Inlägg med etiketten ‘blogg’
E-samhällets möjligheter till dialog för lärande
Människor har i alla tider varit beroende av relationer för sin överlevnad. Våra relationer skapar ett nätverk.
Vissa gillar att skapa nätverk mer än andra. Vissa gillar att skapa nätverket genom fysiska möten, vissa genom virtuella möten. Det är varken bättre eller sämre modeller. Olika former för sammanträffanden kompletterar varandra.
Jag tror att den som är bra på nätverksbyggande och relationer öga mot öga med andra också är det i den virtuella miljön.
Kanske är det unika i virtuella möten, framförallt på plattformar som vi kallar sociala medier, att det går att upprätthålla ett stort nätverk på ett effektivt sätt?
Varför är då detta viktigt? Jag tycker att en härlig sak med nätverk är dess förmåga att påverka och lära. Det blir så otroligt mycket mer intressant att ta in något som jag själv är en del av än något som någon annan säger åt mig att jag ska ta in. En sådan ömsesidighet tror jag kräver att jag för vara med tidigt, ärligt och öppet.
I ett nätverk sker lärandet i kommunikation med andra. Om du redan vet vad du tycker så fråga inte andra om deras uppfattning. Om du däremot ser din uppfattning som utgångsläge för en diskussion så fråga gärna.
Men det nätverksbaserade lärandet måste också handla om att du lyssnar på nya människor. Kanske när de ifrågasätter din nuvarande kompetens vilket gör att du vill lära mer eller att du ser nya vinklingar på livets skeenden och dina funderingar.
Tänk om vi kunde vara mer öppna för att ha relationer med människor som är olika oss. Det är så lätt att skapa sina nätverk och således sin tillhörighet i en skara av likasinnade. Därför behöver vi nätverk som öppnar upp mot andra.
Det traditionella kunskapsbegreppet måste också kompletteras med ditt nätverk. Ditt nätverk hjälper dig att ha tillgång till kunskap och erfarenhet. Jag tror att ditt nätverk är en del av din kompetens.
En kommunikationsplattform som denna kan vara en del av ett nätverk, men förutsättningen är att det sker en dialog, att vi bryter åsikter mot varandra och att vi inte bara berättar det som vi redan bestämt oss för är riktigt, utan att vi vågar bjuda in till samtal i frågor där vi inte riktigt tänkt klart och därför är öppna för dialog – vägen till lärande.
Ofta när jag läser bloggar ser jag bristen på ömsesidig kommunikation varför jag vill be dig;
- När du är en del av digital kommunikation, gör det till en vana att kommentera om inte annat bara med ett instämmande eller avvisande uttryck, precis som du skulle gjort öga mot öga! – Okej?
Inlägget publicerades ursprungligen på eSamhället
Medias makt och ansvar
På senare tid har framförallt Södermanlands Nyheter på olika sätt mer eller mindre rasat mot ledningen i Landstinget Sörmland. Bakgrunden är arvodesbestämmelser som inte fattats beslut om i rätt instans. Vad jag förstår så har det inte inneburit några merkostnader, men ett fel är begånget för länge sedan och nu är det tillrättat.
Igår läste jag Karin Welins och Åsa Kullgrens inlägg på Second Opinion. Artikeln avslutas med följande vädjan.
En nyanserad och saklig rapportering med grund i fakta kan väl ändå inte vara ett orimligt krav?
Medierna i P1 tar upp samma fråga idag under rubriken Nyköpingsuppror.
Nu ställs frågan om inte Södermanlands nyheters granskning övergått i kampanjjournalistik utan proportioner.’
Fredrik Pettersson ger en .
Jag och mina kollegor och medarbetare har i ett halvår målats ut som giriga roffare och arroganta maktmänniskor genom rapporteringen i Sörmlands Nyheter. Här kommer, i ett långt och helt ocensurerat inlägg, my side of the story.
Jag känner igen frustrationen som uppstår när man inte får fram fakta i en diskussion. Fakta, som vi var och en kan bilda oss en uppfattning utifrån är en förutsättning för en välfungerande demokrati.
Jag läste för en tid sedan Malin Ullgren på DN-kultur debatt om Den nya faktafebern. Hon inleder med;
Statistik, siffror, sakkunskap. Just nu tycks vi besatta av kalla fakta. Varför? Till slut har vi tröttnat på löst tyckande i medier och bloggar, skriver Malin Ullgren.
Jag tror att många människor vill ha möjlighet att vara med och se saker såsom du är, utan att det alltid behöver få någon annans personliga analys. Där fyller en öppenhet med statistik, siffror och sakkunskap en roll. Jag tror dock att man utöver det vill ha tolkningar, gärna från många olika vinklingar för att skapa sig sin egen sanning. Människor har inte tröttnat på löst tyckande, men vill kunna värdera det.
Så fort man analyserar ett ämne så gör man det givet en referensram. I forskningen benämner man ofta det som att tillämpar en viss teori – sedan ska man enligt metodiken följa den teoretiska ramen utan personlig vinkling i ”faktadelen”. Då menar man att det man kommer fram till är sant, ofta med brasklappen givet den teoretiska ansats som valts. Gott så, bättre går säkert inte att göra. Men i grund och botten är vi människor alltid subjektiva.
Det finns inget motsatsförhållande mellan fakta och personliga värderingar!
Så – gärna fakta, gärna åsikter och sedan självklart min egen slutsats om ”sanningen”.
Här finns en otroligt viktig uppgift för alla duktiga jornalister i Sverige som väljer att leva och verka vid pressens opinionsnämnds etiska regler.
Ge korrekta nyheter
1. Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling.
…
Hör båda sidor
13. Sträva efter att ge personer, som kritiseras i faktaredovisande material tillfälle att bemöta kritiken samtidigt. Sträva också efter att återge alla parters ståndpunkter. Var uppmärksam på att anmälningar av olika slag kan ha till enda syfte att skada den som blivit anmäld.
Att dominerande journalister tar sig friheter som du och jag inte har händer hela tiden.
Bara denna vecka så har jag förvanskats och utsatts flera gånger. Ett exempel är vad jag sade i en text om chefsrörlighet, se bild – där jag givetvis på intet sätt instämmt, men däremot sagt att jag känner till. Jag ringde då till ansvarig utgivare som snyggt rättade till det.
Bakrunden är att journalisten fortfarande är sur på mig för att jag publicerade hennes insinuanta frågor på min blogg. Hon vägrar därför maila mig citat utan talar in dem på min telefonsvarare. När journalisten samma dag ringer och är irriterad för att jag inte vill bestämma vad jag tycker om en återremiss om organsiationsförändringar så avslutar hon med att säga att hon och nyhetsavdelningen är mycket konfunderande över det faktum att ”opinionsavdelningen” rättar i hennes artiklar. Jag har nog sårat henne. Hon äger själv att hon känner sig kränkt.
Intresssant både gällande Katrineholms Kurirens journalister och chefredaktören som intervjuades i dagens medierna är det uppenbara ovana att själva bli granskade. Deras enorma vana att definiera sina budskap och äga publiceringskanalerna.
En annan aspekt är att många verkar ha en bild av att det som står i tidningarna är sant. Jag har på senare tid talat en hel del med människor som är uppörda över justeringar i bildningsnämndens verksamhet. När vi talat ett tag så har det vid flera tillfällen frågan -”Varför står inte det i tidningen?” uttalats. Detsamma framgår bl.a. i dagens medierna.
Nåväl, de som nu utsätts för granskning har mitt fulla stöd som människor. Alla människor kan göra fel och lära sig av det. vad jag förstår så är det vad som hänt. Just nu behöver de nog bara medmänniskor som finns nära.
När det blir som intensivast så är det lätt att tappa sin vanliga tilltro till sig själv och sitt omdöme. Mitt i #kkgate malde mina tankar dygnet runt. Sent en natt skrev Maria Andersson på min facebooksida.
Mattias, Du är en man att beundra! Tänk om fler kunde vara som dig! Jag tror bannemej vi skulle ha ett bättre samhälle då.
Då kom tårarna.
Så kan de sociala medierna förändra intern kommunikation
Idag talar jag på Abiltypartners konferens . Jag livesänder förstås, start 13.20 här.
Mina underrubriker är
- När jag och chefen blev människor och kom in i varandras kök
- Vem kontrollerar organisationens budskap och ska vår information alltid finnas internt först?
- Vad händer internt när din facebook-vän ledaren måste vara chef
- Vad händer när ditt personliga nätverk bryter organisationsstrukturen?
- Innebär sociala medier förlust av kontroll eller innebär det större förmåga att påverka vad som händer i organisationen?
Bilder på Prezi
För dig som så kör vi på #smiio
Uppdatering: Ett utmärkt sammandrag av vad jag faktiskt sa, ljudet hade ju kunnat vara bättre, finns här.
Länka ditt nätverk
Jag frågade för en tid sedan om jag skulle dela min digitala värld. Svaret blev att ni ville ha ett inlägg om teknisk sammankoppling av olika tjänster ur mitt perspektiv, så det kommerhär. Hela upplägget är gjort tillsammans med Thomas Selig på Penseo.
Först några disclaimers. Se denna post just som mitt perspektiv, ingenting är fulländat och jag tar gärna feedback. Ihopkoppling av tjänster måste ske smart. Smart i detta fall är selektivt. Att enbart flöda åt olika håll ger ingenting.
Bloggen är samlingspunkten för min digitala närvaro. För dig som vill lära dig mer om att blogga rekommenderar jag mymlans bloggskola. För mig är WordPress for Android, i mobilen omöjlig att vara utan. Där lägger jag genast in ett utkast när jag får en idé eller hör något klokt. Sedan kan det blir en bloggpost senare.
Förutom mina egna inlägg på bloggen så visas samtliga inlägg från Katrineholms kommuns officiella sociala-mediekanaler samt inlänkningar från andra bloggar, via twingly.
När jag publicerar ett nytt inlägg på bloggen så räknar jag med att det är intressant för flera målgrupper varför det publiceras på facebook och twitter via dlvr.it (se nedan). Dessutom visas inlägget på min via BlogLink som är en tjänst på LinkedIn.
Diskussioner på twitter om inlägg på bloggen förs in som kommentarer på bloggen via tjänsten Twitoaster.
Två typer av inlägg skapas automatiskt och skickas ut. Det ena är Mikrobloggat som skickar ut Twitter-uppdateringar med hjälp av TwitterTools varje lördag eftermiddag. Bloggposten innehåller alla tweets jag skickat veckan som varit, undantaget @-replies och RT-ReTweets. Syftet är att visa twitter för fler. För de som redan använder tjänsten är den nog ganska ointressant så den sorteras in i en egen flik direkt med hjälp av ACE. Den andra är Kommunchef kommenterar som skapas dagligen från vad jag delat och kommenterat i GoogleReader, se nedan, med hjälp av SharedItems2WP. Kommentarerna läggs också separat för att inte fylla hela startsidan och på det sättet ta fokus ifrån andra typert av inlägg. ”Kommenterat” visas både som länk i toppmenyn som de senaste inläggen i en widget i högerspalten.
är en given samlingspunkt för information och kommunikation. Till twitter så automatpublicerar jag RSS-pressmeddelanden från katrineholm.se. Dessutom postas blogginlägg, bilder, video och positionering dit. Sedan fungerar twitter för att kommunicera och föra information till andra nätverk.
använder jag för att hantera framförallt twitter, men även min facebook-profil och kommunens facebook-sida. Dessutom är tweetdeck LinkedIn kopplad. Sett ur ett länkningsperspektiv så schemalägger jag ibland flöden via tweetdeck. Om jag ex vill att min kalender skickas ut vid åtta på morgonen kan jag lägga in det i förväg och bestämma var det ska publiceras. På mobilen använder jag twicca för twitter. Twicca är det i särklass den bästa twitterklient jag använd. Jag skulle ha svårt för att använda utan dessa tjänster.
är det nätverk där jag möter mest Katrineholmare. På facebook publicerar jag varje dag var jag gör, via tweetdeck eller dlvr.it. Mina bloggposter skickas hit som länkar via dlvr.it och mina speciellt delade objekt från GoogleReader likaså. Till facebook är mitt mobypicture-konto kopplat. Dessutom direktpubliceras Bambuser och Ustream-sändningar samt gillade YouTube-klipp. Jag publicerar ibland också mina Gowalla-incheckningar på facebook.
dlvr.it är den bästa tjänsten för att flöda -flöden åt olika håll. Jag använde tidigare twitterfeed, men den strulade och var väldigt försenad i leveranserna. Här har jag följande flöden;
- #fb och Idag – Postar tweets som innehåller ”#fb” eller ”Idag -” som statusuppdateringar till min facebook-profil. Om posten innehåller #fb tas just det bort, då det inte fyller någon funktion på facebook.
- Alla nyheter från Katrineholm.se – Postar nyheter av lokal karaktär som länkar till min facebook-profil. Detta brukar innebära en del bra diskussioner då det är lokal information. Många Katrineholmare har jag som sagt på facebook. Dessa nyheter går inte till twitter.
- Pressmeddelanden från Katrineholm.se publiceras till såväl twitter som facebook som länk.
- Event och lediga tjänster från katrineholm.se automatpubicerar jag inte. Om det är av intresse så sker det individuellt till respektive nätverk.
- Blogginlägg publiceras som länkar till facebook
- Blogginlägg publiceras till twitter mellan 7.30-12 i veckorna och 9-12 på helgerna. Inlägget påminns sedan vid 17-22 på kvällen
- Blogginlägget Kommunchef kommenterar skickas till facebook direkt vid 22.30 då det skapas. Det döps du om till ”Min syn på saken” och skickas som länk. Till twitter går inlägget mellan 8-9 på morgonen, då med tillägget #kommkomm.
- Inlägg i GoogleReader som taggats med fb postas till facebook som anteckning
- Inlägg i GoogleReader som taggats med tw postas till twitter
är det senaste tillskottet i min digitala värld (ja, jag vet att jag är sen…). Här konsumerar jag RSS-flöden, både direkta flöden från bloggar och webb-platser som är extra intressanta, men också skapade flöden såsom twingly-sökningar på ledarskap och sociala medier i kommuner. Dessutom så har jag min tidningsbevakning via Meltwater som RSS-flöde här. Förutom att läsa så kommentarer jag det jag tror kan vara av intresse för andra. Det jag vill skicka vidare direkt taggar jag med fb (facebook) eller tw (twitter). Då skickas det direkt dit med länk till inlägget och till min kommentar. GoogleReader ger mig också möjligheten att via ett bokmärke kommentera vilka andra webb-platser som helst samt direkt prenumerera på fler. Jag sjärnmärker bloggar som jag kommenterar för att gå tillbaka och följa upp dialogen. Det jag kommenterar på en blogg brukar jag också kommentera i en anteckning i GoogleReader. I mobilen använder jag NewsRob för att läsa och kommentera flödena. Samtliga poster som skapas under dagen skapar automatiskt ett blogg-inlägg, se ovan, vid dagens slut.
Mobypicture är min primära bildsajt för uppladdningar. Jag kan ta ett kort med mobilen och direkt skicka det med en enkel rubrik och bildtext. Då postas bilden till facebook, twitter och till . Från Flickr-kontot så visas bilderna också på bloggen. En kul sak med mobypicture är att det är enkelt att maila bilder också. Om jag bara mailar en bild, ex ett skärmklipp till min specificerade adress så publiceras den omgående.
Bambuser streamar video. Jag använder den mest för streaming från mobilen, men det går också via webb och klient. Vid streaming delas det direkt ut på twitter och facebook. Jag har styrt länken så att man kommer till min video-sida på bloggen.
Ustream är den bästa streaming-tjänsten för dator. Livesändingen går ut mot facebook och twitter och man kan automatiskt skicka ut nya meddelanden under sändningen som innehåller länken till livesäningen. Ustream´s livekanal finns även på bloggen.
är automatiskt länkat till facebook och twitter både när jag lägger upp nytt material och när jag gillar och/eller kommentarer klipp.
Posterous är för närvarande inte länkad till andra tjänster. Jag använder den för att publicera mail eller dokument som jag vill visa någon i en konversation på ex twitter eller vill hänvisa till på bloggen. Det är bara att skicka ett mail till den angivna posterous-email-adressen.
Slideshare som jag använder för powerpoint-presentationer.
Gowalla är en positioneringstjänst jag ibland använder i mobilen. Där kan man välja att post mot twitter och/eller facebook. Jag gör det oftast om jag också laddat upp en bild med kommentar.
Avslutningsvis
Katrineholm på sociala medier samlas på http://katrineholm.se/Om-kommunen/Sociala-medier/.
Det var en genomgång av mitt upplägg avseende kopplingar mellan olika sociala medier. Hoppas det kan ge något. Kanske vill du också dela med dig av dina erfarenheter?
Skulle jag dela med digitala värld?
Jag skrev för några dagar sedan
Nu har jag kommunicerat i sociala medier i ett drygt år och börjar känna mig ganska nöjd med det tekniska upplägget. Jag är på intet sätt någon teknisk expert. Min profession som kommunchef kräver mer av kommunikativa förmågor. Hur som helst så efterfrågar deltagare på föreläsningar och seminarier jag talar på ofta just en teknisk beskrivning av hur man i praktiken gör.
Jag använder bloggen kommunchef.com som nav. Den är tillsammans med ett antal andra tjänster i sin tur kopplad till RSS-flöden som går både till vårt intranät samt sammanställs tillsammans med kommunens andra officiella sociala medier.
Så, nu är min fråga till dig; Vilka tekniska sociala-medie-lösningar vill du att jag skriver om?
…och sedan kraschade webb-hotellet, vet dock inte om det berodde på denna fråga ;)
Hur som helst så var det ihoplänkning av tjänster som fick mest röster, så det får bli en post på det…
Vi är den arbetsgivare folk säger att vi är, inte den arbetsgivare vi beslutat att vara!
Skill håller ett kort föredrag om grunderna för att positionera sig som arbetsgivare. Se gärna filmen 23 minuter lång. Vill du inte se hela rekommenderar jag sekvens minut 6 till 18.
Employer branding from Skill on Vimeo.
Jag tror att det är centralt att koppla platsens och organisationens varumärke till arbetsgivarmärket. För vår del som har varumärket Sveriges Lustgård så måste arbetsgivarmärket lyfta samma värden.
Intressant med den tydliga kopplingen till nätverkssamhället och dess stöd i sociala medier. Personal/HR inser och har länge insett kraften i word of mouth vilket jag tycker att , vd på får fram på ett strålande sätt.
Jag har tidigare inspirerats i ämnet av Anna Dyhre. När jag lyssnat på henne så tog jag initiativ till Medarbetarna har ordet. Vi har också tagit fram en film på temat, vilken lanseras snart.
Allt handlar väl egentligen om en sak. Vi är den arbetsgivare folk säger att vi är, inte den arbetsgivare vi beslutat att vara!
Skrämsel-propaganda mot sociala medier!
Igår kontaktades jag av en journalist som ville ha ett kort citat om drivkraften i att använda sociala medier, sett ur kommunens perspektiv till en bilaga i en rikstäckande tidning. Det ställde jag gärna upp på, men ville gärna se texten i sin helhet. När jag såg texten insåg jag att detta måste vara något käpprätt och…
Nåväl, kritik ska ju ses som en utgångspunkt för dialog där olika ståndpunkter ska brytas mot varandra tänkte jag och kontakade den trevliga journalisten och frågade om jag kunde få bemöta det som framkom. Tyvärr var det platsbrist, men om jag gjorde ett utkast direkt under kvällen så skulle det kanske gå. Nedan ser ni i huvudsak de citat som fanns i den ursprungliga texten och mina förslag till svar.
Sociala medier – tidstjuv eller värdeskapare
Nästan alla verkar göra det nu för tiden. Sociala nätverkssajter som Facebook och Twitter har nu också blivit en arena för företag och kommuner.
Mattias Jansson, kommunchef i Katrineholm, tillhör en av de flitigare användarna av sociala medier inom den offentliga förvaltningen.
– Nästan fem miljoner svenskar använder sociala medier, följaktligen ska vi vara där, säger han.
Har du som arbetar i en kommun hört att ”Det borde kommunen göra!” – frågar Mattias Jansson. Kommunen är för det gemensamma, därför blir sociala medier så viktiga för kommunerna de som du vill ändra en sådan inställning. Om du vill att medborgarna själva engagerar sig i det gemensamma så måste du våga släppa in och då finns bl.a. sociala medier som ett verktyg för att ha en öppen, givmild och personlig attityd och en öppenhet av att ta intryck av andra i kommunikation.
Men skepsis finns. Utmaningen har legat i att synliggöra och mäta de positiva effekterna. Många beslutsfattare ser sociala medier som en tidstjuv, och inte som ett mervärde.
Det handlar om att sätt att verka tillsammans med sitt nätverk, att inte göra denna kommunikationsform vid sidan av annat, utan i det vi gör hela tiden menar Mattias Jansson.
Revisionsbyrån x har sett många företag ta sina första steg mot att anpassa sig till denna nya utveckling. Byrån har precis stöttat x i val av leverantör för satsning på sociala medier.
– Det är i sociala medier 80-talisterna och 90-talisterna lever sina liv. Man måste vara med där för att kunna nå den gruppen av människor som att vana att kommunicera där, säger x, manager på x.
Detta är inte en generationsfråga, det är en fråga om förhållningssätt. Vi delar världen och efter kommunikation också värden mellan generationerna. Sociala medier är en del av vår värld fortsätter Mattias Jansson.
Nackdelen är att kommunikationen inte kan kontrolleras, som exempelvis reklam på stan eller annat media. Men enligt x, konsult på x, kan bristen på kontroll faktiskt vara den största fördelen.
Om man tycker att det är en risk att inte kunna kontrollera budskap så är man redan illa ute. Vi måste våga hantera det andra tycker att vi är, inte bara det vi själva har definierat. Man kan inte välja om man ska vara med, vi är redan där – säger Mattias Jansson.
– Det är ett paradigmskifte där två världar möts. För de unga är kontrollen ingen nödvändighet. Men sett ur den nuvarande världen så är det en nackdel, säger han.
Den nuvarande världen innehåller detta menar Mattias Jansson.
En invändning kan också vara att konfidentiell information kan läcka ut på grund av missbruk av sociala medier.
Jag tror att om det blir ett problem på med denna kommunikationsform så är det ett problem även i annan kommunikation.
Det viktiga är att investeringar i sociala medier sätts i samband med företagens behov och övergripande vision. Dessutom att de anställda använder sociala medier på ett sätt som rimmar med företagets riktlinjer.
De anställda som agerar på ett sätt utanför organisationens riktlinjer kommer att fortsätta göra det i sin yrkesutövning. Skillnaden blir att det syns mer på sociala medier, säger Mattias Jansson.
x sticker inte under stol med att det är resurskrävande att vara aktiv i sin kommunikation med andra människor på nätet.
– Att blogga kan vara ett bra sätt för en vd att profilera sig. Men frekvensen är väldigt avgörande. Man måste ha intressanta saker att säga i stort sett varje dag, säger x.
Jag bloggar på kommunchef.com samt på använder facebook och twitter varje dag. Jag gör det som en del av mitt arbete och som en del i min utveckling. Jag får tillbaka minst lika mycket som jag ger. Det handlar inte om att göra detta utöver det vi idag gör, utan att göra det som en del av det vi gör.
Det hela slutade med att det blev för mycket text, varför jag valde att inte delta alls. Jag vill inte förknippas med denna typ av utstuderat svartmålande från dem som känner sig hotade. Den trevliga journalisten lovade verka för en separat artikel.
Någon som känner igen sig?
Ordning för insyn och demokrati
Det har under en tid funnits indikationer på problem med de administrativa rutinerna på Sportcentrum inom vår Service- och teknikförvaltning. Jag träffade vår lokaltidning i måndags när jag fick rapport och frågan uppmärksammas i dagens Katrineholms Kuriren.
Ordning och reda är otroligt viktigt för en offentlig verksamhet. Offentligheten förutsätter att det är lätt att ta del av handlingar för såväl allmänhet som press. Vi måste i demokratins namn också säkerställa ett kompetent stöd till våra förtroendevalda. En välfungerande demokrati förutsätter bra administrativa rutiner.
Samtidigt är det så i en organisation av Katrineholms storlek att rykten kan ha olika bakgrund. Jag tycker att det är viktigt att inte döma någon via rykten.
För att få klarhet i huruvida några fel egentligen begåtts beställde jag, i samråd med ekonomichefen och chefen på service- och teknikförvaltningen, i början av sommaren en extern utredning om rutinerna inom sportcentrums verksamhet. Slutrapporten från Ernst & Young kom i måndags.
Rapporten pekar på bristande rutiner inom en viss del av förvaltningens verksamhet. Flera åtgärder har redan vidtagits, fler kommer att vidtas och ytterligare utredningar kan bli aktuella.
Utredarna sammanfattar utredningen som följer;
1. Sammanfattning
Ernst & Young har haft uppdraget av kommunchefen att utreda de administrativa rutinerna inom service- och teknikförvaltningen med avseende på investeringsprojekt inom sportcentrum under de tre senaste åren. I utredningen har vi också granskat tillämpningen av intern-kontrollplanen.
I vårt arbete har vi utgått från att nämnden är ansvarig för verksamheten (Kml 6 kap § 7). Enligt förvaltningslagen och kommunallagen finns också grundläggande krav kring handläggning av ärenden. Dessa krav är bl.a. att handläggningen bör vara dokumenterad. Det finns ett allmänt utredningskrav, beslut skall dokumenteras och uppföljning bör kunna göras.
Mot denna bakgrund har vi gått igenom reglementen, delegationsordningar och rutiner som finns för ärendehantering. Den allmänna utgångspunkten har varit att det skall gå att följa ett ärendes handläggning på ett tydligt och dokumenterat sätt från initiering, via beslut och verkställighet till uppföljning och redovisning. Utgångspunkten är vidare att handläggningen skall vara korrekt. Våra bedömningar bygger på dessa utgångspunkter.
Materialinsamlingen har delvis varit svår eftersom materialet inte har varit samlat, strukturerat och lätt tillgängligt. Vi kan inte garantera att vi haft tillgång till allt. Ibland står uppgift mot uppgift, ibland saknas dokumentation, ibland kan den inte spåras. Detta är inte tillfredsställande. Vi kan bara uttala oss utifrån det vi haft tillgång till.
I granskningen framkommer följande huvudsakliga resultat.
Genomgången av investeringsprojekt visar att verksamheten allt för sällan dokumenterar dessa i form av tydliga ärenden till nämnden. Genomgående har investeringskalkyler saknats i dessa projekt varför en del projekt kommit att bli mer kostsamma än vad som ursprungligen budgeterats. Ombudgetering har blivit en ofta använd metod att tillfälligt lösa akuta situationer. I flera av de granskade projekten har beslut om anlitande av entreprenörer i praktiken tagits av ansvarig tjänsteman där någon systematisk återrapportering inte skett till nämnden av beslut fattade på delegation. Flera av dessa beslut är dessutom tagna i strid med gällande interna reglementen för upphandling. I denna del kan vi konstatera att projekten ofta inte är fullständigt dokumenterade och de styrdokument och riktlinjer som finns (reglemente kring upphandling, delegationsordning) har inte tillämpats systematiskt. Avsteg förekommer relativt ofta och handläggningen bär spår av informell hantering.
I vårt arbete har vi också särskilt granskat tillämpningen av internkontrollen inom förvaltningen. Därvid framkommer att det dokument som finns inte är beslutat i nämnden, det är bara presenterat. En viss utbildning kring internkontroll har skett under våren 2010 och initialt har de interna rutinerna beskrivits inom sportcentrum, men detta arbete har inte fortsatt därefter. Det är viktigt att arbetet med internkontrollen fortsätter.
Vi har också granskat tre specifika ärenden. I ett av dessa finns oklarheter där kommunen bör överväga att konsultera polismyndigheten. I ett annat finns en olämplig hantering och i det tredje kan det finnas skäl för kommunen att närmare undersöka att fakturerade belopp överensstämmer med levererade varor och tjänster.
Det som händer nu är att jag under slutet av veckan får rapport från polisen om hur vi ska gå vidare polisiärt. Jag tillskriver också kommunstyrelsen med begäran om att man vänder sig till service- och tekniknämnden för vidtagande av åtgärder. Ärenden hanteras på kommunstyrelsen i oktober, med återrapport i november.
Jag beklagar det inträffade. Det är oacceptabelt att det går till på detta sätt.
Lönen som hämmar kreativitet
Jag skrev igår ett inlägg Lön som drivkraft eller motkraft som väckte flera reaktioner.
Thomas Selig skriver
Daniel Pink, som i likhet med många andra forskare säger att lön och ”förbättringar av verksamhetens effektivitet, produktivitet och kvalitet” inte står i något samband, annat än när det gäller rent mekaniska (dvs s.k. ”okvalificerade”) jobb.
Hasse skriver
Att enbart värdera en löneförändring utifrån något som kan vara negativt för måluppfyllnad och utveckling kan skapa ett klimat där man motarbetar uppdragsgivaren och levererar saker som ger nöjda intressenter och missnöjda uppdragsgivare för egen vinnings skull. Blir enligt mig fel krafter som styr i ett sådant läge.
tipsar om nedanstående film
Simon Zetterberg framför
Problemet är att lönen inte speglar vår prestation. Lönen ökar endast motivationen tills lönen upplevs som skälig + lite till. Efter det visar forskning att lönen inte ökar prestationen, snarare sänker den. Sorry
Så låt oss se filmen, som också finns som ett längre , tack Thomas Selig.
Jag gillar Daniel Pink och jag gillar detta klipp. När jag ser det så hämnar jag i en känsla av att jag och vår lönepolitik kanske styr fel.
Kortfattat så menar Daniel Pink att drivkrafter för kreativa arbeten måste vara interna drivkrafter som ger inre motivation. Yttre drivkrafter, som ex lön fungerar som drivkraft för fastställd produktion som utförs i konkret handling.
Vidare menar Daniel Pink att motivation skapas av
- Autonomi – självbestämmande
- Mastery – att bli bättre på hantering av meningsfulla saker
- Purpose – att det vi gör har mening
Jag tror att han har helt rätt i sin analys.
En ledare stimulerar medarbetarnas egna, inre drivkrafter.
En chef stimulerar de yttre motivationsfaktorerna såsom lön.
De flesta av våra uppgifter i kommunen är av sk heuristisk karaktär och kräver kreativitet och därmed inre drivkrafter och egen problemlösning.
Chef är en formell befattning som innefattar vissa delar av konventionellt ledarskap. En viktig del av chefsskapet är styrning. En chef fattar beslut åt någon annan i en viss riktning.
Att vara en ledare är något man förtjänar. Att vara en ledare innebär båda att påverka andra och att påverkas själv. En ledare påverkar andra att själva fatta beslut i en viss riktning.
Båda delarna behövs. Men tänk om det är så att chefsskapet motverkar ledarskapet?
I Utvecklande Ledarskap skiljer vi på låt-gå ledarskap (icke-ledarskap), konventionellt ledarskap (chef) och utvecklande ledarskap (ledare). Det som är fascinerande är att om man minskar chefsskapet så ökar uppfattningen om ledarskapet och vice versa.
Det skulle tala för att om vi slutade använda lön som styrmedel så skulle vårt positiva ledarskap öka i enlighet med Daniel Pink´s tre punkter; själbestämmande, förbättring och mening. Kanske är det så?
Jag tror att det går att kombinera. Vår lönerörelse handlar inte om att arbeta med ackord. Jag tror att det går att använda långsiktiga kriterier för lönesättning som premierar effekterna av motivation. Som alltså ger en formell kvittens på att du har lyckats använda inre drivkrafter för att nå ett mål. Att inte utvärdera enbart vilka aktiviteter du gjort, utan hur måluppfyllelsen är och uppfattas av dem vi är till för.
Det är inte det ena eller det andra.
Vad tycker du?
Personalchef med koll
Veckans nummer av Personal & Ledarskap fokuserar på användning av sociala medier. Katrineholms kommuns personalchef Eva Wing är intervjuad i tidningen.
Personalchefen som bloggar
Eva Wing är personalchef i Katrineholms kommun. Sedan i våras dryftar hon tankar och berättar om vad som ar på gång via kommunledningens gemensamma blogg. Syftet är bland annat att öka förståelsen for HR och att attrahera ny arbetskraft.
Bloggningen i sig är enligt Eva Wing mycket enkel. När hon har något hon vill förmedla skriver hon inlägget som ett mejl och skickar det till den automatiska bloggfunktionen Posterous som i sin tur lägger in innehållet i bloggen. Hittills har hon bland annat skrivit om drömarbetsplatsen och frågat sig hur länge man ska stanna på ett jobb. Eva Wings främsta anledning att blogga är att forsöka få en dialog med kommunmedlemmarna i kommunen om personalpolitiken och om personalarbetet i allmänhet.
- Ur mitt perspektiv är det for att attrahera den arbetskraft som ännu inte vet om att de vill arbeta i en kommun. Personalfrågor beror alltid någon. Det kan vara ett sätt att försöka förmedla arbetsgivarens perspektiv i olika frågor. Jag är av den uppfattningen att ju fler som har kunskap om personalfrågor, desto lättare blir vårt arbete. Dessutom är det ett mycket bra sätt att marknadsföra sig som arbetsgivare. Vem vill inte arbeta hos en arbetsgivare som kommunicerar med omvärlden och därmed med sina medarbetare, kunder, brukare, elever eller andra intressenter?
Eva Wing tror att de som ar skeptiska mot sociala medier är det for att de inte känner till vad det handlar om och inte förstar att det ar ett sätt att kommunicera.
- Skillnaden är att det ar så många fler som kan läsa kommunikationen och delta i den, samt troligtvis tillföra något. Men sociala medier ar inte det enda sättet som vi kommunicerar på, vi använder traditionella satt också. Det mänskliga mötet ar fortfarande oslagbart.
Bloggen hittar du har: http://katrineholm-klf.posterous.com/
Jag kan inte annat än instämma i Evas ord och känner mig så där extra nöjd att vi arbetar ihop Eva och jag :)
Jag tror precis som Eva att HR har en plats även på denna kommunikationsplattform. Jag hoppas också att du som läser detta går in och är aktiv på bloggen, då kommentarsgraden visar att den inte satt sig som kommunikationsplattform än.
Jag ska förövrigt tala mer om hur sociala medier bidra till att bli och uppfattas som en attraktiv arbetsgivare på IBC Euroforums konferens den den 7-8 december.
- Sociala medier som förhållningssätt som ledare. Personlig – Öppen – Medskapande
- Hur kan sociala medier stärka organisationens varumärke inåt och utåt?
- Riktlinjer – vem ska göra vad? Och hur?
- Struktur och innehåll – Vår vision: Katrineholm 3.0
- Erfarenheter – framgång kräver öppenhet men ger sårbarhet
Välkommen både hit, dit och till Kommunledningsförvaltnings blogg!