Mattias Jansson - Kommunchef i Katrineholm.
Skriver om tankar kring uppdraget, kommunen, sociala medier i offentlig sektor, livet och personligt ledarskap

Kategorier
Etiketter
Arkiv
Senaste kommentar
  • om Socialt kompetent för att lösa uppgiften
  • Socialt kompetent för att lösa uppgiften om Glömda kompetenser
  • om Blogga inåt eller utåt
  • om Noterat 8/5-11
  • om Twitter veckouppdateringar 2011-05-14
Twingly Blog Search link:https://kommunchef.com/ sort:published Recent linking posts
Senaste inlägg
från Katrineholm i Sociala Medier
Fler nyheter från Katrineholm.
Powered by

Socialt kompetent för att lösa uppgiften

Idag skriver Erik Helmerson på DN – Ledare – Signerat under rubriken ”Hellre kompetent än social”.

…vi åter måste sätta yrkeskunskapen i högsätet. Idealet, menar hon, är den klassiska statstjänstemannen som tillbringar sin arbetstid på det minst moderna av sätt – nämligen med att arbeta.

Men vad är då kompetens? Jag gillar definitionen ”Förmågan att utföra en uppgift”. Således kan du inte vara allmänt kompetent. Du är alltig kompetent i förhållande till något specifikt – en uppgift.

Så vad är du uppgiften? Det kan ju vara så att uppgiften är att isolerat från andra utföra en handling. Då skulle det kunna vara kompetent att inte lägga så mycket tid på att samtala med andra. Kompetens måste dock också vara långsiktigt och hur långsiktigt hållbart blir det? Hur kommer du att må? Hur kommer du och ditt utförande av uppgiften at utvecklas?

Jag tror att de flesta arbeten kräver samarbete för att bli optimalt och då behöver man en viss social kompetens.

Social kompetens handlar om en individs förmåga (kompetens) att samspela med andra individer, företrädesvis med andra personer. Att fungera väl i olika sociala situationer och olika sociala grupper handlar om att i balans kunna samverka med andra individer på ett sätt som dels innebär att man fortsätter upprätthålla en god kommunikation med andra, dels inte inskränker den egna särarten eller värdegrunden (wikipedia)

Social kompetens är inte att låta den sociala dimensionen ta över lösandet av uppgiften.

Om vi tar Erik Helmersons exempel med dun ”kufige” vaktmästaren som de sprang ifrån så menar jag att givet att vaktmästaren sågs som en del av den pedagogiska miljön så hade lärandet blivit större om ett socialt samspel uppkommit dem emellan. Nu sprang barnen iväg = yttre handling, istället för att fundera på om rökning är bra = inre förändring. Vi ska alltid sträva efter denna inre påverkan.

De flesta arbeten kräver samarbete och då är det kompetent att vara social för att lösa uppgiften.

Blogga inåt eller utåt

Alla som någonsin bloggat tror jag känner igen känslan av att sitta där och vara helt tom. Du vill skriva men finner inte inspiration. Det handlar nog inte om bloggandet, utom om givandet och tagandet.
När du ger, oaktat om det är i skrift, i tal eller i annan form så tar du av ditt inre i ett uttryck. Jag gillar talesättet;
Expression has to be met by a similar amount of expressions otherwise it will lead to depression
CC by André-Pierre

Uttryck måste mötas med lika mycket intryck annars leder det till depression.

Därför frågar jag dig - Varför ge uttryck?

När det gäller kommunikation så tror jag att det till syvende och sist handlar om en sak. Vad vill du ha feedback på? Om du koncentrerar din kommunikation på de sakerna där du faktiskt vill ta intryck så kommer du också att få intryck på ditt uttryck.

Så när din skrivkramp sätter in kanske det helt enkelt är så att du inte vill ge för att få. Du vill bara få? Sen kan du ge, när du vill ge – i drivkraft med passion!

Integration är ett möte med ömsesidig förändring

Idag lyssnade jag bl.a. på Andreas Konstantinides som är stadsfullmäktiges ordförande i Rosengård, tala om integration.

Jag fick höra om många fantastiska idéer som man arbetat med och nått framgång bl.a.

  • I Rosengård har man 11 områdesvärdar, integrerade personer i samhället som  verkar tillsammans.
  • Malmö stad anställer de som står längst bort från arbetsmarknaden hos sig i sex månader och coachar ut.
  • Man öppnar för företagare som mentorer i skolklasser.

Integration kommer lätt att handla om att personer med utländsk bakgrund ska integreras i det svenska samhället. Men vad betyder ordet egentligen?

I samhällsvetenskaper och politisk debatt brukas begreppet integration för att beteckna en förening av skilda delar till en större helhet.

Alltså en förening, en syntes av olikheter. Men vanligtvis så använder vi det mer i form av;

I svensk politik och debatt används ordet ofta för att beteckna den process där invandrare får medborgarskap, etablerar sig i det svenska samhället…

Men sedan kommer vi till det viktiga

…och där det svenska samhället anpassas efter den förändring i befolkningssammansättningen som invandringen innebär. Begreppet står i kontrast till assimilering som betyder fullständig anpassning till majoritetens kultur.

Min fråga till föredragshållarna var hur man arbetat för att integrera de andra 73 procenten av Malmös befolkning med det nya. Här hade man bl.a. arbetat med att Malmö stads 20 000 anställda på arbetstid deltog i möten och var handledare åt någon nyanländ samt, som jag förstod det fick en viss vidareutbildning.

Det är precis här som knuten sitter tror jag. Integration handlar inte om någon annans process utom om min egen. Det handlar inte om att ge utan att få – för att skapa.

All förändring börjar med mig själv - All förändring börjar med dig själv!

Du kan inte förändra någon annan!

Traditionell och kommunicerande media

Katrineholm har, med fokus på undertecknad uppmärksammats mycket nationellt i något som kom att kallas #kkgate. Det är egentligen en diskussion om olika syn på journalistrollen där företrädarna för det gamla informationsmonopolet ser nya kommunikations- och publiceringsplattformar som ett hot medans andra ser kommunicerade medier som en möjlighet.

Jag publicerar kontinuerligt i öppenhetens namn information om kommunen och våra förehavanden. Exempelvis publicerar jag mina kreditkortskostnader och kostnader vi haft för konsulter. Jag gör ibland detta i samband med att tidningen ställt frågor.

Det som hände för ett par månader sedan var att tidningen, strax efter att de tagit del av denna nominering till Götapriset skrev 13 frågor om sociala medier. Jag publicerade dessa på min blogg och bad att få underlag för svar på några av dem. Det var frågor som;

  • Hur gagnar sociala medier kommunmedborgarna?
  • Anser du att det ingår i din tjänst som kommunchef att twittra, blogga och facebooka på arbetstid om ibland ganska oväsentliga och banala saker som inte alls har med kommunal verksamhet att göra?
  • Vilken är din kommentar till de kommunmedborgare som tycker att din användning av sociala medier kan liknas vid en ”lekstuga”?

Jag fick snart över hundra svar och hela mediasverige skrev om det. Alltifrån DN till Expressen och flera intervjuer i P1.

Katrineholms Kuriren blev dock inte glada och svarade med att detta var en härskarteknik och gjorde allt vad de kunde för att förlöjliga mig och sociala medier.

Min slutsats av detta är att det för en välfungerande demokrati måste finnas möjlighet att nå ut på flera vägar. För mig är sociala medier en sådan väg. Jag hoppas också att detta har inneburit att vi underlättat för andra.

Ledarskap & Digitala värderingar

CC by UggBoy♥UggGirl

Ledarskap är att påverka och att påverkas. I en kommunens uppgift ingår att leda platsen. I en kommunchefs roll ingår att leda tjänstemannaorganisationen och att representera kommunen utåt. Tanken och ansatsen i detta går ihop. Jag verkar med och för fem deviser för ledarskap.

Kopplingen mellan detta förhållningssätt som ledare och det gällande på sociala medier är så härlig. Jag har fått förmånen att tala om det på flera konferenser om att vara en attraktiv arbetsgivare - ”Employer Branding” också kallat arbetsgivarmärke.

Att acceptera att världen är i ständig förändring kräver att du ser världen och tar in, dvs. att du också ser och skapar nätverk utanför dig själv, med ny input.
Att ta och utkräva ansvar är hela grunden för mänsklig förändring. Den som inte tar ansvar för motgång kan heller inte göra det i medgång. På sociala medier blir det tydligt då människor har uppfattningar om vad den kommunala organisationen ska göra, istället för att se sin del. Att vända perspektiv kräver möten. Effektiva möten i nya nätverk underlättas enormt av sociala medier.
Att hela tiden relatera utifrån och in är en nödvändighet för att utvecklas i förhållande till sin omgivning. Att få fokus på dem vi är till för är en ständig kamp. Det naturliga för en människa är att utgå från sig själv inifrån och ut. Vi har exempelvis haft mycket diskussioner kring att information som inte direkt påverkar anställda numera går ut samtidigt till anställda och medborgare. Det är ett synsätt, en synvända att förstå att de vi är till för alltid har rätt till insyn.
Du kan inte förändra någon annan, det enda du kan göra är att bidra till någon annans förändring. Det gör du genom att möta andra människor och där är dialog vägen till lärande både på sociala medier och i ledarskap samt för all del i livet i övrigt.
Ibland är det lätt att tänka att någon annan borde göra si eller så. I grunden finns det bara en människa vi förfogar, all förändring börjar med mig själv. Att ständigt på sociala medier och i ledarskap och utveckling se sin egen del är viktigt. Att på riktigt förändras inuti kräver öppenhet för i vem du är. Bara det du visar för andra kan du få feedback på och där med en input för förändring.

Demokrati – Digital – Delaktighet

Grunden för en välfungerande demokrati är att alla är delaktiga och har tillgång till ett faktaunderlag för sina respektive subjektiva uppfattningar. Idag är inte alla delaktiga i den digitala informationen och kommunikationen. Ca 15 % av svenskarna använder inte internet.

I Katrineholm har vi ett politiskt uppdrag att minska denna s.k. digitala klyfta. Vi har, som en del av det nationella arbetet på området åtagit oss att nå drygt 1 700 personer fram till 2013 för ökat internetanvändande och därmed digital delaktighet. Vi gör det exempelvis via utbildningar som vi håller gemensamt i kommunen. Vi säljer våra gamla datorer i första hand och till en låg kostnad till försörjningsstödstagare. Vi är på pensionärernas hus med datorer och lär ut.

Vi håller nu också på att upphandla en tidning som ges ut till alla Katrineholmare som analogiserar våra digitala kanaler i form av en tidning. Vi gör det för att inspirera till digital delaktighet. Vår leverantör kommer att analysera våra digitala kanaler, bl.a. sociala medier och leta upp sådant som inte uppmärksammats i analoga medier. Denna information och/eller diskussion kommer att transformeras och förklaras till analog form. Tidningen kommer att bestå av det materialet kompletterat med redaktionellt material som intervjuer med nya användare. Dessutom kommer tidningen att ha en utbildningsdel och förstås en kontinuerlig inbjudan till utbildning och vidare inspiration i möten.

Detta har inte gjorts någon annan stans och allt vi gör kommer kostnadsfritt att få kopieras av andra.

Alla de intäkter vi får för exempelvis föredrag jag håller går oavkortat till insatser för digital delaktighet.

Det unika som kommun på sociala medier

Kommunala organisationer bildades en gång för att ta hand om den service som marknaden inte tog hand om. Kommunen fick sedan ansvar för viss myndighetsutövning och senare också ett ansvar att bidra till utvecklingen på den geografiska platsen. Men kommunen är primärt den geografiska platsen och de människor som bor och verkar här. Vi måste låta det synas.

För att få en hög kvalité är sociala medier helt integrerade i våra mentala processer och har därmed effektiviserat och förbättrat det dagliga arbetet. Det handlar om att hela tiden få ett utifrån och in perspektiv på det vi gör.

Om du någonsin har hört att ”Det borde kommunen fixa” och tänkt att medborgaren borde se sin del så borde du testa empowerment via sociala medier. Den som vågar bjuda in kommer att bli överraskad.

Men kan då en kommun vara personlig?

Ja, kommunen kan vara personlig. En kommun är inte bara en myndighet utan också en organisation. Kommunen är också en uppbärare av den lokala demokratin.

Digitalt förhållningssätt, eller?

CC by krissen

Förhållningssättet på sociala medier kan delas in i att vara personlig, att vara öppen och att tro på medskapande.

Personlig

Att vara personlig är kanske det som är svårast, framförallt för de som inte är vana vid denna kommunikationsform.

För att bli den man kan bli så måste man vara, och få feedback på den man är. Tanken är att alla människor i grund och botten är de som de är och inte den roll de spelar. Det är viktigt vem du är för det du gör.

Gränsen mellan personlig och privat är svår. För mig går den gränsen vid min familj. Men i sociala medier och i annan personlig kommunikation så är det viktigt att vara den man är.

I personlig kommunikation så kan jag berätta om allt som gör mig till den jag är. Det kan vara allting från känslor till tankar och till handling. Det innebär att jag väljer att kommunicera om allt från min rädsla för att dö till hur jag ser på globaliseringens påverkan på Katrineholm.

Öppen

Att vara öppen handlar om att för att få människor delaktiga så måste man våga berätta om hur saker och ting är innan man har en lösning på problemet. Det går inte att arbeta med delaktighet när man bara är öppen med lösningen. För att acceptera en lösning så måste man veta att det finns ett problem. Om Katrineholm exempelvis har ett dåligt resultat i benchmarking så måste vi våga berätta det.

Medskapande

Medskapande handlar om att våga be om hjälp. Tillsammans gör vi saker så mycket bättre än var och en för sig. Det betyder inte att den som ber om hjälp inte kan. Jag får så mycket hjälp på sociala medier att jag tjänar tid på att använda dem bara ur det syftet.

Jag har lagt mig vinn om att hela tiden dela med mig av dessa erfarenheter till andra. Det sker bl.a. via att jag alltid live-sänder mina föreläsningar, har haft en webb-talkshow om sociala medier i offentlig sektor och att alltid dela med mig av lärdomar bl.a. via bloggen, vår webbplats och förstås via otaliga möten båda AFK (AwayFromKeyboard) och på dessa digitala kanaler.

 

Om det inte fanns musik så skulle jag aldrig vara glad

När jag var sådär 10 år så sa jag till min mamma.

Om det inte fanns musik så skulle jag aldrig vara glad

Det var nog en sanning med modifikation, men musik kan öppna upp mot vårt inre känsloliv på ett fantastiskt sätt. Ofta när jag lyssnar på riktigt innerlig musik så rinner tårarna av närhet.

Jag har på senare tid fått ta del av några fantastiska Katrineholms-talanger.

Team Gabriel är en av dem. är enorm

En av deltagarna i Team Gabriel är Simon Hassle. Jag har så fasnat för denna otroliga låt, med en viktigt budskap. Hållbarhetens gräns och vår hantering, vad vi gjort, vad vi gör och vad vi måste göra.

En annan Katrineholms-talang av rang är Fardos Jhamster som skrivit denna låt själv. Jag var på ett helt magiskt bröllop i höstas där Fardos stod på en brygga och bara sjöng rakt ut helt själv – rakt in. Våga tro!

Icke att förglömma är Erik Hassle, förövrigt Simons kusin och nyligen utsedd till Katrineholms-ambassadör som gör en fantastisk berättelse om om att lämna faser i sitt liv. För visst är det så. Den plats där vi växt upp står för värden som vi inte genom hela livet vill kännas vid. Vi är många som behövt bryta oss loss, för att sedan återvända och värdesätta det vi lämnat, som nu ligger närmare det vi är än vad det gjorde då.
Välkommen bort – Välkommen hem

Musik och lycka går ihop och vi behöver hitta sätt att nå vårt inre.
Läge för liv och lust.

Kommunikation – mötet för lärande

Kommunikation handlar för mig om en vilja att lära. Kommunikation kan delas in i flera olika lager dialog, diskussion och debatt.

Dialog är vägen till lärande. En fråga som sällan ställs är dock om du vill ta in något nytt. Många ställer frågor utan att vilja ha svar, utan mer för att få bekräftelse på sin egen förutfattade bild.

Val av kommunikationsform måste ske via de behov som de vi är till för har. Sociala medier finns och har funnits länge. En offentlig organisation kan inte välja att gå med i sociala medier, den är redan där. Som offentlig organisation måste vi anpassa våra kommunikationsvägar till dem vi är till för.

När jag föreläser om sociala medier så kommer det alltmer att handla om grunden för kommunikation och jag brukar utgå från Hegels enkla modell om Tes – Antites och Syntes.

Om du tycker något, dvs. har en tes så är utgångspunkten för kommunikation att du är intresserad av min antites. Mervärdet skapas när vi bryter dessa mot varandra till en syntes. Något som är så mycket större än det som både du och jag kommit fram till innan.

Problemet blir, och det gäller inte bara sociala medier, om du säger att du vill kommunicera men du redan bestämt dig för din syntes.

Information är en syntes. Det går att använda sociala medier för information, men då är de inte sociala.

 

Kommentarer…
Här hittar du korta kommentarer om andra webbplatser och nyheter.
  • Noterat 13/5-11
  • Noterat 12/5-11
  • Noterat 11/5-11
  • Noterat 10/5-11
  • Noterat 8/5-11
Flickr Foton






  • Jaha, dagens första arbetsmöte avklarat nu väntar några timmars jobb...
  • Nybloggat: Socialt kompetent för att lösa uppgiften http://dlvr.it/RlxsN
  • Hade iallafall rätt om Sveriges tredjeplats ;)
  • klokskap :)
  • nästan överens om Georgien iaf


Connect with Facebook
finns även på LinkedIn.
Dela med dig!
Bloggen drivs med Creative Commons Attribution 3.0 License
Creative Commons License

och/eller