Inlägg med etiketten ‘offkom’
”Respektavstånd” mellan chef och medarbetare på sociala medier
Jag lovade deltagarna på ledarskapsföreläsningen att blogga om kvarvarande frågor, för fortsatt diskussion.
Bengt Lind ställer frågan
Ledarskap och chefskap kopplat till ”respektavstånd”
Oavsett om man befinner sig i en platt eller hierarkisk organisation kan man identifiera det som man förr kallade för ”respektavstånd” då man pratar om chefskapet. Förmodligen spiller det över även på ledarskapet. Ser du några problem med att ”ocensurerat” befinna sig på arenan ”sociala media”.
Om det är ett problem tror jag framförallt beror på om det finns en skillnad i inställningen till öppenhet mellan chefen och medarbetaren. I det fall båda parter ser öppenhet som naturligt så är det sannolikt varken ett digitalt eller analogt problem.
Vad tycker du?
Morgondagens tidning – om kommunalt pionjärskap?
Krister Wistbacka, chefsredaktör på Katrineholms kuriren skriver i min för några timmar sedan
Hej Mattias. Morgondagens ledare handlar delvis om dig – inte som person utan som pionjär bland kommunala tjänstemän. Jag försöker ha en positiv grundton.
Mitt svar var
Vad trevligt Krister. Med tanke på ditt engagemang för öppenhet och din starka tro på offentlig debatt så tror jag att förhållningssättet som sociala medier står för passar både dig och mig.
För så är det väl verkligen? Den viktiga rollen som granskare hos den tredje statsmakten och för oss alla underlättas väl av öppenhet?
En definition för en bra nyhet brukar vara att
- Det är en bra historia – story
- Den innehåller en intressant person
- Den har en lokal förankring (eg ett läsvärde för målgruppen)
Jag hoppas att morgondagens ledare ökar förståelsen hos de som i dagsläget inte är delaktiga i den digitala världen – det är viktigt!
En liten pepp-film om ”medkrafter”
Läs mer i inlägget Förhållningssättet måste nå traditionella kommunikationsvägar samt hos Tobias Björkgren, Mikael Winterkvist och Niklas Strandh.
Nära
Denna vecka har jag känt mig både angripen och stöttad, jag ska berätta varför.
Jag har haft handledning i mitt ledarskap sedan jag blev chef för första gången. Jag tycker att handledning är den främsta formen av kompetensutveckling som ledare eftersom det är så kopplat till min aktuella situation.
Jag har varit på företagsbesök på Sörmlands Grafiska, med dess karismatiska ledare Hans Engström. Sörmlands grafiska är ett stort tryckeri med ca 320 anställda och produktionen var minst sagt imponerande snabb och raffinerad. Sörmlands grafiska investerar hårt i Katrineholm. Jag slog vad med VD´n om att vi inom 10 år kommer att skapa våra egna tidskrifter, baserat på intresseområde, vi får se vem som har rätt…
Denna vecka har inneburit mycket kvällsjobb.
I tisdags var jag, tillsammans med övriga kommunledningen på överläggningar med Norrköpings kommunledning. Det var mycket trevligt och vi tog del av Norrköpings väldigt expansiva planer. Jag kommer ihåg Norrköping från min uppväxt som en ganska ruffig stad. Det är den inte längre och det har varit en medveten förändring. Intressant i Norrköping är bl.a. att de gjort en gemensam översiktsplan med Lindköping för att få kraften av en större region. De kallar den, lite kaxigt, fjärde storstadsregionen. Nåväl, vi fick höra allt ifrån deras kommande utvecklingsarbete såsom landsbygdsutveckling till anekdoter från kungens besök föregående vecka. Vi är helt överens med Norrköping om att en pendel mellan våra kommuner skulle vara oerhört positiv.
Jag var i Norrköping på visualiseringscenter dagen efter. Det var företaget Skill som bjöd in till en visning, mycket trevligt.
I torsdags var det energikonferens om lokal småskalig energi, energieffektivisering som verktyg för hållbar samhällsutveckling samt jobbskapande energiomställning på Safiren i Katrineholm. Konferensen arrangerades av Leader Gränslandet och hade flera bra talare. Bland annat så var Göran Persson där och jag passade på att växla några ord med honom. Göran Persson höll ett fantastiskt tal som du kan se i klippet ovan. Kvällen avslutades på Julita Gård med rundvandring och mat med underhållning.
Väl tillbaka i Katrineholm passade jag och mina barns Amigo-idol, konferencier Peter Rylander, på att fortsätta en stunds diskussioner i Katrineholmsnatten. Peter visade sig vara en person med ett stort hjärta, vilket också kunde skönjas under dagens alla kramar på scen. Vi får se vad vi kan hitta på tillsammans i framtiden.
Det närmar sig löneöversyn, som vanligt försenad. I år ska vi testa en ny förhandlingsmodell där vi träffar facken färre gånger under processen. Våra löneavtal har successivt förändrat karaktär till allt mer individbaserade lösningar. De fackliga organisationerna har svårt att hitta sin nya roll. Kan man både stå för en kollektiv massa och samtidigt en mängd individer?
Jag har träffat Telge Jansson och partners för att höra hur de föreslår att vi går vidare efter deras intryck från intervjuer. Mer information kommer på . Kortfattat kan nu sägas att jag är helt övertygad om att förändringar måste till båda avseende att bilda en samhällsbyggnadsnämnd och att bilda en koncern i Katrineholms kommun.
I veckan hade jag besök av bibliotekschefen Lars Nellde och bibliotekarie SaraBritta Jadelius. De ville tala om hur vi kan göra för att minska den digitala klyftan. Kulturförvaltningen har tillsammans med studieförbunden haft utbildningar för personer med låg datamognad och nu ville de diskutera hur vi kan utveckla det. Efter en stunds dialog kom vi fram till att vi borde kunna koppla detta till Katrineholm 3.0 och den massiva satsning vi nu gör för att bereda ungdomar praktik hos oss. Om vi kopplar de data-omogna till oss i Katrineholm 3.0 så kommer vi automatiskt att anpassa oss till den gruppen och de kommer att vilja bidra med innehåll. Så när man går en kurs så handleds man båda av en professionell ledare och av ungdomar och det man presterar ger praktiskt innehåll i vår nya hubb. Att minska den digitala klyftan handlar ju inte bara om att de ”analoga” ska ändra sig utan också att vi som är ”digitala” måste ändra vårt sätt.
I fredags var jag på Duveholmsgymnasiet och talade om sociala medier på deras medieprogram. Jag är ovan att tala med och inför en sådan grupp – unga, digitalt frälsta. Jag tror det blev…okej i alla fall, inte så mycket interaktion tyvärr. Du kan se allt på bloggen.
Träffade också en gammal kontakt som är tillbaka i Katrineholm, för lunch i veckan. Markku är aktiv på sociala medier och vi har diskuterat en hel del här. Ett mycket trevligt och givande möte. Ibland är möten AFK (AwayFromKeyboard) att föredra.
Denna vecka började en nyanställd folkhälsostrateg som ska vikariera för vår nuvarande. Hon heter Anna Arvidsson och vi träffades för att tala om våra gemensamma förväntningar. Bärande som alltid var – Hur kan vi bidra till att “Vi är vår värld”.
Vidare har jag under veckan kritiserats för att inte ta reda på fakta. Bakgrunden är att jag får extremt många enkäter och att de besvaras av dem som har kunskap om områdena. I detta fall hade jag delegerat till miljöchefen att svara. Han hade gjort det på ett felaktigt sätt. Eftersom han svarar i mitt namn är ditt mitt ansvar utåt, men hans ansvar inåt mot mig. Nåväl vi rättade med en stor arbetsinsats under torsdagsförmiddagen till det så gott det gick och det visade sig att vi var bättre än vad naturskyddsföreningens undersökning visade.
Efter förra veckans skriverier om mitt och kommunens engagemang på sociala medier så pubicerades en kommentar i Katrineholms kuriren i veckan. Mitt svar går att läsa i “Det handlar inte om sociala medier – det handlar om tron på dig”
Det känns som att vi är inne i en viktig brytpunkt om vi ska våga fortsätta våra satsning. Imorgon ska det bli mycket intressant om vårt samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om att stödja kommunsverige i sociala medier blir av. SKL´s ledningsgrupp ska då fatta beslut. Satsningen går under namnen som står för Offenlig-Offensiv-Kommunikation-Kommuner.
Idag är det Sveriges Nationaldag och jag ska nu bege mig till Nationdraget i stadsparken med familjen.
Tack för denna vecka
/Mattias
Riktlinjer för sociala medier i kommuner – allmän och offentlig handling
I förra veckan kom SKL´s riktlinjer för användning av sociala medier. Jag har gått i valet och kvalet kring en eventuell mer djuplodad bloggpost om ämnet också kopplat till vårt möte med datainspektionen, några synpunkter har jag redan nu. SKL sammanställer för närvarande alla följdfrågor, kontakta Kajsa Tirén så framför hon alla frågor till juristerna, får återförande till oss alla. Många har bloggat om ämnet, ex kopplat till DN´s artikel. Jag avvaktar lite…
SKL finns ju nu på . Vet inte om det är för social-casting eller broadcasting, men de följer…gissa hur många? Nåväl alla ska börja någonstans de är också tydliga med att det är ett nyhetsflöde. Jag ska definitivt dra mitt strå till stacket för att vi tillsammans med SKL ska göra något bra, återkommer om det.
En konkret fråga kopplat till riktlinjerna ställer .
…och svaret är ja. För det första så har ju vem som helst rätt att begära ut vad som helst. Frågan är alltid
1) är det en allmän handling (förvaras och är inkommen eller upprättad)?
Ja, gå till steg 2. Nej, så ”finns den inte” i detta avseende.
2) är den i så fall sekretessbelagd ?
Nej – så får du det. Ja, så får du ett beslut om det.
SKL kommer fram till att handlingarna på sociala medier är allmänna – så de går således att begära ut mina tweets. Tweets är inte sekretessbelagda, om de var de skulle de inte vara tweets längre utan vara raderade och införda i vårt diarie. De fortsätter med att myndigheten bör fatta ett generellt gallringsbeslut om att handlingar som är av tillfällig eller ringa karaktär får gallras när de inte längre är aktuella. Gallringen, utrensningen kan ske relativt omgående om beslut finns.
Åter till din frågan. Vi har inget gallringsbeslut så du kan få mina tweets, sedan tidernas begynnelse (du har för övrigt redan tillgång till dem på twitter :)). Men jag är en hyvens man så jag har gjort något mycket trevligt – en tweetbook åt dig och andra av intresse - http://tweetbook.in/v/30860918
Varsågod! – ibland är det ett nöje att följa förvaltningslagen :)
Några korta kommentarer avslutningsvis;
- Diskussionen om skärmdumpar har nog missförståtts. SKL menar inte att man ska lagra innehållet, utan ge en bild av hur det såg ut just denna tid med vår teknik. Hade de velat ha dialogen hade de väl hänvisat till tweetbook.in eller annan dyl tjänst :)
-
- Blogga max ett år som stod i artikeln MÅSTE vara ett missförstånd
-
- SKL menar att kommunen ska officiellt dokumentera alla ställen man vistas på i de sociala medierna, dvs även de tjänster vi använder att flöda med, om inte dialogfunktionerna är avstängda. Detta ställer stora krav och det vill till att stänga av så mycket som möjligt. Dialogen ska vara samlad – inte utspridd tycker jag.
-
Allt för nu!
SKL konferens om sociala medier, nu om juridiken.
Läs materialet och titta i hög kvalité på http://www.skl.se/web/Fritt_fram_for_social_medier.aspx
- LIVE at http://bambuser.com/v/721985
Idag – En heldag om kommunikation – Sociala medier och varumärke
Katrineholms kommun är en av dem som föreläser på SKL´s konferens idag. Vårt föredrag kan du se live här på bloggen.
Höjdpunkten för dagen blir ju annars att höra punkten ”Sociala medier och juridiken” kl 11.50 med SKL jurister Staffan Wikell och Pernilla Krusberg. Det är NU som SKL ska presentera sina riktlinjer. Håll utkik här på bloggen om vi får live-sända, annars twittrar vi under #sklsoc och #jursocmed.
Foto: Lars-Ove Törnebom
Möte med datainspektionen om sociala medier – avgörande för det offentliga sverige på sociala medier
Idag träffade vi, Katrineholms kommun, datainspektionen (DI) för att diskutera personuppgiftslagen (PUL) i sociala medier. Det var ett mycket bra möte, som jag tror att båda parter fick ut något av. Som sig bör vid inspektion så kommer datainspektionen att lämna ett inspektionsmeddelande, vilket väntas innan sommaren. DI kommer sedan att skriva anvisningar för PUL hantering på sociala medier.
Hos DI kan du läsa om Sociala nätverk – Så skyddar du dig mot riskerna på webben. Där kan du bla läsa om riskerna med sociala medier ”Ett system som bygger på virtuella relationer och som inbjuder till att samla och sprida privat information, ökar risken för att ömtålig information hamnar i fel händer. Undersökningar har visat att människor lättare sänker garden i en miljö som bygger på förtroende. Det har visat sig att det är enklare att sprida virus, sända obeställd e-postreklam och samla in pengar och persondata på sociala nätverkssidor än på Internet i övrigt. Dessutom är de stora möjligheterna till kartläggning rena informationsguldgruvan för människor som ägnar sig åt skandalisering, förföljelse och identitetsstölder. Information som tas ut ur sitt sammanhang kan få förödande konsekvenser om fel personer får tag på den. Det finns också risk för utpressning.”
Jag kommenterar inte det vidare just nu.
Den bärande juridiska frågan kommer att bli om huruvida det som kan betecknas som register på sociala medier är strukturerade eller inte. Som grund för bedömningen ligger om registret ex är uppbyggt för sökbarhet. Om, vilket jag uppfattade som troligt, sociala medier ses som ostrukterade register så tillämpas den sk missbruksregeln på registret. Kränkning av den registrerades personliga integritet är förbjuden även på ostrukterade register – vilket hanteras naturligt på sociala medier med avpublicering både av tjänsterna själva och av den ”sidansvariga”.
Om datainspektionen kommer fram till att register på sociala medier, ex en vän-lista på facebbok är att beteckna som ett strukturerat register så är det offentliga sveriges närvaro på sociala medier omöjlig.
Live – riktlinjer för sociala medier
Se kompletterande material nedan på bloggen.
Bilderna finns nu på http://www.slideshare.net/kommunchef/riktlinjer-sociala-medier
Många besök idag, kanske pga uppmärksamheten i Dagens samhälle?