Inlägg med etiketten ‘kommunikation’
Dubbelriktad kommunikation
Man kan ju fråga sig varför vi vuxna krånglar till allt med åren? Det här är ju kommunikation med äkta givande och tagande ;)
Den profesionella trevligheten i kommunikationslöken
Att vara en offentlig person och att vara öppen är svårt. Om du öppnar ditt inre så kommer det att göra ont när du kritiseras.
Ett samtal är som en lök. Vi börjar först i de yttre lagren, de som handlar om väder och vind och det vi ser just nu. Sedan kan vi skala av ett lager och tala om andra människor. Nästa lager kanske handlar om våra gemensamma upplevelser, lagret efter det kan handla om våra nära och kära, längre in kommer vi till vad jag tänker om dig och längre in till mina egna känslor och tro.
Vi rör oss fram och tillbaka genom dessa lager för att hålla oss på en bekvämlig nivå i kommunikationslöken.
Den professionella trevligheten hos en föreläsare, säljare eller på ett mingel håller sig alltid i de yttre lagren. Det är ytligt och kanske behöver det så vara för att skydda det inre.
Kommunikation i de yttre lagren bidrar inte till någon inre påverkan.
Sociala medier kan hjälpa oss att höja kvaliteten också på våra möten öga mot öga. Kanske beror det på att vi redan hanterat de yttre lök-lagren på den sociala webben?
Medborgare eller medskapare?
Några speciella citat kan jag bistå med
- Mitt optimala mål med sociala medier är att få människor att mer se sin egen del i skeendet. Vad kan jag bidra med?
- För att ha fokus på detta måste man vara öppen med vad man gör innan man har lösningen. Detta ger förutsättningen för att växa i kommunikation.
- De som vi är till för har valt att vara på sociala medier, därför ska vi också vara där.
- Om kommunen är synonymt med organisationen kan detta få till effekt att medborgarna kan tycka att kommunen ska göra precis allting
- Genom att kommunicera via sociala medier, då man frågar sig vad man själv kan göra och bidra med, kan perspektivet vridas mot ett gemensamt ansvarstagande. Istället för att vara kunder i samhället blir vi medaktörer.
- På sociala medier tar man bara upp frågor som lämpar sig för kommunikation. Och det är kanske inte ens du som ska välja dem. Någon har redan valt dem åt dig
- Själv har jag valt att intressera mig för vad människor har att säga. Att kommunicera med människor om vad de tycker är viktigt, och inte vad vi, organisationen, tycker är viktigt. Att lyssna på vad de vill prata om, inte vad vi vill prata om. Sen får somliga tycka att det är fel, men det är mitt sätt att vara.
Självklart bad jag att få live-sända intervjun ;)
Föreläsning om sociala medier för kundtjänstpersonal
Jag höll idag en kort föreläsning om fokus utfrån och in via sociala medier för kundtjänstpersonal. Det var intressant att tala för och med en lite annan grupp än vad jag brukar göra. Tillexempel var det ingen i rummet i mitt nätverk, innan samtalet alltså ;)
Du kan se videon ovan, tyvärr klippte Ustream de sista minutrarna.
Sharing is caring!
Länka ditt nätverk
Jag frågade för en tid sedan om jag skulle dela min digitala värld. Svaret blev att ni ville ha ett inlägg om teknisk sammankoppling av olika tjänster ur mitt perspektiv, så det kommerhär. Hela upplägget är gjort tillsammans med Thomas Selig på Penseo.
Först några disclaimers. Se denna post just som mitt perspektiv, ingenting är fulländat och jag tar gärna feedback. Ihopkoppling av tjänster måste ske smart. Smart i detta fall är selektivt. Att enbart flöda åt olika håll ger ingenting.
Bloggen är samlingspunkten för min digitala närvaro. För dig som vill lära dig mer om att blogga rekommenderar jag mymlans bloggskola. För mig är WordPress for Android, i mobilen omöjlig att vara utan. Där lägger jag genast in ett utkast när jag får en idé eller hör något klokt. Sedan kan det blir en bloggpost senare.
Förutom mina egna inlägg på bloggen så visas samtliga inlägg från Katrineholms kommuns officiella sociala-mediekanaler samt inlänkningar från andra bloggar, via twingly.
När jag publicerar ett nytt inlägg på bloggen så räknar jag med att det är intressant för flera målgrupper varför det publiceras på facebook och twitter via dlvr.it (se nedan). Dessutom visas inlägget på min via BlogLink som är en tjänst på LinkedIn.
Diskussioner på twitter om inlägg på bloggen förs in som kommentarer på bloggen via tjänsten Twitoaster.
Två typer av inlägg skapas automatiskt och skickas ut. Det ena är Mikrobloggat som skickar ut Twitter-uppdateringar med hjälp av TwitterTools varje lördag eftermiddag. Bloggposten innehåller alla tweets jag skickat veckan som varit, undantaget @-replies och RT-ReTweets. Syftet är att visa twitter för fler. För de som redan använder tjänsten är den nog ganska ointressant så den sorteras in i en egen flik direkt med hjälp av ACE. Den andra är Kommunchef kommenterar som skapas dagligen från vad jag delat och kommenterat i GoogleReader, se nedan, med hjälp av SharedItems2WP. Kommentarerna läggs också separat för att inte fylla hela startsidan och på det sättet ta fokus ifrån andra typert av inlägg. ”Kommenterat” visas både som länk i toppmenyn som de senaste inläggen i en widget i högerspalten.
är en given samlingspunkt för information och kommunikation. Till twitter så automatpublicerar jag RSS-pressmeddelanden från katrineholm.se. Dessutom postas blogginlägg, bilder, video och positionering dit. Sedan fungerar twitter för att kommunicera och föra information till andra nätverk.
använder jag för att hantera framförallt twitter, men även min facebook-profil och kommunens facebook-sida. Dessutom är tweetdeck LinkedIn kopplad. Sett ur ett länkningsperspektiv så schemalägger jag ibland flöden via tweetdeck. Om jag ex vill att min kalender skickas ut vid åtta på morgonen kan jag lägga in det i förväg och bestämma var det ska publiceras. På mobilen använder jag twicca för twitter. Twicca är det i särklass den bästa twitterklient jag använd. Jag skulle ha svårt för att använda utan dessa tjänster.
är det nätverk där jag möter mest Katrineholmare. På facebook publicerar jag varje dag var jag gör, via tweetdeck eller dlvr.it. Mina bloggposter skickas hit som länkar via dlvr.it och mina speciellt delade objekt från GoogleReader likaså. Till facebook är mitt mobypicture-konto kopplat. Dessutom direktpubliceras Bambuser och Ustream-sändningar samt gillade YouTube-klipp. Jag publicerar ibland också mina Gowalla-incheckningar på facebook.
dlvr.it är den bästa tjänsten för att flöda -flöden åt olika håll. Jag använde tidigare twitterfeed, men den strulade och var väldigt försenad i leveranserna. Här har jag följande flöden;
- #fb och Idag – Postar tweets som innehåller ”#fb” eller ”Idag -” som statusuppdateringar till min facebook-profil. Om posten innehåller #fb tas just det bort, då det inte fyller någon funktion på facebook.
- Alla nyheter från Katrineholm.se – Postar nyheter av lokal karaktär som länkar till min facebook-profil. Detta brukar innebära en del bra diskussioner då det är lokal information. Många Katrineholmare har jag som sagt på facebook. Dessa nyheter går inte till twitter.
- Pressmeddelanden från Katrineholm.se publiceras till såväl twitter som facebook som länk.
- Event och lediga tjänster från katrineholm.se automatpubicerar jag inte. Om det är av intresse så sker det individuellt till respektive nätverk.
- Blogginlägg publiceras som länkar till facebook
- Blogginlägg publiceras till twitter mellan 7.30-12 i veckorna och 9-12 på helgerna. Inlägget påminns sedan vid 17-22 på kvällen
- Blogginlägget Kommunchef kommenterar skickas till facebook direkt vid 22.30 då det skapas. Det döps du om till ”Min syn på saken” och skickas som länk. Till twitter går inlägget mellan 8-9 på morgonen, då med tillägget #kommkomm.
- Inlägg i GoogleReader som taggats med fb postas till facebook som anteckning
- Inlägg i GoogleReader som taggats med tw postas till twitter
är det senaste tillskottet i min digitala värld (ja, jag vet att jag är sen…). Här konsumerar jag RSS-flöden, både direkta flöden från bloggar och webb-platser som är extra intressanta, men också skapade flöden såsom twingly-sökningar på ledarskap och sociala medier i kommuner. Dessutom så har jag min tidningsbevakning via Meltwater som RSS-flöde här. Förutom att läsa så kommentarer jag det jag tror kan vara av intresse för andra. Det jag vill skicka vidare direkt taggar jag med fb (facebook) eller tw (twitter). Då skickas det direkt dit med länk till inlägget och till min kommentar. GoogleReader ger mig också möjligheten att via ett bokmärke kommentera vilka andra webb-platser som helst samt direkt prenumerera på fler. Jag sjärnmärker bloggar som jag kommenterar för att gå tillbaka och följa upp dialogen. Det jag kommenterar på en blogg brukar jag också kommentera i en anteckning i GoogleReader. I mobilen använder jag NewsRob för att läsa och kommentera flödena. Samtliga poster som skapas under dagen skapar automatiskt ett blogg-inlägg, se ovan, vid dagens slut.
Mobypicture är min primära bildsajt för uppladdningar. Jag kan ta ett kort med mobilen och direkt skicka det med en enkel rubrik och bildtext. Då postas bilden till facebook, twitter och till . Från Flickr-kontot så visas bilderna också på bloggen. En kul sak med mobypicture är att det är enkelt att maila bilder också. Om jag bara mailar en bild, ex ett skärmklipp till min specificerade adress så publiceras den omgående.
Bambuser streamar video. Jag använder den mest för streaming från mobilen, men det går också via webb och klient. Vid streaming delas det direkt ut på twitter och facebook. Jag har styrt länken så att man kommer till min video-sida på bloggen.
Ustream är den bästa streaming-tjänsten för dator. Livesändingen går ut mot facebook och twitter och man kan automatiskt skicka ut nya meddelanden under sändningen som innehåller länken till livesäningen. Ustream´s livekanal finns även på bloggen.
är automatiskt länkat till facebook och twitter både när jag lägger upp nytt material och när jag gillar och/eller kommentarer klipp.
Posterous är för närvarande inte länkad till andra tjänster. Jag använder den för att publicera mail eller dokument som jag vill visa någon i en konversation på ex twitter eller vill hänvisa till på bloggen. Det är bara att skicka ett mail till den angivna posterous-email-adressen.
Slideshare som jag använder för powerpoint-presentationer.
Gowalla är en positioneringstjänst jag ibland använder i mobilen. Där kan man välja att post mot twitter och/eller facebook. Jag gör det oftast om jag också laddat upp en bild med kommentar.
Avslutningsvis
Katrineholm på sociala medier samlas på http://katrineholm.se/Om-kommunen/Sociala-medier/.
Det var en genomgång av mitt upplägg avseende kopplingar mellan olika sociala medier. Hoppas det kan ge något. Kanske vill du också dela med dig av dina erfarenheter?
Genom relationer blir vi bättre människor
2010-05-28
- Den dolda påverkan av sociala nätverk
Nicholas Christakis menar att det är kommunikationen mellan människor som skapar mervärde. Det är inte antalet kontakter vi har som är det viktigaste utan hur våra kontakter har kontakt med varandra, dvs mönstret och förstås vilka de är. Många kontakter som är vitt kopplade ger mer “positiva” handlingar och respektive individ.
Varför blir det så? Ganska självklart kanske, sociala nätverk byggs genom goda handlingar. Goda handlingar ger mervärde.
En tankvärd föreläsning om vikten av det som händer oss emellan – ReturnOnEngagement. Tack till Johanna Bolander för tipset.
Reblogg 2010-11-05
Mod
Jag funderar över vad det är som skapar. Vad det är som gör att vi människors drivs och åstadkommer saker. Vad det är som gör att vissa människor kan åstadkomma så mycket, medans andra mest tycker om det andra gör.
Jag har precis läst en bok om mod. Detta är mina tankar.
-
Mod är inte din frånvaro av rädsla, förtvivlan och dubier.
- Mod är när du fortsätter kämpa trots mentalt och reellt motstånd.
- Mod är att du vågar bidra med det du är trots att det är svårt.
- Mod är inte vem du är utan en förmåga som gör att du kan visa och agera i enlighet med vem du är.
- Mod är ditt hjärta, tänk på engelskans courage och franskans coeur.
- Mod är en grundkompetens som gör dig till människa – vem du är bestäms av dina val valen kräver mod.
Det finns olika sorters mod.
Fysiskt mod finns hos litteraturens, historiens och filmens hjältar. Det kan ta sig uttryck i dominans över andra människor. Fysiskt mod som utförs i handling har sällan att göra med ditt inre. För att utveckla ett givande fysiskt mod behöver du integreras i dig själv. Ett positivt fysiskt mod kan vara när din kroppsuppfattning ökar.
Moraliskt mod är när du står upp för vad som är rätt fel oaktat konsekvensen. Du gör det för att ditt hjärta säger att du ska göra det. Därför att det är den du är. Det är en förmåga till empati med andra människor och kanske framförallt en förmåga att se andra människors lidande och våga ta in det. När du saknar moraliskt mod vill du inte bli inblandad i en konflikt du passerar på gatan. När du har moraliskt mod funderar du inte ens över alternativet att passera.
Socialt mod är ditt mod att knyta an till andra människor. Det är ditt mod att vara öppen och därmed sårbar i din relation till andra.
Mod är också att ha mod att följa sitt hjärta, trots att det du gör kan komma att visa sig vara fel. Mod är att fortsätta följa ditt hjärta och ta konsekvenserna av det. Mod är också att våga ta in och revidera din inre uppfattning.
Dessa olika typer av mod är alla mod inom den ram, box du lever ditt liv. För att skapa nytt så måste du komma utanför boxen, eller varför inte ifrågasätta boxens existens?
Skapande mod är att våga närma dig det outgrundliga, att utforska det du är rädd för. Modet utanför boxen tar oss närmare avgrunden, det vi inte förstår. Tänk på konstnären genialitet som kan övergå i vansinne och självmord. Skapande mod är att balansera på den gränsen. Skapande mod är att exempelvis våga fundera på livets mening, på varför vi lägger ner så mycket kraft på saker som inte har någon som helst betydelse när vi är döda. Men skapande mod kan också vara att se nya vägar att utamana de paradigm och rutiner som styr ditt liv.
Jag är den jag är inom mig i min själ och hjärta.
För mig blir mod centralt för att ge uttryck för att vara den jag är.
Mod är att bli det jag kan bli, mod är att bli den du kan bli.
All förändring börjar med mig själv, all förändring börjar med dig sjäv.
Inspirerad av Rollo May – Modet att skapa. Tack till för boktipset.
Skrämsel-propaganda mot sociala medier!
Igår kontaktades jag av en journalist som ville ha ett kort citat om drivkraften i att använda sociala medier, sett ur kommunens perspektiv till en bilaga i en rikstäckande tidning. Det ställde jag gärna upp på, men ville gärna se texten i sin helhet. När jag såg texten insåg jag att detta måste vara något käpprätt och…
Nåväl, kritik ska ju ses som en utgångspunkt för dialog där olika ståndpunkter ska brytas mot varandra tänkte jag och kontakade den trevliga journalisten och frågade om jag kunde få bemöta det som framkom. Tyvärr var det platsbrist, men om jag gjorde ett utkast direkt under kvällen så skulle det kanske gå. Nedan ser ni i huvudsak de citat som fanns i den ursprungliga texten och mina förslag till svar.
Sociala medier – tidstjuv eller värdeskapare
Nästan alla verkar göra det nu för tiden. Sociala nätverkssajter som Facebook och Twitter har nu också blivit en arena för företag och kommuner.
Mattias Jansson, kommunchef i Katrineholm, tillhör en av de flitigare användarna av sociala medier inom den offentliga förvaltningen.
– Nästan fem miljoner svenskar använder sociala medier, följaktligen ska vi vara där, säger han.
Har du som arbetar i en kommun hört att ”Det borde kommunen göra!” – frågar Mattias Jansson. Kommunen är för det gemensamma, därför blir sociala medier så viktiga för kommunerna de som du vill ändra en sådan inställning. Om du vill att medborgarna själva engagerar sig i det gemensamma så måste du våga släppa in och då finns bl.a. sociala medier som ett verktyg för att ha en öppen, givmild och personlig attityd och en öppenhet av att ta intryck av andra i kommunikation.
Men skepsis finns. Utmaningen har legat i att synliggöra och mäta de positiva effekterna. Många beslutsfattare ser sociala medier som en tidstjuv, och inte som ett mervärde.
Det handlar om att sätt att verka tillsammans med sitt nätverk, att inte göra denna kommunikationsform vid sidan av annat, utan i det vi gör hela tiden menar Mattias Jansson.
Revisionsbyrån x har sett många företag ta sina första steg mot att anpassa sig till denna nya utveckling. Byrån har precis stöttat x i val av leverantör för satsning på sociala medier.
– Det är i sociala medier 80-talisterna och 90-talisterna lever sina liv. Man måste vara med där för att kunna nå den gruppen av människor som att vana att kommunicera där, säger x, manager på x.
Detta är inte en generationsfråga, det är en fråga om förhållningssätt. Vi delar världen och efter kommunikation också värden mellan generationerna. Sociala medier är en del av vår värld fortsätter Mattias Jansson.
Nackdelen är att kommunikationen inte kan kontrolleras, som exempelvis reklam på stan eller annat media. Men enligt x, konsult på x, kan bristen på kontroll faktiskt vara den största fördelen.
Om man tycker att det är en risk att inte kunna kontrollera budskap så är man redan illa ute. Vi måste våga hantera det andra tycker att vi är, inte bara det vi själva har definierat. Man kan inte välja om man ska vara med, vi är redan där – säger Mattias Jansson.
– Det är ett paradigmskifte där två världar möts. För de unga är kontrollen ingen nödvändighet. Men sett ur den nuvarande världen så är det en nackdel, säger han.
Den nuvarande världen innehåller detta menar Mattias Jansson.
En invändning kan också vara att konfidentiell information kan läcka ut på grund av missbruk av sociala medier.
Jag tror att om det blir ett problem på med denna kommunikationsform så är det ett problem även i annan kommunikation.
Det viktiga är att investeringar i sociala medier sätts i samband med företagens behov och övergripande vision. Dessutom att de anställda använder sociala medier på ett sätt som rimmar med företagets riktlinjer.
De anställda som agerar på ett sätt utanför organisationens riktlinjer kommer att fortsätta göra det i sin yrkesutövning. Skillnaden blir att det syns mer på sociala medier, säger Mattias Jansson.
x sticker inte under stol med att det är resurskrävande att vara aktiv i sin kommunikation med andra människor på nätet.
– Att blogga kan vara ett bra sätt för en vd att profilera sig. Men frekvensen är väldigt avgörande. Man måste ha intressanta saker att säga i stort sett varje dag, säger x.
Jag bloggar på kommunchef.com samt på använder facebook och twitter varje dag. Jag gör det som en del av mitt arbete och som en del i min utveckling. Jag får tillbaka minst lika mycket som jag ger. Det handlar inte om att göra detta utöver det vi idag gör, utan att göra det som en del av det vi gör.
Det hela slutade med att det blev för mycket text, varför jag valde att inte delta alls. Jag vill inte förknippas med denna typ av utstuderat svartmålande från dem som känner sig hotade. Den trevliga journalisten lovade verka för en separat artikel.
Någon som känner igen sig?
Om ”twitter-följare” och att lyssna
Idag fick jag läsa följande insändare i Katrineholms Kuriren.
Mattias Jansson,
trots att jag är webbentreprenör så hade jag tills i våras struntat i Twitter eftersom jag helt enkelt inte såg poängen med tjänsten. När jag väl hoppade på tåget – i syfte att marknadsföra mig själv och mina produkter – så var du en av de första jag började följa, och du var inte sen att följa mig tillbaks. Som jag hade förstått Twitter så var det fritt fram att välja vem man vill följa, och kanske bröt jag mot någon oskriven regel på sociala medier men eftersom dina inlägg inte gav just mig något så valde jag efter en tid att sluta följa dig.
Då upphörde du tämligen omgående att följa mina inlägg också.
Jag tar inte illa upp, dels eftersom jag fortfarande inte tillskriver Twitter särskilt stor betydelse och dels eftersom det såklart är fritt att välja vem man följer, och jag är den första att medge att mitt twittrande i allmänhet är ganska ointressant, men jag tycker att det är ett besynnerligt agerande om du framför allt använder sociala medier till att ”lyssna och ta intryck”. Snarare förstärkte det min uppfattning att Twitter handlar om att ”beundra mig, så beundrar jag dig” – alltså att synas, snarare än att ta intryck.
Men kanske missförstår jag dig helt och hållet. Vem är du som kommunchef är intresserad av att lyssna på och ta intryck av, om inte kommunens invånare och egenföretagare?
Mitt svar till var;
Jag använder twitter både för kommunikation och information. Kommunikation kräver minst två parter. Utöver det så lyssnar jag, dvs söker på allt som skrivs bl.a. om Katrineholm. Jag lyssnar t.ex. via mediesökning både i Sverige och utomlands. Jag lyssnar på alla bloggar som skriver om Katrineholm. Jag söker också på allt som skrivs om Katrineholm på mikrobloggen Twitter.
Så om du skriver om Katrineholm så lyssnar jag. Vill du kommunicera så är jag öppen för det också.
Vad tycker du?
När visionen inte når fram kommer detaljstyrningen
Jag funderade på att kalla detta inlägg för ”Konceptuell frustration ger kvantitativ styrning”. Det är precis vad jag vill få fram.
Konceptuell frustration – Jag har många idéer. Jag blir frustrerad när jag, under lång tid och med stort tålamod ;) lagt fram min syn men när jag inte ser att det bidrar till någon annans förändring. Jag vill vara en ledare som både påverkar och påverkas av min omgivning. Jag vill att människor i min omvärld ska ta intryck. Intryck som går in i dig. Intryck som gör att du väljer att agera på ett nytt sätt.
Kvantitativ styrning – När jag inte når fram till en annans människas inre är det lätt att jag börjar styra handlingen istället. Jag börjar bestämma hur du ska göra något. Jag styr din handling. Jag mäter effekten, ofta numerär av ditt arbete. Utför detta, gör det så här många gånger osv.
Förändring? Jag tror inte att detta bidrar till någon långsiktig förändring hos någon.
Exempel – Om vi t.ex. säger att ”Katrineholms kommun ska vara tillgängligt via E-tjänster” så använder vi mål som styr vart vi vill nå. Det styr mer vad vi vill åtadkomma. Ännu bättre hade varit att svara på frågan varför. Då hade målet blivit något som ”Medborgare och företag ska kunna nå kommunen digitalt när som helst”. Problemet är att det inte inte blir ”tillräkligt” styrande. Då styr vi istället med nyckeltal. Nyckeltalet är kvantitativt. Vi säger exempelvis att Katrineholms kommun ska ha 20 e-tjänster.
Vad händer då? Om du styr mot handlingen, 20 e-tjänster så är det lätt att frågan varför kommer bort. Att 20 e-tjänster verkställs. Kanske kommer du att erbjuda 20 helt ointressanta e-tjänster? Kanske kommer du att dela en e-tjänst i 20 delar för att uppnå målet? Kanske kommer du att införa de enklaste e-tjänsterna, inte de bästa?
Styrning är lätt – ledarskap är svårt. Jag tror att det är oerhört viktigt att veta när man gör vad;
- Styr eller leder
- Visionärt eller i detalj
- Handling eller tanke
- Konceptuellt eller kvantitativt
Jag tycker att vara chef, att peka med hela handen, att styra handling måste värderas som ett nederlag för ledarskapet. Vad tycker du?