Frågor från Katrineholms Kuriren – Granskning av sociala medier
Jag fick precis följande mail från Katrineholms Kurirens reporter.
Hej!
Vi ska i några artiklar belysa området sociala medier inom Katrineholms kommun. Jag mejlar därför ett antal frågor till dig och när jag har fått svaren ringer jag upp dig för följdfrågor. Jag önskar svaren torsdag em.
1. Hur och varför startade projektet sociala medier?
2. Hur togs kontakt med Thomas Selig och sedan när har han ett avtal med kommunen samt hur länge?
3. Vad är syftet med sociala medier i kommunen?
4. Hur gagnar sociala medier kommunmedborgarna?
5. Enligt fakturor har kommunen under 2010 betalat drygt 267 000 kronor till Seligs företag Penseo för att bygga upp en plattform för sociala medier. Vad är din kommentar till kostnaden och vad tror du skattebetalarna tycker?
6. Twitter och Facebook är ju ganska enkla verktyg som vem som helst kan lära sig att använda på egen hand, oavsett om du är barn eller vuxen. Är det ekonomiskt försvarbart att betala en konsult för att lära sig hur man skriver på Twitter?
7. Finns det kanske fler kostnader i samband med sociala medier? Exempelvis inköp av utrustning?
8. Än så länge är det ju mest du som nyttjat de sociala medierna. Du är bland annat en flitig twittrare har vi noterat. Hur mycket av din arbetstid går åt till twittrande och andra sociala medier?
9. Du reser också runt och föreläser om sociala medier tillsammans med Thomas Selig. Gör du det på arbetstid? Enligt en faktura vi tagit del av från annan ort har kommunen fått 6 000 kronor för en föreläsning. Ingår då resor och arbetstid? Vem betalar ev övernattning? Får Thomas Selig ersättning från dessa 6 000 kronor?
10. I februari 2010 avslog kommunfullmäktige en motion om att utarbeta en bloggpolicy för anställda i Katrineholms kommun. Samtidigt beslutade fm att kommunstyrelsen ska göra en översyn av kommunikationspolicyn och ta fram riktlinjer för hur sociala medier från användas under arbetstid. Vad har hänt?
11. Anser du att det ingår i din tjänst som kommunchef att twittra, blogga och facebooka på arbetstid om ibland ganska oväsentliga och banala saker som inte alls har med kommunal verksamhet att göra?
12. Vilken är din kommentar till de kommunmedborgare som tycker att din användning av sociala medier kan liknas vid en ”lekstuga”?
13. Hur lyder din arbetsbeskrivning som kommunchef?
Kan jag få Din hjälp med svar? Kanske framförallt fråga 3, 4, 6, 11 och 12 – där jag gärna skulle få Din synpunkt!
Det här är föredömligt användande av sociala medier. Öppenhet i alla lägen! Tiden är förbi när den enda kanalen kommuninvånarna hade var insändarsidan i en papperstidning, för att kunna publicera sina åsikter.
Att vara eller icke vara social på webben, är redan en demokratifråga som behöver lyftas om och om igen.
anna´s senaste blog ..Kommenterat- Twittercensus
Hej Mattias
eftersom det mesta redan är sagt, så kanske bara några personliga kommentarer är på sin plats.
a. Acceptera inte samtalets premiss – den sociala mediesatsningen är inget misstag eller slöseri med skattepengar. Som vi pratade om i intervjun före jul, så har utomstående svårt att förstå hur en liten arbetsinsats kan få sådant stort genomslag.
b. Svara inte i timmar på hur mycket arbetstid som går för sociala medier – det är ju en del av arbetet, ett sätt att arbeta, dvs. att vara trensparent.
c. Denna diskussionstråd är ett mycket bra exempel där sociala medier ger upphov till nya idéer (erfarenhetsutbyte!), lärande (informellt) och utökat kontaktnät (som enligt mig är en viktig faktor för kompetens).
d. I mina kontakter runtom i Sverige så nämns just Katrineholm som kommunen ”där det händer”. Värt varenda krona.
Uppmärksamheten på detta blogginlägg borde väl vara syn för sägnen. Vilket genomslag! Ett genomslag som KK bara kan drömma om.
Mats Liljerehn
Twitter:
Hej Mattias
eftersom det mesta redan är sagt, så kanske bara några personliga kommentarer är på sin plats.
a. Acceptera inte samtalets premiss – den sociala mediesatsningen är inget misstag eller slöseri med skattepengar. Som vi pratade om i intervjun före jul, så har utomstående svårt att förstå hur en liten arbetsinsats kan få sådant stort genomslag.
b. Svara inte i timmar på hur mycket arbetstid som går för sociala medier – det är ju en del av arbetet, ett sätt att arbeta, dvs. att vara trensparent.
c. Denna diskussionstråd är ett mycket bra exempel där sociala medier ger upphov till nya idéer (erfarenhetsutbyte!), lärande (informellt) och utökat kontaktnät (som enligt mig är en viktig faktor för kompetens).
d. I mina kontakter runtom i Sverige så nämns just Katrineholm som kommunen ”där det händer”. Värt varenda krona.
Uppmärksamheten på detta blogginlägg borde väl vara syn för sägnen. Vilket genomslag! Ett genomslag som KK bara kan drömma om.
Mats Liljerehn
Twitter:
Mats Liljerehn´s senaste blog ..Studie om sociala intranät- hur ser företagen på möjligheterna
Twitter är inte allas hemmaplan. Se länken http://internetworld.idg.se/2.1006/1.366650/sa-manga-svenskar-twittrar
Bra att tidningen gör artikelserie, med förhoppning om att den förutfattade vinklingen överges. Onödigt att, som Morris Packer gör, kalla någon för ”klanten på Kuriren”.
Ja, det var onödigt.
Ber om ursäkt. I den fasen av dialogen kändes det som om det vore ok att använda ett sådant uttryck (jag är tyvärr ökänd för mitt vidlyftiga språkbruk).
Då dialogen nu lämnat all form av sans och vett är det viktigt att agera sakligt och korrekt.
OM vi ser frågorna från journalisten i redaktionens ljus så har ju även journalisten krav på sig att utföra ett arbete. Och i viljan att inte ”gå i maktens ledband” kan väl pendeln svänga över ibland. För säkert finns det folk i kommunen som ställer sig liknande frågor. Skulle de ansvariga i Älvsjö stadsdelsnämnd börja twittra skulle vi väl för svimma – sedan delas i minst tre läger: de som gillar, de som är likgiltiga och de som är emot. Har man sedan karisma är det nog ofrånkomligt att man väcker känslor. Det är ju inte många generationer sedan vi alla var bönder – och lika. Vem har då rätten att ”sticka ut” och var ”förmer”. Dylika känslor får vi leva med.
Jag tror vi alla som nyttjar sociala medier har några vänner som inte är så djupt engagerade i sociala medier som ställer frågor som – eller påstår litet provocerande ”har du nytta av alla de där statusuppdateringarna?
Nåväl – det finns två amerikanska citat jag tänker på i detta fall: http://langecom.wordpress.com/2011/02/04/recent-leadership-insights/
Johan Lange´s senaste blog ..Will internet- leaks and bread overthrow the last Dictators
[...] oktober 2009 september 2009 Senaste kommentar Johan Lange om Frågor från Katrineholms Kuriren – Granskning av sociala medierThomas Selig om Konsultkostnader om Frågor från Katrineholms Kuriren – Granskning av [...]
Konstigt att ingen frågar hur mycket tid kommunchefen spenderar i telefon också. Ska man verkligen hålla på och svara i telefon på arbetstid?
Christian´s senaste blog ..Sverige inför rätta
[...] Jansson, kommunchef i Katrineholm, fick ett antal frågor om hans engagemang i sociala medierfrågor från Katrineholmskuriren. I sann webbanda la han upp [...]
Vad intressant inlägg och diskussion, jag tycker verkligen att du gör rätt Mattias. Tänk om fler kommuntjänstemän skulle jobba så här.
Och givetvis ger det här goodwill till Katrineholm.
[...] Katrineholm händer det inte mycket (om man inte räknar detta) – förutom att besöken där alltid präglas av svinkallt och dåligt väder samt försenade [...]
Hjälp! Journalistens mail påminner om förfrågningarna på Flashback Forum – ”Jag ska skriva en uppsats i skolan om ämnet X, kan inte ni som kan X skriva den åt mig?”
Denna journalist vill inte bara bli serverade svaren på silverbricka, du ska tydligen tugga svaren åt honom också. Att be dig om din arbetsbeskrivning (fråga 13) är obegripligt – sådant ska man vända sig till personalavdelningen om. Vad hände med journalisternas grävande inställning?
De två intressantaste frågorna är däremot inte med, nämligen
14) Finns det någon tids/handlingsplan för kommunens arbete med sociala medier, eller fattar man/du beslut efterhand
och
15) Hur ska arbetet med sociala medier utvärderas? Vad är tecken på framgång?
Tycker du att du fått svar på dem?
[...] Läs själv hela brevet som Mattias, i öppenhetens tecken, lade upp på sin blogg. Där ber han om lite feedback och tips på vad han ska svara. Fick han svar? Om. Det rasslade till och många kom med både riktigt vettiga och även underhållande svar. [...]
[...] med en granskning av hans engagemang i just sociala medier. Mattias Jansson valde att helt sonika publicera frågorna på sin blogg, vilket dels gjorde att alla och envar själva kunde se vilken vinkel som tidningen redan bestämt [...]
[...] Han kanske inte gör sitt jobb ordentligt. Det vet inte jag. Men vad jag vet är att lokaltidningen Katrineholms-kurirens frågor till Mattias Jansson inte är journalistik, utan något [...]
[...] hade han fått en lista med kritiska frågor från Katrineholms-Kuriren som handlade om just detta. Jag vet mången kommunchef som skulle bleknat [...]
[...] Jansson lever som han lär. Han publicerar först alla frågor i sin blogg, och crowdsourcear svaren genom att be sina läsare om hjälp. Svaren han fått kan skrivas ut rakt [...]
[...] fel i det, granska den som granskas bör. Det som skiljer den här historien mot andra är att kommunchefen lägger ut mailet på sin blogg. Han använder offentlighetsprincipen och tillsammans med crowdsourcing får han hjälp med att [...]
[...] Frågor från Katrineholms Kuriren – Granskning av sociala medier [...]
[...] kuriren mailade vinklade frågor som Kommunchefen återpublicerade med önskemål att få synpunkter. Det hela har medfört att tidningen gjorde sig till åtlöje [...]
[...] så kallade granskning av densamme. En granskning som blev något annat, för Jansson publicerade frågorna rakt av på sin blogg, samt senare även sina [...]
[...] kommunchefen lade ut frågorna från reporten på sin blogg jublade knappast reportern. Ledarkommentaren i tidningen är också relevant att [...]
[...] Jansson: Frågor från Katrineholms-kuriren – granskning av sociala medier, blogginlägg den 9 februari [...]
[...] kommunchef i Katrineholms kommun, använder sig av sociala medier. Frågor som kommunchefen publicerar på sin blogg och ber folk om hjälp att svara på. Han publicerar också sina svar på [...]
[...] Flickr! « Flickr BlogSvar på frågor från Katrineholms Kuriren – Granskning av sociala medierFrågor från Katrineholms Kuriren – Granskning av sociala medierTabloism 2.0 – Emanuel Karlsten om internet och medier – Expressen.seSgt Pepper playing soccer – [...]
[...] klokt har sagts om Katrineholmskurirens så kallade granskning av kommunchefens twittrande och vurm för sociala [...]
[...] säger det i ljuset av denna händelse där en kommunchef får en del frågor emailat till sig från den lokala tidningen och han väljer [...]
[...] i Katrineholm lite på avstånd. Jag läser inlägg av olika karaktär och slås av att en tjänstemans användande av sociala medier kan skrämma så. Tänker på Egypten och inser att internet, sociala medier och de möjligheter som finns i dessa [...]
[...] ett antal frågor med kritisk underton till kommundirektören, som svarade med att lägga ut frågorna på sin blogg. Han uppmanade till och med läsarna att ge förslag på hur han skulle svara reportern. Detta fick [...]
[...] med K-kuriren skickades en rad frågor via e-post till Jansson. Han i sin tur valde att publicera frågorna på sin blogg. Något man kanske skulle kunna ifrågasätta. Å andra sidan är e-post offentlig handling så vem [...]
[...] Jansson fått frågor om sitt sociala medieanvändande av Katrineholmskuriren, dessa frågor publicerade han i sin blogg och avslutade med frågan ”Kan jag få Din hjälp med svar? Kanske framförallt fråga 3, 4, [...]
[...] annan som har blivit utsatt för journalister de senaste dagarna är Katrineholms som lade ut de frågor han fick från en journalist på Katrineholms Kuriren på sin blogg. Syftet med detta var inte att på [...]
[...] onsdags publicerade Mattias Jansson, kommunchef i Katrineholm frågor från en journalist på KatrineholmsKuriren [...]
Håller med Anna, bravo Mattias. Öppenhet i alla lägen alltså. Lägg ut vartenda brev och mejl som du får i tjänsten, sociala grejer inte minst. Vi medborgare i K vill ju veta precis allting vad ni sysslar med där borta i hemlighuset. Liksom alla bloggare och twittrare,alla har väl för fan rätt tycka till och komma med synpunkter. Slut på smusslet i K alltså. Lägg ut allt på nätet,också privatbrev och alla skrivelser från politiker.Då kommer vi tycka du är världens shysstaste kommunchef Mattias.
[...] I fallet med K-kuriren skickades en rad frågor via e-post till Jansson. Han i sin tur valde att publicera frågorna på sin blogg. Något man kanske skulle kunna ifrågasätta. Å andra sidan är e-post offentlig handling så vem [...]
[...] medier. frågor han lade ut på sin blogg för att få hjälp med att formulera ett bättre svar. Inlägget har i skivande stund 123 svar. Det ledde till att Katrineholmskuririen (KK) fick tuppjuck. Dels [...]
[...] texter. Jag har valt ut några som är resonerande. Likaså rekommenderar jag läsning av det inlägg som startade debatten kring Mattias Jansson och Katrineholm-Kuriren. Fortsätt sedan och klicka [...]
[...] intressanta med Katrineholmgate är inte att chefredaktören på Katrineholmskuriren lackade ur och började prata om bloggvalpar. [...]
Vilket okunnigt, småstadsaktigt och arrogant mejl. Det var rätt att du publicerade det.
[...] att medier är att jämställa med domstolar, och mig veterligt står den twittrande och bloggande kommunchefen som allt handlar om inte heller åtalad för något. Att då använda uttryck som att ”föregripa [...]
[...] Kuriren. (kan någon snälla tala om för mig om det ska skrivas med eller utan bindestreck?) Han lade upp frågorna i sin blogg och bad läsarna om hjälp med svaren. Ett agerande som blev upprinnelsen till årets hittills [...]