Mattias Jansson - Kommunchef i Katrineholm.
Skriver om tankar kring uppdraget, kommunen, sociala medier i offentlig sektor, livet och personligt ledarskap

Kategorier
Etiketter
Arkiv
Senaste kommentar
  • KommunchefKinda om Nominerad till Göta Priset!
  • Tweets that mention Kommunchef kommenterar – 27 January, 2011 -- Topsy.com om Kommunchef kommenterar – 27 January, 2011
  • annagabriellas om Nominerad till Göta Priset!
  • Tweets that mention Nominerad till Göta Priset! -- Topsy.com om Nominerad till Göta Priset!
  • Nominerad till Göta Priset! om Jag är inbjuden till Göta Priset!
Twingly Blog Search link:https://kommunchef.com/ sort:published Recent linking posts
Senaste inlägg
från Katrineholm i Sociala Medier
Fler nyheter från Katrineholm.
Powered by

Inlägg med etiketten ‘ungdomar’

Vilka ämnen som kommunen arbetar med tror du skulle intressera ungdomar?

 

CC by Retinafunk

Idag står att läsa i Offentliga Affärer – Unga vill inte bli ”fan” av en kommun. Det överensstämmer med min bild. Jag undrar om vi inte måste tänka mer på vad kommunen gör inte att det är en kommun, ett organisationsnummer. Jag vågar påstå att alla påverkas av kommunens arbete. Det är nog mer vi som arbetar i kommunen som är intresserad av kommunens organisation ;)

Vilka ämnen som kommunen arbetar med tror du skulle intressera ungdomar?

Låt oss skapa en lista som fokuserar på kommunala intresseområden inte kommunal organisation. Jag börjar;

  • Ny skatepark
  • Aktivt centrum
  • Fritidshäng

Kräver förståelse bildning?

CC by Jason Grant

Man brukar definiera kompetens som förmågan att utföra en uppgift. Kompetens är alltså alltid i förhållande till en viss sak som ska utföras. Ingen är ”all-kompetent”.

Jag har tidigare skrivit om mitt möte med Troed Troedsson och skrev i en bloggpost för några månader sedan att  Troed menar att kunskapssamhället är överspelat – det går inte längre att konkurrera med kunskap. Alla kan allt!  Nu är vi i förståelsesamhället. Det svenska ordet förståelse blir dock lite fel – ”Understanding” är bättre. Understanding har ju den dubbla betydelsen förstå och överenskomma. I förståelsesamhället är vår kompetens att kunna ta till oss nya områden. För att förstå måste vi vara delaktiga i överenskommelsen. Hur blir vi det? Vi måste ta in andras bilder – vi måste låta oss påverkas och vi måste vara med och skapa.  

Troeds tankar stämmer väl överens med Daniel Pink, som jag tagit del en del av. Daniel Pink menar att framtiden kommer att premiera de som kan se helheter – han kallar det konceptsamhället – Troed kallar det förståelse samhället. Daniel Pink har också en mer medicinsk ingång och talar bl.a. om hur man kan arbeta med koncept genom att träna höger hjärnhalva.

Jag läste, efter tips från  en intressant krönika i Sydsvenskan – Bildning är politik som hämtar inspiration från Leif Alsheimers bok Bildningsresan. Läs gärna artikeln, där det funderas på begreppen kunskap och bildning. För bildning menar författaren att det krävs en djupe, bred humanistisk bildning och det konstateras att;

Bildning är central för vår utveckling och demokrati. Slösar vi med det är vi illa ute.

Bildning, tolkar jag det som är således sådan kunskap som sitter djupt, man brukar tala om förtrogenhetskunskap. Bildning är också ett kunnande som gör att vi har förmåga att dra slutsatser och paralleller mellan olika skeenden såsom historiska samband och filosofiska tankemönster.

Om skolan kontateras att;

Målet verkar uteslutande vara att producera högt specialiserad arbetskraft, inte djupt bildade medborgare.

CC by Mars discovery district

Jag tror att bildning och förståelse går hand i hand och att de båda gör kunskapsinhämtningen lätt, för att inte säga sekundär.
 
ps Troed Troedsson kommer till Katrineholm den 6/9 och jag live-sänder hans föredrag om förståelsesamhället och integration som systemiskt synsätt kl 13.30-14.15 – gratis. Sharing is caring :)
 
 

 

Ska man ha läxor i skolan?

CC by Avolore

Idag skriver DN-fokus om läxläsning, tyvärr inte på webb-platsen än. Artikeln tar sin ansats i läxläsningsföretag som uppenbarligen är en framgångsbransch för närvarande.

Forskaren Ingrid Westlund konstaterar att föräldrarnas utbildningsbakgrund är den mest avgörande faktorn för barnens skolframgång.

Jag anser att det en av de viktigaste utgångspunkterna för det offentliga skolväsendet, oavsett huvudman, är att jämna ut förutsättningarna för alla elever. Att ge alla elever samma möjligheter och aktivt arbeta för att jämna ut skillnader i skolresultat baserat på ex. föräldrars skolbakgrunder. Utpräglad, ej motiverad läxläsning gör detta svårare.

En duktig lärare ser till att läxor blir onödiga, säger Ingrid Westlund…

Skolans uppgift är att klara av jobbet under skoltid…

Jag har haft barn i grundskolan i 13 år och haft samma diskussion med varenda mentor genom åren. Min linje är och har alltid varit att det kan vara bra med läxor, men bara sådana läxor som det tillför något att de genomförs i hemmet. Det kan vara matlagning, att diskutera en viss fråga, att se ett nyhetsprogram och reflektera över det, att diskutera olika saker med människor utanför skolmiljön. Men att göra mattetal eller rättskrivning och annat mer mekaniskt kunskapsinhämtande ser jag ingen poäng med att det ska göras utanför skolan. Om argumentet är att det behövs mer tid, mer vuxna i skolan då ska det problemet åtgärdas. Jag har inget emot att vi föräldrar deltar mer i skolan. Men för att ge alla barn samma chans är det inom ramen för den proffesionella pedagog-miljön i skolan det ska ske, tycker jag.

Vad tycker du?

Personalchef med koll

Veckans nummer av Personal & Ledarskap fokuserar på användning av sociala medier. Katrineholms kommuns personalchef Eva Wing är intervjuad i tidningen.

Personalchefen som bloggar

Eva Wing är personalchef i Katrineholms kommun. Sedan i våras dryftar hon tankar och berättar om vad som ar på gång via kommunledningens gemensamma blogg. Syftet är bland annat att öka förståelsen for HR och att attrahera ny arbetskraft.

Bloggningen i sig är enligt Eva Wing mycket enkel. När hon har något hon vill förmedla skriver hon inlägget som ett mejl och skickar det till den automatiska bloggfunktionen Posterous som i sin tur lägger in innehållet i bloggen. Hittills har hon bland annat skrivit om drömarbetsplatsen och frågat sig hur länge man ska stanna på ett jobb. Eva Wings främsta anledning att blogga är att forsöka få en dialog med kommunmedlemmarna i kommunen om personalpolitiken och om personalarbetet i allmänhet.

- Ur mitt perspektiv är det for att attrahera den arbetskraft som ännu inte vet om att de vill arbeta i en kommun. Personalfrågor beror alltid någon. Det kan vara ett sätt att försöka förmedla arbetsgivarens perspektiv i olika frågor. Jag är av den uppfattningen att ju fler som har kunskap om personalfrågor, desto lättare blir vårt arbete. Dessutom är det ett mycket bra sätt att marknadsföra sig som arbetsgivare. Vem vill inte arbeta hos en arbetsgivare som kommunicerar med omvärlden och därmed med sina medarbetare, kunder, brukare, elever eller andra intressenter?

Eva Wing tror att de som ar skeptiska mot sociala medier är det for att de inte känner till vad det handlar om och inte förstar att det ar ett sätt att kommunicera.

- Skillnaden är att det ar så många fler som kan läsa kommunikationen och delta i den, samt troligtvis tillföra något. Men sociala medier ar inte det enda sättet som vi kommunicerar på, vi använder traditionella satt också. Det mänskliga mötet ar fortfarande oslagbart.

Bloggen hittar du har: http://katrineholm-klf.posterous.com/

Jag kan inte annat än instämma i Evas ord och känner mig så där extra nöjd att vi arbetar ihop Eva och jag :)

Jag tror precis som Eva att HR har en plats även på denna kommunikationsplattform. Jag hoppas också att du som läser detta går in och är aktiv på bloggen, då kommentarsgraden visar att den inte satt sig som kommunikationsplattform än.

Jag ska förövrigt tala mer om hur sociala medier bidra till att bli och uppfattas som en attraktiv arbetsgivare på IBC Euroforums konferens den den 7-8 december.

  • Sociala medier som förhållningssätt som ledare. Personlig – Öppen – Medskapande
  • Hur kan sociala medier stärka organisationens varumärke inåt och utåt?
  • Riktlinjer – vem ska göra vad? Och hur?
  • Struktur och innehåll – Vår vision: Katrineholm 3.0
  • Erfarenheter – framgång kräver öppenhet men ger sårbarhet

Välkommen både hit, dit och till Kommunledningsförvaltnings blogg!

Gästbloggare Malin Karlsson

Fram till och med vecka 16 har vi en praktikant på kommunchefens stab. Hon heter Malin, är 18 år och går på handels- och administrationsprogrammet med inriktning turism på Lindengymnasiet i Katrineholm och kommer att gästblogga en gång i veckan på bloggen.

Vi tycker det är utvecklande att ha praktikanter på kommunen då vi påminns om vikten av att se verksamheten ur ett medborgarperspektiv, ”utifrån och in”. Vi har som uppdrag att vara en attraktiv arbetsgivare och det hoppas vi kunna vara genom att ge ungdomar en inblick i kommunal verksamhet.

Malins önskan med praktiken är att få en överblick över hur det fungerar i kommunen och inledningsvis är informationskontoret den avdelning hon tycker är mest intressant. – Det vore spännande att arbeta med turism på något sätt i framtiden, det är en växande marknad samtidigt som jag tycker det är väldigt spännande, säger Malin.

Ungdomarna i Katrineholm först på plats i ny kulturarena

Ungdomarna i Katrineholm får en ny kulturarena. Kommunen satsar sex miljoner kronor på att skapa nya lokaler för ungdomsverksamhet. I de gamla lokstallarna kommer lokaler för olika verksamheter successivt att iordningställas.

Rockscen och konsertlokal liksom lokaler för ung kultur med skapande verksamhet och ett fik beräknas stå färdiga under 2010.

Vidare kommer under 2011 lokaler att skapas för yngre ungdomar i samarbete med handikappverksamheten. Resterande delar av lokstallarna kommer att byggas om för järnvägshistoria och annan kulturell verksamhet.

Ungdomarna i Katrineholm först på plats i ny kulturarena

Ungdomarna i Katrineholm får en ny kulturarena. Kommunen satsar sex miljoner kronor på att skapa nya lokaler för ungdomsverksamhet. I de gamla lokstallarna kommer lokaler för olika verksamheter successivt att iordningställas.

Rockscen och konsertlokal liksom lokaler för ung kultur med skapande verksamhet och ett fik beräknas stå färdiga under 2010.

Vidare kommer under 2011 lokaler att skapas för yngre ungdomar i samarbete med handikappverksamheten. Resterande delar av lokstallarna kommer att byggas om för järnvägshistoria och annan kulturell verksamhet.

Flickr Foton






  • Idag - rekrytering av förvaltningschef till bildningsförvaltningen och möte med KS ordf och ekonomichefen om bokslutet
  • Kommunchef kuraterar ( ) – 27 January, 2011 http://dlvr.it/FDfzW
  • Såg du? Nominerad till Göta Priset! http://dlvr.it/FCpkh


Connect with Facebook
finns även på LinkedIn.
Dela med dig av mig!