känna mig närmare livet. Att vara nära livet är att vara nära sig själv, här och nu. Vi har alla våra knep för att komma dit i vardagen, ett av mina är musik.
När jag var barn sade jag en gång till min mamma, om det inte fanns musik skulle jag aldrig vara glad. Musik är viktigt. Idag när jag åkte i bilen hörde jag den här gamla låten med Eagles och kände djup, här och nu!
Ha en riktigt bra vecka !
/Mattias
Nära
Denna vecka har jag känt mig både angripen och stöttad, jag ska berätta varför.
Jag har haft handledning i mitt ledarskap sedan jag blev chef för första gången. Jag tycker att handledning är den främsta formen av kompetensutveckling som ledare eftersom det är så kopplat till min aktuella situation.
Jag har varit på företagsbesök på Sörmlands Grafiska, med dess karismatiska ledare Hans Engström. Sörmlands grafiska är ett stort tryckeri med ca 320 anställda och produktionen var minst sagt imponerande snabb och raffinerad. Sörmlands grafiska investerar hårt i Katrineholm. Jag slog vad med VD´n om att vi inom 10 år kommer att skapa våra egna tidskrifter, baserat på intresseområde, vi får se vem som har rätt…
Denna vecka har inneburit mycket kvällsjobb.
I tisdags var jag, tillsammans med övriga kommunledningen på överläggningar med Norrköpings kommunledning. Det var mycket trevligt och vi tog del av Norrköpings väldigt expansiva planer. Jag kommer ihåg Norrköping från min uppväxt som en ganska ruffig stad. Det är den inte längre och det har varit en medveten förändring. Intressant i Norrköping är bl.a. att de gjort en gemensam översiktsplan med Lindköping för att få kraften av en större region. De kallar den, lite kaxigt, fjärde storstadsregionen. Nåväl, vi fick höra allt ifrån deras kommande utvecklingsarbete såsom landsbygdsutveckling till anekdoter från kungens besök föregående vecka. Vi är helt överens med Norrköping om att en pendel mellan våra kommuner skulle vara oerhört positiv.
Jag var i Norrköping på visualiseringscenter dagen efter. Det var företaget Skill som bjöd in till en visning, mycket trevligt.
I torsdags var det energikonferens om lokal småskalig energi, energieffektivisering som verktyg för hållbar samhällsutveckling samt jobbskapande energiomställning på Safiren i Katrineholm. Konferensen arrangerades av Leader Gränslandet och hade flera bra talare. Bland annat så var Göran Persson där och jag passade på att växla några ord med honom. Göran Persson höll ett fantastiskt tal som du kan se i klippet ovan. Kvällen avslutades på Julita Gård med rundvandring och mat med underhållning.
Väl tillbaka i Katrineholm passade jag och mina barns Amigo-idol, konferencier Peter Rylander, på att fortsätta en stunds diskussioner i Katrineholmsnatten. Peter visade sig vara en person med ett stort hjärta, vilket också kunde skönjas under dagens alla kramar på scen. Vi får se vad vi kan hitta på tillsammans i framtiden.
Det närmar sig löneöversyn, som vanligt försenad. I år ska vi testa en ny förhandlingsmodell där vi träffar facken färre gånger under processen. Våra löneavtal har successivt förändrat karaktär till allt mer individbaserade lösningar. De fackliga organisationerna har svårt att hitta sin nya roll. Kan man både stå för en kollektiv massa och samtidigt en mängd individer?
Jag har träffat Telge Jansson och partners för att höra hur de föreslår att vi går vidare efter deras intryck från intervjuer. Mer information kommer på . Kortfattat kan nu sägas att jag är helt övertygad om att förändringar måste till båda avseende att bilda en samhällsbyggnadsnämnd och att bilda en koncern i Katrineholms kommun.
I veckan hade jag besök av bibliotekschefen Lars Nellde och bibliotekarie SaraBritta Jadelius. De ville tala om hur vi kan göra för att minska den digitala klyftan. Kulturförvaltningen har tillsammans med studieförbunden haft utbildningar för personer med låg datamognad och nu ville de diskutera hur vi kan utveckla det. Efter en stunds dialog kom vi fram till att vi borde kunna koppla detta till Katrineholm 3.0 och den massiva satsning vi nu gör för att bereda ungdomar praktik hos oss. Om vi kopplar de data-omogna till oss i Katrineholm 3.0 så kommer vi automatiskt att anpassa oss till den gruppen och de kommer att vilja bidra med innehåll. Så när man går en kurs så handleds man båda av en professionell ledare och av ungdomar och det man presterar ger praktiskt innehåll i vår nya hubb. Att minska den digitala klyftan handlar ju inte bara om att de ”analoga” ska ändra sig utan också att vi som är ”digitala” måste ändra vårt sätt.
I fredags var jag på Duveholmsgymnasiet och talade om sociala medier på deras medieprogram. Jag är ovan att tala med och inför en sådan grupp – unga, digitalt frälsta. Jag tror det blev…okej i alla fall, inte så mycket interaktion tyvärr. Du kan se allt på bloggen.
Träffade också en gammal kontakt som är tillbaka i Katrineholm, för lunch i veckan. Markku är aktiv på sociala medier och vi har diskuterat en hel del här. Ett mycket trevligt och givande möte. Ibland är möten AFK (AwayFromKeyboard) att föredra.
Denna vecka började en nyanställd folkhälsostrateg som ska vikariera för vår nuvarande. Hon heter Anna Arvidsson och vi träffades för att tala om våra gemensamma förväntningar. Bärande som alltid var – Hur kan vi bidra till att “Vi är vår värld”.
Vidare har jag under veckan kritiserats för att inte ta reda på fakta. Bakgrunden är att jag får extremt många enkäter och att de besvaras av dem som har kunskap om områdena. I detta fall hade jag delegerat till miljöchefen att svara. Han hade gjort det på ett felaktigt sätt. Eftersom han svarar i mitt namn är ditt mitt ansvar utåt, men hans ansvar inåt mot mig. Nåväl vi rättade med en stor arbetsinsats under torsdagsförmiddagen till det så gott det gick och det visade sig att vi var bättre än vad naturskyddsföreningens undersökning visade.
Efter förra veckans skriverier om mitt och kommunens engagemang på sociala medier så pubicerades en kommentar i Katrineholms kuriren i veckan. Mitt svar går att läsa i “Det handlar inte om sociala medier – det handlar om tron på dig”
Det känns som att vi är inne i en viktig brytpunkt om vi ska våga fortsätta våra satsning. Imorgon ska det bli mycket intressant om vårt samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om att stödja kommunsverige i sociala medier blir av. SKL´s ledningsgrupp ska då fatta beslut. Satsningen går under namnen som står för Offenlig-Offensiv-Kommunikation-Kommuner.
Idag är det Sveriges Nationaldag och jag ska nu bege mig till Nationdraget i stadsparken med familjen.
Tack för denna vecka
/Mattias
Nära
Ännu en utmanande vecka som kommunchef i Katrineholm. Trycket är hårt. Jag undrar om livet ska fortsätta vara så här. Det märkligaste med att lära sig allt mer är en slags känsla av att ju mer jag lär mig, ju mer vet jag inte. Jag har nog aldrig vetat mer än när jag var tonåring, iallafall känslomässigt. Är det så för dig?
Makt och härskarteknik
Begreppen grabb och tjej är väl ett “motsatspar”. Ponera att någon skulle kalla en 35-årig kvinna i karriären för tjejen.
-Tjena tjejen, hur är det?
Det skulle man väl inte göra? Jag känner mig trygg i mig själv och i min roll som kommunchef. Jag känner inget behov av att hävda mig själv för att utöva makt. Ledarskapet och rollen känns naturlig. Jag ser ett mönster i hur osäkra män i min omvärld tacklar det.
-Tjena grabben, hur är det?
Vad ska man svåra på det? En typiskt härskarteknik, eller hur? Då har vi fått lära oss att vi ska vända frågan – Varför kallar du mig grabben? Ibland orkar jag inte.
Sociala medier
Vidare på temat att hålla sig på mattan så har Katrineholms kuriren skrivit två artiklar på ledarplats om mitt engagemang för kommunikation, eller som chefredaktören uttrycker det kommunikationsteknologi (ointressant enligt mig). Artiklarna heter Mattias Jansson exprimentverkstad samt Katrineholmspolitikerna har anledning att se upp och har Katrineholm 3.0 som huvudaklig bakgrund. Reaktionerna på sociala medier blev stora. Jag räknade till ett 45-tal reaktioner bara under ett par timmar.
Artiklarna är till del positiva, det talas om att jag är framgångsrik och visionär, men samtidigt väcker de frågor. Kanske väcker de framförallt frågor för dem som inte använder denna kommunikationsform?
Mattias Janssons experimentverkstad är förvisso spännande och kanske framsynt. Han brinner för sin vision. Men är det här en kommunchefs egentliga uppgift?
Men om han tillåts agera snabbt och fritt som expert i stället för att vara traditionell kommunchef får ansvariga politiker se upp nu. Det vill säga, om de vill försäkra sig om att ha kvar någon sorts kommunalpolititisk makt.
Detta klipp kommer från Joakim Jardenbergs blogg. Joakim är en av Sveriges främsta inom området.
För den som inte valt att använda denna kommunikationsform så uppfattas kanske detta med sociala medier som konstigt, de kanske tycker att jag ska fokusera på annat, viktigare, istället, de kanske tror att det är ett teknikintresse som styr, de kanske tycker att så borde inte en ämbetsman vara, de kanske tycker att det det är ett fjantigt kvitter som det är löjeväckande att jag håller på med, de kanske tror att det bryter mot lagstiftningen, kanske tror de inte att jag vet vad jag håller på med och att det är utom all kontroll.
Det är inte så. Det absurda blir att jag det blir så svårt att kommunicera direkt med dem som kanske tänker så – här behöver jag din hjälp!
Jag använder sociala medier som en liten del av mitt arbete. Jag gör det för att jag tror att det är viktigt med kommunikation och jag vill vara öppen med mina åsikter och vad kommunen står för. Jag gör det för att lära av dig. Jag gör det för att vi ska kunna utvecklas tillsammans. Jag gör det för att jag litar på att du vet mer om det som intresserar dig än vad jag vet. Jag gör det för att jag litar på dig.
Det är inte olagligt. Vi är en de främsta i landet på detta. Det är planerat att vi ska vara det och vi och jag har full uppbackning från politiken att göra detta. Läs gärna mer på webbplatsen.
Så du som läser detta. Om du tycker att det vi och jag gör här är fel, berätta det och gärna direkt till mig. Om du tycker att det är bra, berätta det och låt oss hjälpas åt att förklara för dem som inte hittat denna kommunikationsform än. Det handlar inte om teknik, det handlar om kommunikation!
Ibland blir det bara för mycket
Denna vecka hände det på måndagskvällen efter att jag varit på sonens cross-skola och insåg att jag hade flera timmars jobb framför mig och skulle gå up klockan halv sex för avfärd mot Gävle. Allting strulade, men det löste sig till sist. Vore smidigt att lära sig att sova mindre bara.
Veckan i siffror
Vad gör kommunchefen hela dagarna undrar du kanske? Jag ska komma in på det närmare vid tillfälle, men en liten kvantitativ genomgång av denna vecka.
- Fyra arbetsdagar på kontoret innehållande 18 möten
- 67 arbetade timmar
- 56 jobb-telefonsamtal
- En föreläsningdag i på Gävle högskola på nätverket 24 timmars webben. Har kan det kanske vara trevligt att veta att kommunen får betalt för sin kommunchef när jag är ute och talar, alltid minst 6 000:- per påbörjad dag.
- Två hemma-arbetsdagar
- 621 mail, men då är inte alla så personliga…
Annat
Vi jobbar vidare med satsningen Du och EU som syftar till att förverkliga Lissabonstrategin genom Sörmlandsstrategin och få alla att känna sig delaktiga i påverkan av dess indikatorer samt öka kunskapen om EU. Våra skolor har deltagit i en fototävling om “Mitt Sörmland”. Ni kommer att kunna ta del av fotografierna under sommaren på cafét vid Djulö-badet.
Vi har träffat Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och konkretiserat idé om en webbplattform för erfarenhetsutbyte för samtliga landets kommuner kring sociala medier.
Vi har också talat om hur vi kan arbeta tillsammans med näringen för att minska kontanthantering.
Vidare har vi diskuterat ev. möjligheter att etablera en endurobana i Katrineholm.
En mycket uppskattad bloggpost denna vecka var;
”Vår ålder har inte att göra med det år vi är födda, utan med den grad av smärta som vi känner när vi konfronteras med nya idéer.”
Tack för denna vecka!
Nära
Jag skriver nära en gång i veckan. Nära är mina mer personliga reflektioner om händelser under veckan. Så detta är lite mer…nära mig.
Min högra hand Jenny Bolander har varit på utbildning hela veckan. Jag har saknat den där direkta hjälpen och återkopplingen som jag bara kan få av någon som är med hela tiden.
I måndags så hade vi en diskussion om transparens i ledningsgruppen. Givande tycker jag, även om jag kände att jag fick mer av förståelse och acceptans än verkliga ändrade åsikter. Jag känner att jag kanske måste förändra min egen väg i denna fråga och kanske några andra närliggande åsikter också så att jag inte drar iväg för snabbt. Jag fick samma känsla i onsdags då vi hade en diskussion i koncernchefsgruppen. Det är en smal balansgång mellan att vara en visionär ledare och en figur som lever helt verklighetsfrånvänt uppe i det blå. Det senare vill jag inte bli.
På ledningsgruppen diskuterade vi också en utvärdering vi gjort av våra veckobrev. Utvärderingen gav verkligen inte tillbaka det jag hade förväntat mig. Vissa vill ha mer information, vissa mindre. Bara drygt 30 procent hade svarat, är det inte fler som läser? Veckobrevet är framtaget efter medarbetarnas önskemål. Det som gjorde mig mer nedstämd personligen var några reaktioner på de reflektioner som jag brukar göra i veckobrevet, som jag fått så mycket positiv feed-back för, från dem jag jobbar nära. Det är en blandad känsla, att vara öppen, att försöka ge gör mig så sårbar, på djupet. Det gör att jag får svårare att reagera på kritiken på ett bra sätt. Nåväl tack för feed-back, vi fördjupar det i dialog med medarbetarna.
Jag var med på ett mycket givande styrelsemöte för vårt och företagens marknadsföringsbolag i veckan. Det hade varit lite diskussioner och meningsskiljaktigheter innan, men det visade sig att allt var kommunikationsmissar. Vad ska man säga, kommunikation är svårt…
I veckan hade vi också vårbuffé med företagen. Det är en tradition, sedan några år och är en möteslplats för företag emellan och kommunen. Det är så härligt och lärorikt att höra företagens olika berättelser.
På koncernchefsmötet så talade vi bl.a. om ny upphandlingsbestämmelser i Lagen om Offentig Upphanling (LOU). Allt mer regler. Ibland undrar jag vad som återstår av det kommunala självstyret. Att exempelvis lagstifta om affärsmässighet är verkligen att attackera fel problem, struktur istället för innehåll.
Vi är nu i slutskedet av förhandlingar i länet om hur busstrafiken ska se ut framöver och vem som ska bekosta buss och tåg i länet. För Katrineholms del innebärdet bl.a. som de ser ut nu att vi succesivt fram till år 2015 kommer att få nya snabbusslinjer till Vingåker och Nyköping. Det tror jag kan bli mycket bra.
Solid Park, ett IT-företag som vi utkontrakterat viss IT-drift till, bl.a. virtuella servrar och e-post, etablerar sig i Katrineholm. Jag träffade VD´n i fredags och tycker att det är väldigt roligt att de nu väljer att etablera sig i Katrineholm.
En av veckans glädjeämnen är att vi nu utvecklar det nya sk. Katrineholm 3.0 dör vi lägger en struktur för att NI ska berätta om Katrineholm – ert Katrineholm. Detta tror jag är framtiden för offentliga organisationer.
Ordet ”kommun” kommer från latinets ”communis” och betyder ”gemensamt”.
Ungefär som i meningen ”Gemensamt kommer vi att skapa en bild av vår kommun på nätet: Katrineholm 3.0.”
Tack för denna vecka!
Nära
Kort, utåtriktad och balanserad så har min vecka varit.
Många talar om ledarskap. Jag vet vet inte hur många teorier som finns kring hur man bör eller ska vara som ledare. Jag har kommit fram till att det för mig handlar om en sak, mig själv som människa. Ledarskapet är således precis som livet i övrigt. En viktig beståndsdel som skiljer chefskap, dvs den formella rollen av makt, från ledarskap, mellanmänsklig påverkan, är att ledarskap handlar mycket om att påverkas av andra, det kräver en dualism.
Denna arbetsvecka har jag och min ledningsgrupp ägnat större delen av tiden åt att ha medarbetarrådslag med samtliga medarbetare på kommunledningsförvaltningen. Det är andra året vi har medarbetarrådslag som en uppstart på arbetet med planering med budget för kommande år. För några veckor sedan antog kommunstyrelsen planeringsdirektiv – dvs vad de förtroendevalda vill uppnå till 2011 och framåt. Planeringsdirektivet kompletterar vi sedan med de undersökningar vi gjort om hur vår uppdragsgivare kommunstyrelsen och förvaltningarna uppfattar oss. Utifrån detta underlag får medarbetarna ge sin syn på vilka åtaganden vi bör göra. Dagarna är dessutom ett strålande tillfälle att träffas kontoren emellan, då vi till vardags sitter geografiskt spritt.
Det fascinerande med övningarna är att det blir enormt många bra idéer som kommer fram. Frågor som diskuterades var bl.a.
- personalpolitik, vi blir aldrig starkare än vi är i oss själva
- gemenskap, hur ska få till en starkare gemenskap
- tydlighet, hur ska vi bli tydligare och kommunicera tydligare vad vi gör
Det väcks många tankar i en själv under sådana här dagar.
- Skulle det exempelvis vara möjligt att ordna gemensamma luncher någon gång i månaden där alla kontor har fem-minuters-tal om vad som är på gång?
- Vi har infört veckobrev för att stärka kommunikationen och det gemensamma, men det verkar inte räcka?
- Nu har vi jobbat mycket med ledarskapet på förvaltningen, hur kan vi arbeta med medarbetarskapet?
I onsdags åkte jag till Stockholm för två möten med Sveriges Kommuner och Landsting. Först träffade jag kommunikationsavdelningen för att diskutera hur vi tillsammans skulle kunna underlätta för kommuner och landstings arbete med sociala medier. Vi har ett nytt möte i slutet av maj, då jag räknar med att våra planer konkretiserats.
Sedan föreläste jag om jämställdhetför SKL´s tjänstemannaledning. Fokus var hur vi arbetat med att integrera jämställdhet i vårt nya styrsystem, se i pdf. Med åhörare som VD Håkan Sörman så måste jag erkänna att nervositeten blev påtaglig. Nåväl jag tror det gick bra. En återkommande fråga från framgångsrika människor är alltid kravet på att exemplifiera allt du säger, det är bra, det blir konkret och det går verkligen inte att stå och svamla (om man nu är sån…). Jag sade bl.a. att jag som man måste inse att jag får förmåner som en del av rådande könsmaktsordning.
Hurdå? blir frågan.
Ja, jag skulle sannolikt inte stå här framför er om jag inte var man.
Ibland saknar jag konsultjobbet, att gå in och ur frågor och föreläsningar snabbt och få mycket feedback.
Veckans mest intressanta diskussion på facebook var nog;
Lycka är…
- att gå hem från jobbet med skrattet fortfarande i mungiporna, nöjd med sin insats, förväntansfull inför morgondagen och med någon eller några att komma hem till däremellan. Hade alla haft det så hade jag inte haft det jobb jag har…
- att leva.
- att få en stor kram o puss av barnbarnet….
- att våga tro på att man har rätt till känslan.
- att “hinna” njuta av livets alla dagar och se barnen växa upp….och va nöjd med det man har – tak över huvudet, mat för dagen, släkt och vänner omkring sig……
- att få vara frisk….
- Ni är kloka! (såg ni att inga män svarat?) Jag börjar…att känna att jag får vara den jag är
- hi hi jag tänkte på det Mattias, jag blir lite nyfiken på va Ni män kommer att svara;)
- Än så länge är jag ensam på täppan för att definiera den manliga lyckan ;)
- japp, men det gjorde Du bra Mattias….;)
- att ha en cabriolet och en liten sjö…..
- att känna att jag tycker om mig, betyder något för någon, sammanhangen kan dock variera: Privat, arbete, socialt. Ja, OCH fred på jorden, såklart =)
- när min son Scott säger-mamma.jag äääälskar dig. Lycka är att vakna till makens egen sång-uppohoppa lingonråtta-och har med sig kaffe till sängen.Lycka är att se mina rottiskillar köra sina race i trädgården.Lycka är att se min familj må bra-då mår jag bra!
En annan intressant facebook-händelse var tävlingen om konsertbiljetter.
Imorgon ska vi diskutera transparens i ledningsgruppen och vad det gör för våra interna kommunikationskanaler.
Om du inte redan har kontakt med mig på facebook, lägg till mig som vän på .
Visst kan det bli lite torrt när någon, som jag, organisatoriskt ska berätta vad en kommun gör? Nu vänder vi på det, med start i nästa nummer av tidningen Succé så får du möta Katrineholms kommun genom dess medarbetare. Först ut är Maria Tillnell är undersköterska som arbetar på Norrgläntans demensboende.
Tack för den här veckan.
/Mattias
Nära
Detta inlägg är ett försök till en mer nära ansats, baserad på veckan som varit, om det kan vara intressant.
Jag gillar inte att ha möten före klockan nio på morgonen. Jag är på jobbet mellan kvart i åtta och åtta. Min rutin är att då alltid gå runt till medarbetarna i stadshuset och inte bara hälsa, utan att se var och en.
I måndags så förlängde jag, efter den formella samverkan förordnandet för Roger Lavrell som chef för service- och teknikförvaltningen till sista maj nästa år. Alla förvaltningschefer och kontorschefer på förvaltningen har tidsbegränsade chefsförordnandet. Nu är dessutom de flesta av förvaltningschefernas utgång av förordnandena samornade till hösten 2011. Detta ger förutsättningar för att hantera möjliga förändringar framöver efter val och eventuella organisationsförändringar. Organisationsutredningarna om bildandet av en samhällsbyggnadsnämnd inför 2011 och utvecklad koncernstyrning kan du förstås i transparansens namn följa på bloggen .
Min tisdagskväll gick åt till ett sent möte med marknadsföringsbolaget om hur vi på bästa sätt kan koppla samman vår nya satsning på en plattform för användargenererat innehåll, Katrineholm 3.0, och marknadsföringsbolagets webbplats. Ju mer jag tänker på det ju mer fantastiskt och rätt känns det med Katrineholm 3.0. Att vi, det offentliga lägger en plattform, som du får fylla med innehåll – eftersom du vet vad du vill ha och kan det bättre. Steg ett är att lägga en plattform för så kallad GEO-taggning, dvs platsbestämning på kartor som man kan koppla sin berättelse till.
I veckan så har vi fokuserat extra på IT-kontoret i ledningsgruppen. Vi har, trots intensivt arbete stora problem med att få basverksamheten på IT-kontoret att fungera tillräkligt bra, vilket bland annat syns i våra utvärderingar. Jag vet inte än vad vi kan göra ytterligare. Jag känner en viss frustration över detta. Så länge jag kan minnas så har vi haft insatser mellan högt och lågt för IT-kontoret. Sen blir det alltmer uppenbart att det inte alltid är där det brister, men eftersom förförståelsen är att det inte fungerar på IT så är det lätt att lägga skulden där. Denna vecka har jag sett det i en rapport om vår växeluppdatering där IT fick skulden för Telias inhyrda teknikers tillkortakommanden.
Kopplat till den extra ledningsgrupp jag satte in angående IT-kontoret så blev transparansen satt på sin spets. Till bakgrunden hör att jag alltid lägger ut mitt dagsschema på sociala medier. Detta läser uppenbarligen medarbetarna, för nu fick kontorscheferna en massa frågor. Bra tycker jag! Varför hymla med det? Alla vet ju ändå att vi har möte, alla vet att IT-kontoret har problem. Öppenhet borde ge trygghet.
I veckan så har Svenskt näringslivs ranking kommit. Vi gick glädjande nog upp med 51 platser, men har fortfarande en alltför låg placering. Jag är övertygad om att alla de satsningar som nu görs kommer att ge stort utslag framöver. Katrineholms kurirens chefredaktör Krister Wistbacka gör också en väldigt intressant observation, med ett antal frågor som jag delar.
Den här veckan har vi också haft introduktion för nyanställda. Jag inledningstalade om vikten av att se den geografiska platsen, inte så mycket organisationen, att det är de anställda som ger värdet och att mottagaren av vår service sannolikt struntar i hur vi valt att organisera oss. När någon tar kontakt med kommunen har personen alltid kommit rätt, oavsett om det är ”fel” förvaltning eller person man kontaktat. Jag ställde också frågan – Vad är syftet med ditt arbete? Varför finns det en kommun? Efter en halv minuts tystnad så sa jag ”Kom ihåg denna tystnad”. Jag tror att den säger mycket och sedan gav jag min bild. Jag förstod på någon deltagare att detta blev krångligt, att jag uttryckt mig svårt. Kanske är det så? Kanske är det min vilja och tro på att den sista pusselbiten måste läggas av en själv vid lärande, dvs att man inte lär sig så mycket av att någon berättar exakt hur det är?
På tal om att värdet i vår verksamhet ska sätts av de anställda i kärnverksamheten så tänkte jag att vi framöver ska testa ett nytt grepp. Istället för att berätta vad kommunen gör så får de anställda berätta om sina arbetet – jag håller på att förhandla ett avtal med en tidning om det.
Vårt arbete med sociala medier har fått fortsatt uppmärkamhet. Exemplevis så har Dagens samhälles ledare fokuserat på Katrineholm. Jag gillar;
Hans systematiska kommunicerande har bidragit till att ge Katrineholm en modernare image. Nu förknippas kommunen inte längre bara med tåg och Göran Persson.
Tack för det Lena Hörngren.
Jag har under veckan erbjudit Sveriges kommuner och landsting vårt stöd att tillsammans stödja kommunernas utveckling i sociala medier – med en plattform för användargenererat innehåll kommunerna emellan.
Veckans höjdpunkt var nog annars Troed Troedsson som verkligen gav en ny världsbild med ”Alla kan allt, framtidens kompetens är förståelse”.
Arbetsveckan avslutades med ett trevligt besök i Vellinge.
Tack för denna vecka.
/Mattias
Nära
Började förra veckan att dela med mig av veckans händelser – Nära mig som kommunchef i Katrineholm. Har fått en del reaktioner och tänkte därför försöka dela mer i webb-logg även idag.
Uppdragsgivaren och kundens syn
Vecka 17, ännu en händelserik vecka. Varje år gör kommunledningsförvaltningen i Katrineholm två undersökningar om hur verksamheten fungerar. Det är väldigt viktigt utifrån att få ett riktigt utifrån och in perspektiv på vår verksamhet – ett kundfokus. En undersökning avser hur beställaren, kommunstyrelsen uppfattar att vi gör vårt uppdrag (bild nedan tv), en hur våra mottagare, kunder eg. intressenter uppfattar oss (bild nedan th.)
Vi har klara förbättringsområden, men generellt är jag stolt över kommunledningsförvaltningens verksamhet och vi ska nu, bl.a. på medarbetarrådslag arbeta vidare med resultatet.
Jag har ju också personligen utvärderats, nedan från förvaltningarnas syn.
Jag känner att jag har lätt att fokusera på det negativa, men herregud en person anser att jag har ett väldigt dåligt bemötande, inte bra. Nåväl för att slänga jante dit han hör hemma så är jag, mycket nöjd med reslutatet. I kommunstyrelsens syn på kommunchefen kan man bl.a. läsa.
Många har positiva kommentarer kring kommunchefen, såsom att han är ”en bra person som är lätt att samarbeta med”, ”nytänkande och drivande”, ”ett lyft för verksamheten” och att ”man har alltid fått det stöd man vill ha och blivit tagen på allvar […] det är en hög kompetens hos den personen”. En ledamot tycker att kommunchefen är en ”tillgång för kommunen” och en annan säger att ”han är väldigt duktig på att jobba för Katrineholms bästa”. Vad det gäller området effektivitet säger en ledamot att ”han är överallt”.
Jag gillar speciellt ”han är överallt”, jag vet inte om det avsågs vara positivt men jag ser det så.
Intäkter och kostnader i kommunen
På måndagen ringde ekonomichefen och berättade att vi fått en ny skatteprognos, vilket gett ett positivt utfall för oss. Skatteutjämningssystemet i Sverige har två poster, inkomstutjämning och kostnadsutjämning. För oss så slår nu framförallt kostnadsutjämningen igenom och ger nästan 30 Mkr till år 2011, vilket är mycket bra. Senare i veckan valde KS att lägga pengarna på att ta bort de osäkra budgetposter som fanns och till viss del höja resultat och medel till förfogande i planeringsdirektivet för 2011.
Privatliv och arbetsliv
Jag har normalt inte någon exakt hemgångstid. Jag försöker sluta vid 18 för att vara med familjen och sedan arbeta ett pass igen mellan 20-21. Tyvärr blir det ofta längre och mer. Arbetstiden blir så att säga en regulator som gör att jag känner det som att jag har kontroll. Ibland har ju även jag en tid och passa. Då inträffar det märkliga. En groende stress hela dagen för att jag måste sluta absolut senast kl 17. Nåväl nu har crossträningen börjat för säsongen för min son, med mixad oro och glädje.
På tisdagen hade vi besök av datainspektionen. Jag tror att det blev ett riktigt bra möte.
Alla dessa intervjuer om sociala medier
Denna vecka bl.a. i Dagens samhälle och i CIO Sweden. Känns roligt, men nästan pinsamt att vara så uppmärksammad. Hoppas inte att människor tror att det är en dominerande del av vad jag gör.
På onsdagen antogs våra riktlinjer för sociala medier i kommunstyrelsen. Fantastiskt nog så blev det ingen längre diskussion om dem. De mottogs faktiskt oerhört bra. Vilken utveckling! Några månader tillbaka i tiden skulle man kunna tolka det som att sociala medier var något negativt i vår verksamhet, men inte längre.
På torsdagen var jag, informationschefen Maria Magnusson och informatören Lena Hammarbäck på Sveriges Kommuner och Landsting där vi bl.a. berättade lite om våra erfarenheter av sociala medier. Det märkliga hela dagen, var att jag kände mig lite som en kändis :) Människor kom fram och var faschinerade av att träffa mig i verkliga livet, jag som är en sådan förebild. En märklig känsla.
Vad tycker medarbetarna?
På fredagmorgonen träffade jag personalkontoret för att gå igenom personalenkäten. Hur fungerar jag som chef och ledare enligt mina medarbetare?
60-69 är godkänt, 70-79 är bra och 80 och över är utmärkt. Känns som en bra avslutning på arbetsveckan!
Nära
En av anledningarna för mig att börja använda sociala medier var att öka transparansen och därmed insynen i kommunen och en kommunchefs arbete. Jag bad för ett par veckor sedan om feedback på bloggen, Markan skriver
Vad kan du göra? Jag måste säga att jag ibland saknar tonen av den riktiga Mattias Jansson och vardagsfrågorna – spännande händelser av hårt arbete, frustrationer och glädjeämnen. Mer spontana och personliga inblickar i din ”kommunchefsdagbok” – det skrivna ordet som kommer från hjärtat inte från hjärnan. Tänk inte så mycket på att all förändring måste börja hos dig själv – VAR dig själv! ;)
Detta inlägg är ett försök till en mer nära ansats, baserad på veckan som varit, om det kan vara intressant.
På måndagen är jag trött något så kopiöst. Jobbade väldigt sent på söndagskvällen, det är lätt att det blir så när familjen gått och lagt sig och man vill förbereda veckan. Som kommunchef arbetar jag förstås mycket, men en längre tids brist på sömn blir aldrig bra. Tar mig hur som helst igenom dagen och lyckas hålla skenet uppe, men går inte på kommunfullmäktige på kvällen, kollar dock via webb-tv, jobbandes i sängen (trots min frus, helt riktiga förmaningar om att jag inte borde).
Min högra hand, kommunledningshandläggaren Jenny Bolander är strandsatt i Bryssel efter några dagars ledighet och kommer hem först på torsdag eftermiddagen, vilket försvårar veckan. Jenny håller ihop mycket kring mitt jobb. Nåväl plikttrogen som hon är så bidrar hon iallafall på knackiga skype-ledningar från fik i den sommarlika storstaden.
Efter ledningsgrupp, som numera inleds med öppna diskussioner över en bit (av var och en) egeninhandlad mat så är det MBL-förhandling om ny organisation och chefstillsättning för projektkontor och löneenhet. Allt går enligt planerna och två internrekrterade personer som jag tror mycket på, Elin Bergfeldt och Anna Johansson går in som trainée till chefsposterna från den första maj.
På fullmäktigemötet uppmärksammar lokaltidningen två ”mystiska män” och ett hot mot kommunstyrelsens ordförande som inträffade två veckor innan blir allt tydligare. Vi hade som ambition, efter diskussion med polisen att hålla låg profil om det, men på tisdagen beslutar jag och Göran Dahlström att vi ska gå ut med information. Detta får uppmärksamhet även nationellt. Jag bestämmer mig tidigt att hålla mig till en och samma mantra får att försöka få nyheten att bli lite tråkig, men vill samtigt ha ut ett budskap – samhället får inte skrämmas till tystnad! Vilket jag tycker är oerhört viktigt. Denna typ av beteenden är oacceptabla och jag känner starkt för Göran i detta.
På tisdagen är det den fjärde slutspelsmatchen i damernas volleyboll finaler. Stämningen är på topp i Katrineholm och jag och min yngsta dotter är med och ser när KVK slår Engelholm med 3-1 i set. Funderar omgående om huruvida de kommer att ta SM-guld och hur vi ska göra för att även de katrineholmare som inte kan åka till Engelholm på torsdagen ska kunna ta del av matchen. Det visar sig att volleykanalen har tänkt åka och även live-sända. Gör upp med Katrineholms-kuriren att vi samannonserar det och tar kontakt med restaurangerna för att kolla om någon tänker sända, Statt gör det. Ber också vår tekniker att ta kontakt med volleykanalen för att det inte ska bli något strul. Tyvärr glömmer volleykanalen att installera en viktig komponent på datorn varför sändningen blir extremt hackig, mycket tråkigt. Men viktigast av allt Katrineholm Volley tar SM guld! Det mesta av fredagen går åt till att ordna en fest för KVK som jag tror blev mycket uppskattad.
Ja, det var några inblickar – nära mig som kommunchef. Var det av intresse?