Mattias Jansson - Kommunchef i Katrineholm.
Skriver om tankar kring uppdraget, kommunen, sociala medier i offentlig sektor, livet och personligt ledarskap

Kategorier
Etiketter
Arkiv
Senaste kommentar
Twingly Blog Search link:https://kommunchef.com/ sort:published Recent linking posts
Senaste inlägg
från Katrineholm i Sociala Medier
Fler nyheter från Katrineholm.
Powered by

Inlägg med etiketten ‘nätverk’

Medskapare – Människor – Mening

Jag får väl inledningsvis säga, oj. Vilken kraft, vilket engagemang. Jag har tidigare skrivit om nätverk som en kompetens och styrkan, effekten av att våga ta in feedback och att nätverk i sig skapar mervärde. Den ultimata formen av gemensamt skapande oaktat vilket område det gäller är så mycket klokare och bättre än vad jag någonsin kunna prestera själv. Tack till er alla!

Vad gäller publiceringen av frågorna och dess svar så är jag öppen för lärande. Jag har inte hittills övertygats om att det var fel.

Jag tycker att saker blir bättre när människor samarbetar och för att det är den jag är.

Jag tycker att det är bra med grävande journalistik. Makten ska granskas.

Jag är inte journalist, men förstår inte hur granskningen försvåras av öppenhet. Möjligtvis blir nyhetsvärdet mindre, men det är väl mer en företagsekonomisk fråga?

Vad gäller Katrineholms Kurirens artiklar så är det framförallt bilden av en tweet, skickad 21.30 som förlöjligas och framställs som att den skickas kl. 16:07 samt ett inlägg skickat sent på kvällen den andra februari  som utmålas som nonsens, under arbetstid som jag reagerar emot. Jag frågade journalisten vad arbetstid var för henne, hon svarade 8-17.

En normalvecka för mig är inte 8-17. I snitt arbetar jag 60-70 timmar i veckan och har utöver det beredskap som krisledningschef de andra timmarna. Tiden mellan 8-17 möter jag primärt människor på andra sätt.

Nåväl nätverket är en del av vår kompetens, det kan vara grannen, kompisen, arbetskamraten eller en kontakt du har i den digitala världen. Jag har ett stort nätverk. Ibland tycker vi lika och ibland olika. Det viktiga är att vi tar intryck av varandra.

För två år sedan visste jag knappt vad sociala medier var, nu har jag lärt mig av många, framförallt av Thomas Selig. Tack för det!

Nätverket gör en stark – när man är stark ska man vara snäll. Snäll avgör andra om man är. Jag har försökt vara snäll mot Katrineholms Kuriren, alltid tillgänglig och öppen. De har säkert skrivit 100-tals artiklar med mig inblandad. Jag har sedan länge;

  • Erbjudit att blogga hos dem
  • Erbjudit er, mitt nätverk att hjälpa dem med sociala medier
  • Erbjudit möjligheten att skriva återkommande krönikor
  • Erbjudit att ställa upp ”Kommunchefen mot väggen” (jag hade tänkt med tillhörande Ustream-sänding ;))
  • Erbjudit att alltid kommentera intressanta nyheter
  • osv

Idag har jag kontaktat chefredaktör Krister Wistbacka för att se hur vi kan gå vidare. Alla mina erbjudanden står kvar. Katrineholms Kuriren är en otroligt viktig medspelare och granskare i kommunikationen med Katrineholmarna.

Alla kan göra fel – och förhoppningsvis lära av det.

Som människa gör jag har gjort fel, gör fel och fortsätter göra fel - och jag försöker lära.

Två sidor i dagens Katrineholms Kuriren består fö av sk. Crowdsourcing- kommentarer från kkuriren.se. Väldigt roligt. De verkar också fokusera vidare bl.a. på den digitala klyftan vilket jag tycker en mycket viktig fråga.

För den som verkligen är intresserad av vad jag gör och hur det uppfattas, så lämnar jag förutom mina digitala fotspår ett erbjudande till den journalistist som vill att följa mig rent fysiskt i arbetet. Kommunalt arbete är fantastiskt och gravt undervärderat.

Världen skapas av människor, människor finns i organisationer.

Relationer är med personer inte organisationer.

/Mattias Jansson, människa, pappa, man och kommunchef – i den ordningen.

Vi är nära varandra

Världen blir allt mindre. Vi kallar det ofta globalisering, men även teknik som sociala medier driver på utvecklingen. Jag lyssnade för ett tag sedan på Erika Bjerström som är journalist och utrikeskorrespondent och har inspirerat till detta inlägg. Hon berättade bl.a. om möten på de mest märkliga ställen som Henke på oljeriggen utanför Afrikas kust som visade sig vara en del av hennes nära nätverk. Världen har krymt.

Europas del i den globala utvecklingen är svår. Som samverkansprojekt är EU fantastiskt. EU är den enda supermakt som bildats i världen utan krig.

CC by Ethan Prater

Men generellt sett så arbetar vi helt enkelt för lite i EU. Sverige är i och för sig en föregångare, men relativt hög pensionålder, 67 år. Jämför med Frankrike som har en pensionsålder på 60 år och kom ihåg vilket uppror det blev när den skulle ändras. Spanien ändrade nyligen sin pensionålder. I Skottland har man ett mål 80 år som pensionsålder.

EU är beroende av invandring för att utvecklas. Man har tidigare talat om brain drain att högutbildade från utvecklingsländer flyttar, exempelvis till Europa. Nu, med dessa länders utveckling talar man om brain circulation, man vill hem. Rent demografiskt så har väst helt enkelt färre lönearbare per invånare än i utvecklingsländerna.

Vet du till exempel Sverige omsluter 0,8% av världens ekonomi. Att bara 13% av CocaColas anställda är i USA. Botswana har högre BNP per person än Rumänien. Världens största filmindustri finns i Indiens Bollywood. När en fattig fiskare i Afrika är på väg in i hamn med dagens fångst kollar han av dagspriset i sin mobil. 1991 fanns 20 regionala krig i Afrika, idag 5. Afrika har mycket fokus mot Kina och Indien.

Man räknar med att ca 15% av jobben i väst i framtiden inte kommer att kräva högskola. Det kommer inte att finnas jobb för ”okvalificerade”. Det är en av de största hoten för Europa. Dels saknas det lönearbetare, dels finns det en stor grupp som inte matchar kompetenskraven.

Samtidigt pumpar Kina in pengar till Eurozonen genom köp av statsobligationer i bl.a. Storbrianien, Grekland, Spanien, Portugal och Irland. Man skulle kunna säga att Kina ger det stöd som EU inte givit. Vad vill Kina då? Jo, att EU ska släppa vapenembargot som infördes efter protesterna på Himmelska fridens torg 1989.

Som en del av Europa finns Sverige och i vårt land 290 kommuner, varje kommun med sin utmaning. Samlat har kommunerna de senaste 30 åren stått för en kvalitétsökning som motsvarar en kostnadsökning på en procent per år.

I nätverkssamhället är du som individ global. I fyra led så har du kontakt med varje människa i världen. Det har ändrats från sex led med hjälp av sociala digitala kanaler.

Har du funderat på vad det betyder?

Släpp alla tankar på protektionism och spela din del. Allt och alla hänger ihop och därför spelar vi alla också roll.

Hur gör man med för att respektera och lära av tusentals ömsesidiga kontakter på twitter?

CC by Ben McLeod

Min mamma säger alltid

Allt du gör, gör fullt och helt och inte styckevis och delt

Så sade hennes far också till henne. Jag har tagit med mig det och försöker leva vid det.

Jag gillar människor och relationer och tycker verkligen om tekniken sociala medier för att bygga nätverk för gemensamt lärande och skapande.

Men här kommer ett problem. Nätverket är inte en siffra, det består av människor, relationer. Jag vill få ny input och bredda mitt nätverk. Jag vill värdesätta dessa relationer.

Om jag koncentrerar mig på twitter. Ett aktivt nätverkande innebär att jag börjar få en stor mängd relationer och eftersom jag värdesätter de alla så kan det bli ett seriöst ”overflow” av input. Jag försöker jobba med manuella listor i twitter och det hjälper en del.

Nu testar jag We form your lists som verkar bra. Automatiska listor med konversationer, listor baserat på intressen och nya kontakter. Sedan kan man kanske ”dyka in i flödet” då och då. Här kan jag kanske på ett effektivt sätt hantera mina mest frekventa dialogpartners och samtidigt hela tiden fylla på med nya.

Har du testat det, eller hur gör du?

Jag lär mig det jag vill lära mig, inte det du vill att jag lär mig

CC by DennisCallahan

I söndags ägnade jag ett par timmar åt kompetensutveckling. Jag läste de där lite längre blogg-inläggen, jag följde mitt nätverks tankar, såg det lite längre klippen och vilade lite längre i varje input. Jag insåg då att jag lärt mer på de två timmarna än vad jag normalt lär på en ”utbildningsdag”.

Varför är det så?

Förändring börjar med en vilja att förändras. Jag har större sannolikhet att vilja förändras om jag själv ser behovet.

Hur kul är det att lära något för att någon annan sagt åt dig att du ska lära dig just det?

Att bidra till någon annans förändring måste istället handla om att bearbeta viljan. Det är därför du hela tiden som ledare och människa primärt ska tala om varför och inte vad om du vill få tillstånd en positiv förändring som bygger på vilja.

Kopplat till lärande så tror jag att det är därför som lärande i nätverk fungerar. Sökandet i sig och de människor i mitt nätverk som jag litar på gör att jag vill lära nytt.

Ett ”normalt” lärande är kanske en utbildning – du lockas av beskrivningen och har behov av den kunskapen. Du tar dig till utbildningen vilket tar tid. Du konsumerar ett sänt budskap. Detta har flera problem. Du har valt utbildningen utifrån ditt eget behov, lär du nytt då?

Nätverksbaserat lärande måste handla om att du lyssnar på nya människor. Kanske när de ifrågasätter din nuvarande kompetens vilket gör att du vill lära mer eller att du ser nya vinklingar på livets skeenden.

Men om du inte är öppen med det du inte kan hur ska du veta vad du behöver veta ?

Om du inte tillåter andra att bedöma din kompetens och därmed ditt kompetensutvecklingsbehov? Hur kan du då se utifrån och in på dig själv?

Öppenhet för feedback gör att jag vill förändras och då kommer utvecklingen naturligt.

Lärande genom nätverk inom organisationen

…eller som Mats Liljerehn kallar sociala intranät.

Just nu bedriver Mats Liljerehn en studie kring sociala intranät och intervjuar därför chefer som har intressserat sig för frågan. Bakgrunden kan ni läsa här.

Avsikten är belysa hur ett intranät kan förvandlas till ett socialt intranät och några viktiga vinklingar som kommer att belysas är:

  • chefers uppfattning och erfarenheter om intranät och socialt intranät
  • möjligheter till kommunikation, information, interaktion och kompetensutveckling i sociala intranät
  • möjligheter eller risker med sociala intranät

Om du vill får du gärna nedan ta del av den intervju som Mats genomförde med mig och . Vi pratar bla om;

  • Det viktigaste för att dela med sig av erfarenheter är att det finns en mottagare 
  • Presentera inte ett problem utan att komma med ett förslag på lösning
  • Hur beslutsfattande går till, före – under – och efter delaktighet i en offentlig organisation
  • Vikten av handledning
  • Vad är kompetens?
  • Hur kan man strukturerat arbeta med kompetensplanering?
  • …med mera


Om det vi talar om väcker synpunkter hos dig – låt oss ha en vidare dialog om det, lämna din syn!

Flickr Foton






  • vi drivs av en vilja
  • nej, det är de fruktansvärt dåligt med. Envishet däremot...
  • jag tycke du svarade strålande och det gäller att hålla i. Rom byggdes inte på en dag...
  • :)
  • Berätta mer, hur menar du?


Connect with Facebook
finns även på LinkedIn.
Dela med dig!
Bloggen drivs med Creative Commons Attribution 3.0 License
Creative Commons License

och/eller