Mattias Jansson - Kommunchef i Katrineholm.
Skriver om tankar kring uppdraget, kommunen, sociala medier i offentlig sektor, livet och personligt ledarskap

Kategorier
Etiketter
Arkiv
Senaste kommentar
Twingly Blog Search link:https://kommunchef.com/ sort:published Recent linking posts
Senaste inlägg
från Katrineholm i Sociala Medier
Fler nyheter från Katrineholm.
Powered by

Inlägg med etiketten ‘Katrineholm’

Vi KÖR på tro

Om det undgått någon så har Katrineholm en kör i Körslaget – Team Gabriel. Jag var precis och träffade dem inför deras store . Jag bara känner en sådan glädje med det gänget. Så mycket talang och så mycket värme.

Från början så fanns det lite synpunkter kring vårt engagemang, men så fantastiskt det har blivit. Dessa 21 människor har på något sätt enat Katrineholmarna kring en fråga.

Det är så lätt att i sådana här sammanhang att organisationen kommunen tar över kommunens medborgares engagemang. Katrineholmarnas engagemang är ju så mycket större än vad organisationens någonsin kan bli. Vi formulerade syftet för kommunens engagemang som;

Kommunen, näringslivet och medborgarna ger ett gemensamt stöd till kören och till platsen så att Katrineholmare får en ökad ”VI-känsla”

Team-Gabriel hängde genast på.

Engagemanget från Katrineholm lät inte vänta på sig. Just nu gillas av över 3 000 personer.

Katrineholm är Katrineholmarna och i grunden så byggs alltid en plats, organisation eller grupp av människornas samlade egenskaper och tro.

Tro på sig själva – Tro på Katrineholm och därmed – Tro på oss själva som Katrineholmare

På lördag vinner vi igen – det tror jag på!

Delaktighet oavsett om den är digital eller analog

I veckan deltog vi från Katrineholm i lanseringen av Digidel 2013. Du kan följa vårt arbete på http://digkomp.wordpress.com/

Varför vill vi bidra till kampanjen?

Att så många står utanför den digitala världen är något som påverkar oss alla. Att öka den digitala delaktigheten skulle gynna inte bara de som idag står utanför utan hela samhället. Det är viktigt för allas demokratiska rätt att delta i kommunikation, ta del av information och tjänster att inte några står utanför den digitala världen. Den samverkanstanke som Digidel 2013 bygger på delas fullt ut av oss i Katrineholm. Vi inser att det vi på egen hand kan göra endast blir en droppe i havet, men tillsammans med andra lokalt, regionalt och nationellt kan vi göra en skillnad. Det finns i Katrineholm ett kommunalt beslut att verka för att minska den digitala klyftan. Ett av kommunstyrelsens åtaganden för perioden 2011-2013 är att: ”Kommunstyrelsen ska bidra till att minska den digitala klyftan för kvinnor och män, pojkar och flickor.” Ett samarbete mellan kommunens förvaltningar har inletts och en arbetsgrupp med representanter från sex av kommunens förvaltningar har bildats, som ska samarbeta för att minska den digitala klyftan i Katrineholms kommun. Vi ser det som viktigt att detta är ett arbete som är allas ansvar. Biblioteket fungerar som navet i den breda satsning som görs på flera olika håll i kommunen.

Hur vill vi bidra till kampanjen?

Genom att utbilda 1742 personer och utöka tillgängligheten genom att flytta verksamheten dit där målgruppen befinner sig.

Målet att utbilda 1742 personer är procentuellt uträknat utifrån Digidels mål med 500 000 nya användare i hela Sverige. Ett exempel på utökad tillgänglighet är att vi håller undervisning på Pensionärernas hus istället för att de kommer till oss.

Ett resultatmål för biblioteket är att 400 personer ha genomgått utbildningen i projektet ”Lär mer om IT, varav minst 40 % ska vara kvinnor. Detta mäts genom antalet deltagare under perioden 2011-2013.

Vårt arbete växer och utvecklas ständigt. Några exempel på det som vi planerar just nu är en papperstidning som distribueras till alla hushåll i kommunen där det bästa ur kommunens digitala kanaler presenteras och som även innehåller en utbildningsdel, digitala kaféer, försäljning av kommunens utrangerade datorer till biståndstagare för symbolisk summa samt intern kompetensutveckling för bland andra kommunens förvaltningschefer.

Under våren har vi börjat arbeta med enskilda handledningar/helpdesk, ett arbetssätt som har visat sig fungera väldigt bra och som i hög grad har efterfrågats bland våra besökare. Vi arbetar också individuellt med varje deltagare utifrån just deras egna intressen och önskemål. På så vis hoppas vi kunna skapa ett intresse och ett behov hos deltagarna. Oftast är inte deltagarna intresserade av att till exempel lära sig använda ett tangentbord bara för sakens skull, utan möjligheten att skriva e-post till barnbarn eller söka information om sitt specialintresse kan vara moroten som behövs.

Medskapande och kvalitétsledare

Jag föreläste precis en stund på SKL´s kvalitétsledarnätverk om sociala medier och kommuner. Efter lite sednavligt strul med tekniken (varför blir jag fortfarande nervös över sånt?) blev det en riktigt bra stund tillsammans. Som vanligt var det frågestunden på slutet som gav mest ;)

Video streaming by Ustream
Presentationen finns också här.

På vägen till Stockholm ställde jag frågan;

…och tror ni jag fick svar? Som vanligt fantatstiskt – och så mycket klokare än vad jag själv skulle ha åstadkommit. Jag visade också och läste också upp dessa svar. Det var då engagemanget kom!

Det är medskapande!

Kommunchef kommenterar – 29 mars 2011

  • Vision 2025 – Katrineholm läge för liv & lust
    - Ett mycket bra inlägg av Katrineholmaren Anders Thörnström som deltagit i vårt visionsarbete. Jag tror att det är precis såhär vi ska jobba med implementeringen, låta Katrineholmarna berätta om sin bild av Katrineholm.
    För övrigt gäller visionen den geografiska platsen Katrineholm, inte enkom organisationen.
  • De kan bli Katrineholms nya ambassadör och eldsjäl – Katrineholm – kkuriren.se
    - Spänningen ökar…
  • Framgångsrika mattekommuner i Öppna jämförelser
    - Bekymmersam läsning för Katrineholm. Jag får inte ihop våra skolresultat med de resurser som sätts in. Vi sätter in mer resurser än de flesta och får ut lägre resultat.

    Vi har inte förbättrat vårt resultat inom något område avsevärt (fyra av sex trendpilar pekar nedåt i jämförelse med föregående år)

    · Genomsnittligt meritvärde rank 238 (SALSA, avvikelse från modellberäknat värde -7 och rank 232

    · Andelen behöriga till gymnasieskola: rank 269 (lägst andel i Sörmland)

    · Andel som uppnått minst godkänd i ämnesproven i matematik: rank 225

    · Andel som uppnått minst godkänd i ämnesproven svenska: rank 238

    · Sammanvägt resultat: rank 242

    · Av de sörmländska kommunerna har vi en procentuell avvikelse från standardkostnad på 7,8 vilket motsvarar rank 229

    · Effektivitetstal motsvarande rank 246

    · Vi har 11,8 elever per lärare i jämförelse med riket 12,2. Vi har rankingplats 246.

  • Fler handledningstillfällen för Lär mer om IT
    - Bra, eller hur? Det känns dessutom bra att vi gör det tillsammans mellan olika förvaltningar. Sannolikt mycket bra för oss alla att få detta perspektiv så att vi inte drar iväg i vår digitala värld.
  • SD saknades på kommunens hemsida
    - Inte bra, nu tillrättat.
  • Earth Hour fortsätter…
    - Riktigt kul ide tycker jag! Bjud på den dubbla tavlan, man kan kalla den dr Jekyll och mr Hyde ;)

Kommunchef kommenterar – 28 mars 2011

Kommunchef kommenterar – 27 mars 2011

Att vilja leva hållbart

  Earth Hour handlar inte om att släcka lampan, det handlar om att tända en tanke. En förståelse för det aburda i att förbruka ändliga resurser ger en vilja. Viljan driver oss.

Det är så lätt för oss att berusas av tillväxt som ett mål i sig.  Problemet är att tillväxt tenderar att göra att vi lever över naturen och dess resurser. En hållbar utveckling bygger på det enkla faktum att vi ska leva med våra resurser i samklang. Inte över och inte heller nödvändigtvis under naturen.

På ett djupare mänskligt plan tror jag att tillväxtsträvan bidrar till att vi lever i framtiden. När vi lever i framtiden och inte här och nu så innebär det att vi inte finner vår egen balans och hållbarhet. Den som ständigt lever där och då kommer aldrig att utvecklas här och nu. Balans i vårt inre finns i nuet.

I det långa loppet är vi alla döda (Keynes)

Men vad är det egentligen som betyder något för mig som människa? När jag tittar inåt mot mig själv så är det basala värden som kärlek, samhörighet och närhet. När vi nu följer Japans vedermödor så handlar det om primära behov som vatten, avlopp, el och mat. Allt är relativt och den lina vi balanserar på i att regera över istället för med naturen är tunn.

Ändå konsumerar jag.
Mina handlingar baseras på hur jag känner och tänker och kanske djupare det många skulle kalla min själ och ande. Så länge drivkrafterna handlar om att jag kan köpa mig rätten att konsumera över mina tillgångar så finns en risk att jag kommer att göra det. Så fungerar vi människor. Incitamentssystem som styr handlande fungerar inte.

Problemet med ekonomiska incitament är inte att de inte fungerar. Problemet med ekonomiska incitament är att de förutom att de fungerar, även förändrar en situations hela natur.

De israeliska forskarna Uri Gneezy och Aldo Rustichini upptäckte att när daghem införde böter för föräldrar som lämnade sent, blev konsekvensen att föräldrarna tvärtom började lämna ännu senare.

Det hållbara sättet att driva en förändringar är genom att påverka sin omgivning på ett djupare plan. Det förutsätter närhet både till oss själva och till andra. I dagens mediavärld så har vi alla möjligheter till närhet med människor och händelser runt om i världen. Det handlar bara om att våga släppa in. När vi släpper in kan vi se vår del. När vi ser vår del kan vi förändras. När vi förändras i vårt inre förändras vår drivkraft vår vilja och med det våra handlingar

Det precis det Earth Hour handlar om – Att vilja leva hållbart

Kommunchef kommenterar – 24 mars 2011

  • Stort intresse för Vision 2025
    - Det känns som att processen i visionsarbetet är nästan viktigare än produkten.
    …och produkten är strålande!
    Katrineholm – Läge för liv & lust
  • Osmakligt varumärkessvammel
    - Jag håller med dig mystiska människa.
  • Fakta om chefer | Sveriges Kommuner och Landsting
    - I landstings- och kommunsektorn finns ca 1,1 miljoner anställda. 3,5% av dem är chefer. Av cheferna är 64% kvinnor (jfr privat sektors 25%). 15 000 chefer är över 55 år gamla.
    Välkomna alla hungriga nya medarbetare, här finns utvecklingsmöjligheter!
    https://kommunchef.com/2010/11/leve-dig-som-kommunanstalld/
  • OBIZ 1-2011
    - Kommunerna ansvariga för allt på sina Facebook-sidor
    Ingen nyhet, men trevligt med katrineholms-uppmärksamhet :)
  • Telias nyhetsbrev e-Dialog
    - Vilken digital klyfta befinner du dig i?
    Klokt om en pågående samhällsförändring som påverkar individer. Jag gillar det raka budskapet;
    ”Sociala medier står ju för en ganska dramatisk kulturförändring, där människor plötsligt har blivit mycket mer personliga och intima än tidigare. Eftersom det är givet att vi får svårare att ändra vårt beteende ju äldre vi blir, möter just sociala medier fortfarande en stor skepsis från ledningsgrupperna.”

  • - Simon ger sin syn på fullmäktigedebatten i veckan. Den här typen av kritik gör det allt tydligare att vi inte bara har att göra med en digital klyfta utan också en digital värderingsklyfta. Det handlar inte om teknik utan förhållningssätt och det gör ont att förändras.
    https://kommunchef.com/2010/06/forhallningssattet-maste-na-traditionella-kommunikationsvagar/

    ps Det var fem foton och de lades upp till en tidning för att effektivisera framtida användning.

  • Lajvare lär sig hantera kriser – Östnytt | SVT Play
    - En mamma frågade Albert Einstein vad hon skulle göra för att hennes barn skulle bli uppfinningsrikt.
    - Berätta sagor, sa Einstein
    - Mer då?
    - Berätta fler sagor
    För så är det kreativitet stimuleras av fantasi.

Kreativa kometföretag

Idag var jag och tittade på Södra skolans elever som för femte året i rad arbetar med att starta kometföretag, från idé till produkt på en vecka. Besökarna röstar på sitt favoritbidrag.

Det var en riktigt härlig upplevelse med glada, offensiva och starkt engagerade katrineholms-ungdomar.

Designa din soptunna

Här kunde man till exempel få sin soptunna utsmyckad enligt sitt eget tycke och smak. Som presentatören sa så kunde du till exempel ladda upp din favoritbild från semestern, varför inte en solnedgång som sedan pryder din soptunna.

Jag gillar :) 

Touch-klocka

En annan idé var en touch-klocka som var som en liten dator i armbandsursvariant. Säljknepet för tonårsföräldrar var att om du sover med klockan på armen så vaknar du alltid.

Känns som ett säljknep gott nog, jag tar en!

Leif - Power on the move

Här har vi Leif – Power on the move som är en kraftkälla för båt. Skapelsen ska vara i vattnet efter båten. I uppfinningen sitter en propeller på en generator som ger ström till lanternan och laddar upp ett batteri.

För övrigt kanske den charmigaste presentationen av alla!

Bensin Lås AB

Bensin Lås AB fick min röst. En helt otroligt bra uppfinning. Problemet som ska lösas är bensintjuvar på bensinmackar, som tankar på kassa-pumpen och sedan åker ifrån macken utan att betala.

Det uppfinningen gör är att när du för ner bensinslangen i tanken så låses det fast i tanken genom att låset utvidgas. När betalning skett så låses handtaget automatiskt upp.

Fullkomligt strålande tycker jag!

Gustaf Robert Grönqvist

Gustaf Robert Grönqvist en av Katrineholms grundare

En av Katrineholms grundare heter Gustaf Robert Grönqvist. 1891 grundade han GMV, Grönkvists Mekaniska Verkstad där bl.a. kullager tillverkades. Verksamheten köptes av SKF Mekan och bedrivs fortfarande i Katrineholm, idag med ca 450 anställda.

På minnesstenen finns följande inskription;

”Hans flit och fantasi

gav kraft åt företag

och samhälle”

Fantasi är viktigt.

Ungdomar i kometföretagen är  runt 15 år gamla. Efter vi fyllt 15-16 år börjar vi träna vår hjärna att tänka i mönster. Det är vid 15 år vår fantasi börjar dala. Vi måste träna vår fantasi för att komma på saker. Vi tränar vår fantasi bland annat genom att fantisera.

Albert Einstein fick en fråga från en mamma om vad hon skulle läsa för sin son så han blev smart. Einstein svarade ”sagor”.

- Men, sa mamman, mer då?

- Mer sagor sa Einstein.

Kreativitet förutsätter fantasi!

 

Kommunchef kommenterar – 23 mars 2011

Kommentarer…
Här hittar du korta kommentarer om andra webbplatser och nyheter.
  • Noterat 17/4-11
  • Noterat 15/4-11
  • Noterat 14/4-11
  • Noterat 13/4-11
  • Noterat 12/4-11
Flickr Foton






  • Idag - KS beredning, möte med bildningsförvaltningen och ledningsgrupp
  • Noterat 17/4-11 http://dlvr.it/NrRrf
  • Hallå Peter - välkommen till twitter!
  • underbart är kort ;-)
  • nu


Connect with Facebook
finns även på LinkedIn.
Dela med dig!
Bloggen drivs med Creative Commons Attribution 3.0 License
Creative Commons License

och/eller