Mattias Jansson - Kommunchef i Katrineholm.
Skriver om tankar kring uppdraget, kommunen, sociala medier i offentlig sektor, livet och personligt ledarskap

Kategorier
Etiketter
Arkiv
Senaste kommentar
Twingly Blog Search link:https://kommunchef.com/ sort:published Recent linking posts
Senaste inlägg
från Katrineholm i Sociala Medier
Fler nyheter från Katrineholm.
Powered by

Frågor från Katrineholms Kuriren – Granskning av sociala medier

Jag fick precis följande mail från Katrineholms Kurirens reporter.

Hej!

Vi ska i några artiklar belysa området sociala medier inom Katrineholms kommun. Jag mejlar därför ett antal frågor till dig och när jag har fått svaren ringer jag upp dig för följdfrågor. Jag önskar svaren torsdag em.

1. Hur och varför startade projektet sociala medier?

2. Hur togs kontakt med Thomas Selig och sedan när har han ett avtal med kommunen samt hur länge?

3. Vad är syftet med sociala medier i kommunen?

4. Hur gagnar sociala medier kommunmedborgarna?

5. Enligt fakturor har kommunen under 2010 betalat drygt 267 000 kronor till Seligs företag Penseo för att bygga upp en plattform för sociala medier. Vad är din kommentar till kostnaden och vad tror du skattebetalarna tycker?

6. Twitter och Facebook är ju ganska enkla verktyg som vem som helst kan lära sig att använda på egen hand, oavsett om du är barn eller vuxen. Är det ekonomiskt försvarbart att betala en konsult för att lära sig hur man skriver på Twitter?

7. Finns det kanske fler kostnader i samband med sociala medier? Exempelvis inköp av utrustning?

8. Än så länge är det ju mest du som nyttjat de sociala medierna. Du är bland annat en flitig twittrare har vi noterat. Hur mycket av din arbetstid går åt till twittrande och andra sociala medier?

9. Du reser också runt och föreläser om sociala medier tillsammans med Thomas Selig. Gör du det på arbetstid? Enligt en faktura vi tagit del av från annan ort har kommunen fått 6 000 kronor för en föreläsning. Ingår då resor och arbetstid? Vem betalar ev övernattning? Får Thomas Selig ersättning från dessa 6 000 kronor?

10. I februari 2010 avslog kommunfullmäktige en motion om att utarbeta en bloggpolicy för anställda i Katrineholms kommun. Samtidigt beslutade fm att kommunstyrelsen ska göra en översyn av kommunikationspolicyn och ta fram riktlinjer för hur sociala medier från användas under arbetstid. Vad har hänt?

11. Anser du att det ingår i din tjänst som kommunchef att twittra, blogga och facebooka på arbetstid om ibland ganska oväsentliga och banala saker som inte alls har med kommunal verksamhet att göra?

12. Vilken är din kommentar till de kommunmedborgare som tycker att din användning av sociala medier kan liknas vid en ”lekstuga”?

13. Hur lyder din arbetsbeskrivning som kommunchef?

Kan jag få Din hjälp med svar? Kanske framförallt fråga 3, 4, 6, 11 och 12 – där jag gärna skulle få Din synpunkt!

125 Svar till “Frågor från Katrineholms Kuriren – Granskning av sociala medier” — Tyck till!

  • Jag vill skriva att det här är skrämmande, men samtidigt vill jag ge journalisten/redaktionen en chans. En del av det journalistiska uppdraget handlar om att ställa sådana här frågor. Även om det för en insatt, som undertecknad, tycks fånigt, så måste de svaras. Jag tror inte du har några problem att svara på dem och förutsatt att vinkeln inte redan är spikad kan det – _förhoppningsvis_ – bli en bra artikel.

    Svara
  • Jag förstår verkligen att det är medias uppgift att granska men blir så TRÖTT på denna uppdelning.

    Fråga 3 skulle kunna lyda: Vad är syftet för kommunen att prata med andra människor? Fråga 4 kan jag inte ens läsa utan att dra på smilbanden. Fråga 6: Är det ekonomiskt försvarbart att du som kommunchef lär dig retorik och argumentationsteknik i ditt yrke? Fråga 11 … ja, då skrattar vi mycket … Jag tänker så här, jag möter dig på stan, jag bor i kommunen. Vi småpratar, du i syfte att skapa relation till en väljare kanske, jag i syfte att kanske ta reda på något, förstå något. Plötsligt frågar jag vart du har köpt den snygga jackan för en sån kanske jag vill köpa till min man (om jag hade ngn). Då säger du att näe, det där får du nog prata med mig om efter arbetstid sörru. Jag kan inte prata om oväsentliga och banala saker när jag jobbar. OMG (översättning: oh my good … översättning: Å herregud + uppgiven suck).

    Fråga 12 förstår jag bättre. Det man inte känner till eller vill ha/har en förståelse för är alltid ”inte bra”. Så fungerar vi. Då ankommer det på dig kanske (i det här fallet)att visa på nyttan och förklara den på ett sådant sätt så att mottagaren av budskapet förstår. Och varför inte hänvisa också till andra politiker. Jag har nog sett Göran Hägglund smyga in lite småprat på arbetstid (för att det _tillhör_ att vara social, oavsett media/arena).

    Jag avundas dig inte men när jag ändå är i farten vill jag säga att du är beundransvärd som tar ”nya” grepp i ditt arbete och förstår att det här med sociala medier inte är en fluga. Vad jag tror att du framförallt gör är att ligga hästlängder framför andra i din position som faktiskt ska skapa relationer till kommande väljare. De som växer upp med sociala medier, vet mer (än t.ex. andra …) vad det är och hur det fungerar och vilken nytta det för med sig. Men det är alltid dom som går först som får ta den största smällen.

    En annan sak som just nu diskuteras på twitter är huruvida Katrineholms-Kuriren finns på twitter eller inte. Tänk så många journalister jag kommunicerar med där! Och så många tips de får från användare och så många efterlysningar de får napp på och så många intressanta artiklar de twittrar om och därmed driver besökare till sina webbsidor. Men det är ju inte alla som vill ha det så.

    Svara
  • FreyiaSwe FreyiaSwe:

    Undrar om de inser hur nätverken av nya kontakter skapas idag?Utan twitter hade inte jag lärt känna er,eller ni vetat vem jag är
    via Twitoaster

    Svara
  • ThereseKonstig ThereseKonstig:

    Ibland undrar jag om kkuriren inte har bättre saker att göra? RT Behöver hjälp här! https://kommunchef.com/2011/02/fragor-fra... RT uppskattas #smios
    via Twitoaster

    Svara
  • Tweets that mention Frågor från Katrineholms Kuriren – Granskning av sociala medier -- Topsy.com:

    [...] This post was mentioned on Twitter by emanuelkarlsten, theresekonstig, Susanne Pettersson, Jacob Sunnliden, Anne-Lie Lokko and others. Anne-Lie Lokko said: RT : RT : Behöver hjälp här! RT uppskattas #smios [...]

    Svara
  • jandeman jandeman:

    men snälla nån. Förstår att du behöver svara seriöst, men vissa av frågorna är svåra att ta på allvar…
    via Twitoaster

    Svara
  • Zop Zop:

    De borde se över sin egen verksamhet i stället. ”Läs mer i papperstidningen” känns som ett dåligt skämt 2011.
    via Twitoaster

    Svara
  • #maarjaedman:

    Det är inte själva mediet som gagnar medborgaren, utan hur kommuner och myndigheter använder dessa för att kommunicera med en viss målgrupp. Hur vi anpassar oss till nya generationens krav på informationsflöden. Fördelen med sociala medier är just att målgruppen i detta fall har valt att följa oss. Dessa informationskanaler bör användas av det offentliga på samma sätt som nyhetsmedier och även företag har valt att kommunicera med sina läsare/kunder. I framtiden ser jag att våra hemsidor till största del kommer att bestå av interaktiva element istället för idag statisk information. Dvs. att våra medborgare kommer att följa t på twitter för att ha viktig information till hands och snabbt kunna nå relevant tjänsteman. Man kommer inte att ringa eller själv aktivt söka information på webben.

    Twitter är heller inte bara vad man skickar ut i etern utan även vad man själv tar in, dvs. omvärldsbevakning och ett nätverksverktyg. Medborgaren som tycker att twitter kan liknas en lekstuga kanske även tycker detsamma om visitkortsutbyte och nätverkande som ju accepteras som verktyg att förbättra sina relationer? Jag vill bo i en kommun med en ‘well connected’ kommunchef som välkomnar nya tider än en som mossar bakom sitt skrivbord…

    Svara
  • Tänk alla medborgare hade samma möjlighet att se vad kommunchefen verkligen gör!
    Jag tycker det är fantastiskt för demokratin att ha möjlighet att följa arbetet som görs av kommunens tjänstemän och politiker. Det borde nästan vara en skyldighet för kommunens tjänstemän/politiker att dela med sig hur deras arbetsdagar fortlöpare så att jag som väljare kan se vad företrädare för kommunen verkligen gör.

    Mattias är verkligen ett föredömma, och hoppas att kommunchefen i Falkenberg snart följer efter!

    //Chrsitian

    Svara
  • Personen som skrivit frågorna är uppenbarligen inte ens barn eftersom han/hon inte lärt sig sociala medier och hur de fungerar. Vem som helst kan lära sig köra buss också – men är det försvarbart att kommunens bussar körs av personer som inte utbildat sig av proffs? Penseo ger (antar jag) helhetsbild, en strategi och bygger upp ett system som gör att ni som kommun kan använda nya medier med bibehållen offentlighetsprincip etc. Respektive att det handlar om marknadsföring. Ska man enligt journalisten sluta med sånt också?
    Sen har du redan svaren: om du inte använder sociala medier är som att inte använda telefonen osv.

    Tyvärr kommer du få stryk i tidningen oavsett vad du svarar: det här är inte nyfikna frågor utan journalisten har redan i princip skrivit artikeln och den kommer handla om att du slänger ut onödiga kommunala pengar på Twitter och Facebook, gör inte ditt jobb osv. Skola, vård och omsorg kommer ställas emot det (trots att 230 lök är peanuts i det läget).
    deeped´s senaste blog ..Det blir sällan som man tänkt sig

    Svara
  • :

    Återkommer, men börjar så här #5: 267000:- är dryga 8 kronor per kommuninvånare eller 2 öre per kommuninvånare och dag under 2010, för att skapa en helhetslösning för ökad dialog med medborgarna, både tekniskt med också praktiskt (ökad kunskap) – tycker inte jag är speciellt mycket pengar ;) Eller säg så här, jag skulle slanta upp 2 öre per dag, varje dag, om det underlättade min kommunikation/dialog/indyn med en kommun. En investering, inte en kostnad.

    Svara
  • Morris Packer:

    Hej Kommunchef,

    jag tycker att dina aktiviteter har ökat mitt intresse för din kommun.
    Men det verkar inte Kuriren tycka.
    Eftersom de har varit vänliga nog att ställa frågor till dig som uppenbart visar vinkeln de tänker köra är det nog bäst om du svarar – annars kommer det att bli krigsrubriker typ ”Kommunchefen mörkar sitt missbruk*” (*twitter).

    Jag föreslår följande strategi – älska ihjäl dem.

    1. Hur och varför startade projektet sociala medier?
    Svar: Ge dem datumet för din första tweet. (relevans=0)

    2. Hur togs kontakt med Thomas Selig och sedan när har han ett avtal med kommunen samt hur länge?
    Svar: Ge den datum, kontaktform och avtalsdatum. (Relevans=0)

    3. Vad är syftet med sociala medier i kommunen?
    Svar: Det finns inget särskilt syfte med sociala medier utöver att kommunen måste, som en del av sin kommunikation finnas där kommuninvånarna är. Samma fråga ställdes i webbens barndom – ”Varför ska kommunen finnas på webben?”. Idag är det en självklarhet att kommunen finns på webben och erbjuder information och e-tjänster. Om vi letar i Kurirens arkiv kommer vi säkert att hittar en vinkel som ifrågasätter att kommunen skaffar telefon – bara vi går tillräckligt långt tillbaka i tiden.

    4. Hur gagnar sociala medier kommunmedborgarna?
    Svar: Kommunen, precis som alla Sveriges kommuner, är den organisation som tillhandahåller mest service till medborgarna. Ofta när folk tänker ”staten” är det kommunen som är den utförande parten. Varje dag berörs kommuninvånarnas liv av kommunal verksamhet, om det gäller dagis, skola, äldrevård, turistverksamhet föreningsliv, näringlivsutveckling, mat, krogtillstånd, taxor, vatten, socialbidrag, energi och jag kan fortsätta i det oändliga. Till och med att utse ”god man” till de som behöver.
    Vi (kommunen) är den största organisationen inom kommunen som måste kunna kommunicera med medborgarna otaliga gånger varje dag. Om nu våra medborgare finner Facebook som en viktig plats för sin kommunikation , ska vi sitta här inne på kommunkontoret och huka oss bakom några anslagstavlor där vi sätter upp beslut och kallelser? Nej. Vi måste ta dialogen dit medborgarna är.

    Och då har jag inte ens berört den del av dialogen som handlar om vår fundamentala roll i det demokratiska systemet…

    5. Enligt fakturor har kommunen under 2010 betalat drygt 267 000 kronor till Seligs företag Penseo för att bygga upp en plattform för sociala medier. Vad är din kommentar till kostnaden och vad tror du skattebetalarna tycker?
    Svar: Jag är övertygad om att skattebetalarna förstår – om vi ger dem alla fakta – om behovet att bygga upp en plattform för sociala medier. Och att de tycker, givet att de får all information, att det är väl spenderade pengar.

    6. Twitter och Facebook är ju ganska enkla verktyg som vem som helst kan lära sig att använda på egen hand, oavsett om du är barn eller vuxen. Är det ekonomiskt försvarbart att betala en konsult för att lära sig hur man skriver på Twitter?

    Vi måste, som myndighet, använda sociala medier på ett sätt som bygger trovärdighet. Många privatpersoner, inkl jag själv har upplevt att man uttryckt sig klumpigt eller dåligt, bara för att sekunder efteråt upptäcka att det har blivit fel uppfattat av de som läst det man skrivet. Ingen rolig känsla kan jag lova. Säkert samma känsla för en journalist som efter tryck upptäcker att vinkeln man tog i en artikel var småaktig eller felaktig. Vi har inte ”råd” att göra för många fel. Därför behöver vi hjälp, precis som vi i de flesta kanaler som vi börjar använda kräver utbildning. Det är inte Twitter eller Facebook i sig vi behöver utbildning i, men visst vill du inte att kommunen ska misslyckas med att vara tydliga och korrekta i sin information när det gäller något viktigt.

    Samma fråga dök upp i webbens barndom, förresten…

    7. Finns det kanske fler kostnader i samband med sociala medier? Exempelvis inköp av utrustning?
    Svar: Nej, en del i tjusningen är att vi kan använda vår befintliga vagnpark. Däremot funderar vi kanske på att köpa fler mobiltelefoner med kamera och uppkopplingsmöjligheter. T ex vore det ett lyft för räddningstjänsten, skolvärdarna eller hemvården att snabbt kunna sprida bilder direkt från aktuella händelser. Men, precis som i webbens barndom – detta kommer att kräva nogrann analys – både om lagrum (t ex PUL) och om det rent av är lämpligt. Ska en räddningsledare publicera en bild från en olycka för att varna andra? Det är inte enkla frågor – och vi behöver all hjälp vi kan få för att se till att vi inte skadar mer än vi hjälper. Ännu ett skäl till utbildning och stöd i processerna för hur våra policies kring sociala medier ska utvecklas.

    8. Än så länge är det ju mest du som nyttjat de sociala medierna. Du är bland annat en flitig twittrare har vi noterat. Hur mycket av din arbetstid går åt till twittrande och andra sociala medier?
    Svar: Det är inte riktigt mätbart i formen ”arbetstid”. Jag har snarast ökat mängden tid jag arbetar

    Alternativ 1 – för att vara lite ekivok; förr gick jag på toaletten och gjorde ”ingenting” – nu hinner jag med ett par tweets [nota bene - denna passus kommer ofelbart skapa rubriker som "Sociala medier - en skitsak för kommunen"]
    Alternativ 2 – numera ägnar det som annars blivit ”dödtid”, t ex när jag väntar på nästa möte i korridoren eller står i lunchkön. Blivit mycket mera på kvällar och helger måste jag tillstå.

    9. Du reser också runt och föreläser om sociala medier tillsammans med Thomas Selig. Gör du det på arbetstid? Enligt en faktura vi tagit del av från annan ort har kommunen fått 6 000 kronor för en föreläsning. Ingår då resor och arbetstid? Vem betalar ev övernattning? Får Thomas Selig ersättning från dessa 6 000 kronor?
    Svar: (Svara 100% sanningsenligt – desarmerar frågan helt om du svarar på allt)

    10. I februari 2010 avslog kommunfullmäktige en motion om att utarbeta en bloggpolicy för anställda i Katrineholms kommun. Samtidigt beslutade fm att kommunstyrelsen ska göra en översyn av kommunikationspolicyn och ta fram riktlinjer för hur sociala medier från användas under arbetstid. Vad har hänt?
    Svar: Massor. Det är dock ett oerhört komplex arbete – vi inkorporerar alla kanaler i kommunikationspolicyn. Vilket är svårt – se själv vilka frågor du ställer. Vi måste t ex se över vilken relevans det har att annonsera i Kuriren, fler människor i kommunen använder Facebook än prenumerera på Kuriren. Ska vi gå till ”Kungs” och be att få slippa annonsera i tidningen i enlighet med kommunallagen? Och köpa direktreklam och Facebookannonser istället? Kanske sms:a ut till alla kommunmedborgare med kvittenser? Som sagt – i en föränderlig värld är en kommunikationspolicy något av det svåraste man kan ge sig på – och ett ständigt förändringsarbete. Tyvärr är inte Katrineholm en plats där tiden står stilla och alla läser Kuriren…

    11. Anser du att det ingår i din tjänst som kommunchef att twittra, blogga och facebooka på arbetstid om ibland ganska oväsentliga och banala saker som inte alls har med kommunal verksamhet att göra?
    Svar: Ja. Det är viktigt att medborgarna kan se att vi som arbetar varje dag för deras väl och ve finns med i samhället och inte är ansiktslösa tjänstemannafunktioner. Det är givetvis en risk för att det kan bli för banalt, men den risken är väl värd att ta för den möjliga vinsten att en enda kommuninnevånare känner att de kan öppna ett upp en dialog med mig eller mina kollegor. Alla vågar inte prata med journalister. Eller andra potentater.

    12. Vilken är din kommentar till de kommunmedborgare som tycker att din användning av sociala medier kan liknas vid en ”lekstuga”?
    Svar: Jag blir glad att de uppmärksammat att jag använder sociala medier och bjuder med glädje in dem i samtalet. Och kan de hjälpa mig att bli bättre, och att deras upplevelse av ”lekstuga” blir mindre har deras engagemang utvecklat mig och kommunen. Inte illa, bara i förbifarten.

    13. Hur lyder din arbetsbeskrivning som kommunchef?
    Svar: (skicka en scannad kopia av din arbetsbeskrivning. Missa inte att stryka under de delar som handlar om information, utveckla, demokrati och näringsliv!)

    PS. Fega inte ur – utan påpeka för klanten på Kuriren att du genom ditt upprop kostnadsfritt fick hjälp av ett flertal ganska namnkunniga individer från nätet – inklusive en elak fd problemlösare.

    Svara
    • :

      Kanon av Morris Packer! Som lokal företagare, dock inte kommuninvånare, tänker jag så här. Eftersom jag vet att Mattias kommer att publicera sitt svar även här på bloggen, är det svaren som kommuninvånare och företagare behöver/vill ha som torde lysa igenom, inte svaren som behövs för att bemöta ”klanten på Kuriren”. Det är, även om det spontant känns frustrerande, riktigt bra att frågeställningen kommer upp i den lokala tidningen, en serie av artiklar, rätt och konstruktivt använt, ökar det förståelsen, kunskapen och i bästa fall fler aktiva Katrineholmare i sociala medier. Krister Wistbacka tidningens chefsredaktör, syns ju mer och mer aktiv på Facebook, jag tycker fler ska bli vän med honom, han behöver det nu, när han snart pensionerar sig. Tror faktiskt att han börjar gilla det här med bloggande, Facebook och sociala medier ;)

      Svara
    • Tomas Wennström:

      Bra, mycket bra Morris!

      Svara
    • Mats Adamczak:

      Morris mycket bra sagt och det är bara att hålla med. Hoppas det går bra finns på tok för lite av din kategori ute i myndigheterna.

      Svara
    • Väl rutet Morris!
      Anders Carlsson´s senaste blog ..Mina bästa iPhone-appar

      Svara
    • Röstar på Morris svar, tycker de var avväpnande och ändå öppna.
      Magnus´s senaste blog ..Google Analytics i Androidmobilen – vi testar

      Svara
    • Hej!
      Så bra formulerat, Morris. Vi följer med intresse från XOVATION.

      Svara
  • +1 på Morris as usual.
    För övrigt har ni väl en policy – ni hör ju till de kommuner som många andra kommuner tittar på.
    deeped´s senaste blog ..Det blir sällan som man tänkt sig

    Svara
    • Absolut – och herregud +100 på Morris. Vi har rubbet och hjälper många kommuner på området https://kommunchef.com/2011/01/nominerad-till-gota-priset/

      Svara
  • Sussi:

    3:Syftet är att nå ut till ALLA kommun invånare ! Det är en BRA ”kanal” för den yngre generationen !! 4:Som kommun invånare känner man sig mer insatt och delaktig, skulle vilja att fler inom kommunen följde ditt insiativ till den direkta och omedelbara kontakten som ges !!! 6:Idiot fråga ! 11:Varför inte ? Det är ju en vanlig människa som är kommun chef med tankar som rör stort och smått = Positivt !! 12:Synpunkter från människor som är rädda för förändringar !! Stå på dig Mattias, det du gör är helt rätt !!!

    Svara
  • Personalchefen Personalchefen:

    Jisses, hur mycket tid ska en kommunchef lägga på att svara på medias frågor? ;)
    via Twitoaster

    Svara
  • IggeT IggeT:

    Förändring är svårt. För handlar det inte om en förändring i dialogen kommun/medborg? Du behöver kommunicera en tydlig vision ->
    via Twitoaster

    Svara
  • IggeT IggeT:

    -> Känner du till ”7 keys to successful change”?
    via Twitoaster

    Svara
  • MalinNavelso MalinNavelso:

    Tack för att du delar, även om detta gör mig på dåligt humör. Är själv journalist, men också allergisk mot färdiga vinklar.
    via Twitoaster

    Svara
  • Tweets that mention Frågor från Katrineholms Kuriren – Granskning av sociala medier -- Topsy.com:

    [...] This post was mentioned on Twitter by Henrik Löwenhamn, Morris Packer, Daniel Carlbom, Fredrik Johnsson, Ina and others. Ina said: RT : Tagit ut min frustration på någon stackare på Katrineholmskuriren via s blogg. [...]

    Svara
  • Jag tycker att Morris har sammanfattat svaren fint, och att de övriga kommentarerna och tweetsen gör bra tillägg. Min förhoppning är också att journalisten med de här svaren blir nyfiken och tittar lite på vad andra kommuner gör – Katrineholmskuriren borde vara stolta över sitt föredömliga kommunkontor som ligger i framkant!

    En undersökning från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, gjord i november 2010 visar att 40 % av Sveriges kommuner och landsting inte använder sociala medier. Än. Det betyder att 60 % gör det. Varför? Just av de skäl som till och med Datainspektionen/E-delegationen och Försvarsmakten anger i sin remiss för att börja använda sociala medier (http://www.edelegationen.se/sida/riktlinjer-for-sociala-medier respektive http://socialwebb.se/organisation/forsvaret-vill-anvanda-sociala-medier/). Eller som Morris så snyggt sammanfattade det här ovanför.

    Grunden till att använda sociala medier är att vi är sociala varelser – vi har bara fått ännu fler kanaler att vara det i. Att dessutom ha modet att vara en transparent kommun som för nära dialog och vågar ha relationer med sina medborgare, det är ju fantastiskt! Tänk vad det ger oss som medborgare. Och det har fler kommuner insett.

    Svara
  • Thomas Selig:

    Ja, snark.
    Morris har ju egentligen svarat väldigt bra redan. Du kanske ska bara tipsa journalisten om att svaren finns att tillgå på den här sidan ;-)
    Återkommer snart med lite mer…
    Thomas Selig´s senaste blog ..Selig tänker högt… — 6 February 2011

    Svara
  • Hej Mattias!
    Om du är tydlig med vad som har ingått i avtalen, dvs var transparent så tappar reportern sin frågeställning. Vidare så kan man utläsa av frågorna som ställs att personen helt klart inte har en aning om kraften i de social nätverken. För, genom att vara tydlig och transparent så visar ni också att det inte finns några otydligheter. Annars så kan jag bara hålla med Morris Packer här ovan, ”älska ihjäl dom!”
    Anders Sporring´s senaste blog ..Alla kan streama

    Svara
  • Anarkaj:

    Ärligt. Varför låter de praktikanterna skriva viktiga reportage-serier?! ”Learing by doing” i all ära, men detta är ju bara löjligt…

    Iaf…

    Mattias har genom kommunens satsning på sociala medier gjort något så revolutionerande som att visa att det finns människor bakom kommunhusets dörrar. Han har genom sin öppenhet om sig själv och sitt uppdrag visat alla oss som bor i Katrineholm (och även långt, långt utanför) att en öppen diskussionsmiljö inte bara är viktig, utan också en faktisk möjlighet.

    Det finns numera en direktlänk in till ”maktens korridorer” i Katrineholm. Något beundransvärt. Detta tack vare att ett avtal skrevs mellan kommunen och penseo. Thomas oerhört stora kunnande på området och brinnande intresse för sociala medier och demokrati-frågor har lett fram till en verklighet där kommunen gått från att Informera till att Kommunicera med sina invånare. Fantastiskt!

    Att välja Kommunikation istället för Information slår effektivt hål på det informationsmonopol som kurren hittills suttit på. Något vi kan tacka Thomas, Mattias och alla oss andra som är (och har varit) involverade för.

    (något som, ironiskt nog, borde hyllas av kurren – vi konkurrensutsätter ju informationen…)

    Givetvis har de redan bestämt sig för vad de tycker om sociala medier och samarbetet mellan kommunen och penseo. Självklart är artikeln redan skriven.

    Lika självklart måste det dock vara att arbetet med sociala medier får fortsätta, att vi fortsätter kommunicera med varandra. Vi måste visa att kurren att det är dags att börja utbilda sina ”jounalister”. De kan inte komma undan med tredje klassens dagis-”journalistik” längre. Informations-monopolet är brutet och kommer så förbli.

    YEY!

    Svara
  • Malacoda:

    Visst är det rent ut sagt för jävligt att journalister ifrågasätter och ”granskar” makthavare om varför, hur samt när de använder sig av de gemensamma resurserna! Det är ju för fan skandal det här! Journalister skall inget annat göra än att skriva om hur många kilo Anna Book gick upp under sin graviditet samt att islam minsann är en fantastiskt human och fin livsåskådning!

    Är det mycket inavel i en liten ort som Katrineholm? För är det riktigt illa kan jag skicka upp en burk med ett gäng glada generaler så inte idiokratins framtida vagga går att spåra till era bygder

    Svara
  • Annika Lidne:

    Jag kan inte annat än hålla med Emanuel, Deeped och Morris.

    Jag kan däremot tillägga att jag har fått ett antal förfrågningar från olika kommuner som precis vill att jag ska titta på de aspekter du har tagit tag i – att seriöst skapa en plattform och strategi för sociala medier. Att INTE göra det är ansvarslöst. Ja, det är enkelt att använda verktyg som Twitter, Facebook och bloggen, det är inte trivialt att i en myndighet att definiera var gränserna går kring vad som får publiceras, vad som bör publiceras och var som definitivt inte ska publiceras.

    I en kommun, liksom i ett landsting, finns också ett förhållande som inte är lika tydligt hos andra myndigheter – var går gränsen mellan politiker och tjänstemän när man kommunicerar kring olika projekt? Du som tjänsteman får ju inte störa eller föregripa en politisk process, samtidigt som du självklart vill ha en tidig medborgardialog och -interaktion i olika frågor. Det är frågor som måste tydligt definieras innan man engagerar sig på sociala arenor.

    En av de tydligaste framgångsfaktorerna för att nå tydliga resultat för företag och organisationer i de sociala kanalerna är ett tydligt stöd från högsta chefen, och resultaten blir ännu bättre när högsta chefen själv är involverad, aktiv och drivande.

    Jag tycker att Katrineholms kommun ska vara mycket glada för att du gör din pionjärinsats som du gör, och sprider goodwill för kommunen i hela landet.

    Man kan också titta på andra kanaler. Hur mycket lägger kommunen på trycksaker varje år? Hur mycket av det läses överhuvudtaget och inte bara går direkt i pappersinsamlingen? Hur stor del av kommuninnevånarna är mellan 13 och 40 år och därför är storkonsumenter av sociala medier?

    Jag tycker, som konsult själv, att Seligs kostnader låter högst rimliga.

    - Några spridda tankar. Hoppas att det går bra!

    / Annika

    Svara
  • Mia Lundholm:

    Hej!

    Tycker det är en oerhört tråkig inställning Kuriren har till det arbete deras kommunchef gör.

    Du har varit och är en inspirationskälla och visat mig vägen till enkel och direkt dialog till medarbetare och medborgare. Ditt engagemang på/i sociala medier är ett föredöme för övriga kommuner och framförallt visar det på en villighet från kommunens sida att på ett reelt sätt låta invånarna i Katrineholms kommun ha en dialog med sin kommunchef. Hur många kommunchefer kan skryta med att de har daglig dialog med dem som bor, verkar och nyttjar kommunen och dess tjänster? Du är en pionjär i den trögflytande kommunbyråkratin och du bör vara en inspirationskälla för övriga kommuner/organisationer!

    Svara
  • Peroni:

    Jag skulle understryka de abstrakta värdena.
    Ex: 267.000 såsom väl investerade.

    Uppmärksamhetsvärdet för Katrineholm som ”technocity” i
    olika media (tack vare dig/er), har förräntat den där summan – många gånger om. (267k – 15 sek Lustgård i TV4?)
    Sicken ”fringis”.

    I övrigt: Beskriva sociala media – satsningen som
    ett verktyg för ökad tillgänglighet/transparens.
    Så uppfattar jag den, åtminstone. Och jag betalar skatt.
    I Katrineholm.

    Tror liksom Deeped, att du kommer få dig en duvning.
    Trots det faktum att somliga frågor lämnar …
    …eh, en del i övrigt att önska?

    Håll i hatten!

    Svara
  • Instressant läsning! Jag kom just hem från en annan kommun i landets södra delar. En kommun som väl inte är vidare aktiv på nätet. Är det viktigt? Ja, många kommentar redan har väl gjort det odiskutabelt viktigt.

    Men jag vill gå ytterligare några steg. Detta handlar inte bara om ”sociala medier”. Det handlar om vår goa offentlighetsprincip. Jag tror att även skribenten uppskattar den. Överhuvudtaget är det något konstigt i reaktionen på sociala medier från journalister i olika läger. Det skribentmonopol de hävdat är sedan så där 10 år borta. (Här borde jag ha en bra länk till Anders Mildners utmärkta seminarium/webinarium i lördags kring journalistrollen.)

    Nå, åter till kommunen och sociala medier. Kommunen är, som Morris påpekar, utförare i väldigt mycket i Sverige. Har det då något värde att kommunchefen lättar på kommentarer som till synes kan vara banala, typ ”tar en kaffe med kollegorna…”? Jag tycker inte det – för precis som på ett kafé är det de små kommenterarerna som leder till de stora diskussionerna. Inte alltid – men jag har CHANSEN. Är det skribentens önskemål att vi ska dra en blöt lovikavante över denna enkla konversation? är det inte ett UTMÄRKT medium för medborgardialog? Just genom att kommunchefen inte skriver en promemoria – utan mänskliga, vardagliga kommentarer – öppnar väl för den som så känner att kommentera. I min värld som chefsutvecklare hyllar jag den dag chefer klarar av denna enkla konst. Det enkla är ofta det svåra!

    Nå, ytterligare en punkt! De kommunala processerna kommer under de närmaste åren utsättas för hård press. Lönekostnader är bara en. Många kommuner har insett detta och satsar på olika former av förbättringsprojekt. Gott så – men satsar de rätt? En dialog via de sociala medierna ger en UTMÄRKT chans till direktpåverkan. Vidare – med de mobila terminaler de flesta av oss bär omkring på numera i våra telefoner kommer dessa krav på trimningar ytterligare att öka. Är det då inte en vinst att förstå sig på vilka processerna är ute i samhället?

    Sociala medier är idag en kanal av rang. Den har redan påverkat vårt politiska system. Mycket tyder på att Alliansen förlorade sin majoritet på EN enda blogg. Inlägg som handlade om en mamma. Att förstå hur dessa medier påverkar oss själva – och kommuninvånarna ser jag snarast som helt nödvändig allmänbildning för en person i ledande ställning idag. Det gäller såväl chefer i det privata näringslivet som rektorer i skolan och – kommunchefer.

    Vidare bör kommuner redan idag dels förbereda en policy även kring leaks – dels se till att arbeta med värdegrund och ledarskap till den nivå att det inte finns mycket att läcka om.

    Det finns många kommuner som önskar de hade någon som Mattias. Oftast hindrar rädslan – och Jantelagen dem. Vi är bättre än så i Sverige. Vi är en framstående IT-nation. Det inbegriper även Katrineholm. Det är nog dags för Kuriren att fundera på vad det kan innebära för välfärd, näringsliv och skola. Och kanske för Kuriren själv…

    Svara
    • :

      ”journalistroll” = ”journalis-troll” ;)
      Anders Abrahamsson´s senaste blog ..

      Svara
  • :

    Morris i synnerhet och övriga har redan bemött djupt i sak, så det är bara att ”plus-etta” på det!

    Jag skulle dock vilja lägga till ett faktum: offentlig kommunikation på nya offentliga platser bör vara en självklarhet. Medborgarkommunikation skall ske på de platser som medborgare är, rör sig och konverserar.

    Något som iaf Regeringen förstått, och via uppdrag till e-delegationen, utarbetat riktlinjer för myndigheters användning av sociala medier.

    ”Det kan finnas många skäl till att myndigheter använder sociala medier, till exempel för att skapa relationer, förtroende, nå nya grupper, omvärldsbevakning.”

    http://www.edelegationen.se/sida/riktlinjer-for-sociala-medier

    Mats Odell uttalade sig också här;

    ”– Jag tror det kommer att växa. Myndigheterna har en bra kontaktmöjlighet som också är billig för skattebetalarna. Man möter upp människor där de redan finns istället för att skapa egna mötesplatser, säger han.”

    I artikeln formuleras exemplet San Francisco;

    ”I USA använder två tredjedelar av myndigheterna sociala medier i dag. Mats Odell nämner San Fransisco som en förebild, där 260 000 medborgare har Facebook och mycket av stadens kommunikation förs där. Han ser en liknande utveckling i Sverige.”

    http://www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article131107.ece

    Fullversion av riktlinjerna är på 67 sidor PDF.

    Men – det är väl ett oerhört slöseri med skattemedel att ta fram ett sådant digert dokument och tillsätta en hel delegation för att ta fram något så trivialt som riktlinjer för offentlig kommunikation i ett nytt medielandskap, speciellt som det finns triviala blaha blaha-grejor som offentlighetsprincipen att förhålla sig till. Det kanske någon av praktikanterna på Katrineholmskuriren skulle kunna göra ;).

    En randkommentar. Inställningen som slår igenom med dunder och brak, och som finns i premisserna i frågorna, manifesteras och befästs med tidningens egna social mediestrategi. Verkar inte finnas på Twitter, och deras Facebooksida är enbart ett dagligt megafonpumpande av deras huvudrubriker, utan möjlighet att skriva på deras vägg, och svarar sporadiskt och ytterst sällan på kommentarer där, med undantag av någon rättelse nu häromveckan.

    Men i denna motvind så är det bara tre sätt att bemöta den negativa energin: Tålamod, uthållighet och glädje! Det är folkbildarens själ och uppgift som kommer i flödet här: det sista att bemöta med är arrogans. Tvärt om – bemöt i lugn och ro, metodiskt, noggrant och sakligt fråga för fråga, med fullständig transparens och leverans av dokumentation som efterfrågas – det tar udden av samtliga illa dolda angrepp här.

    Så till Morris ”älska ihjäl dem”, kanske skulle läggas ”utbilda ihjäl dem” :). Det är en klassiker att fördomar har sin rot i bristande kunskap, och att vi är funtade att bemöta förändring med ifrågasättande och skydd för det mesta. Fråga Mubarak i Egypten vad han anser om sociala medier…

    I övrigt visar anstormningen av medargumentatörer den kraft som finns. Demokrati uttrycks via samtal och dialog. Det är inte utan att även granskarna skall granskas. Till det behövs ”den fjärde statsmakten” – de sociala medierna!

    Svara
  • mKanala mKanala:

    Jag tycker vi kör ett lokalt event live, diskussion kring frågorna rakt av. Bjuder in Katrineholmarna och KK. Skapar mervärde.
    via Twitoaster

    Svara
    • Det vore nice :) Men kraften känns härlig redan som det är. Kanske blir overkill ;)
      via Twitoaster

      Svara
      • mKanala mKanala:

        Jag ser det som starten på något lokalt kring soc.med som återkommande, varför inte Kholm? Jag är PÅ.
        via Twitoaster

        Svara
      • mKanala mKanala:

        Men vi hämtar kraft hos initierade. Inte hos de som endast kommer att läsa KK artiklarna. Blir det inte lätt vi & dom?
        via Twitoaster

        Svara
    • :

      Tänkte på det också – bra förslag! Ta konversationen till torget! I förvårsolens glans!

      Svara
  • Joel:

    Denna post med all kommunikation är ju lysande som exempel på hur det fungerar. Och att det fungerar. Made my evening!

    Svara
  • Eirikur:

    Nu måste jag bara säga stopp och belägg med risk för att bli fullkomligt slaktad efter att ha läst övriga kommentarer.
    Naturligtvis är det positivt att Katrineholms kommun är en föregångare vad gäller att kommunicera med kommunmedborgarna via sociala medier. Men nu handlar det ju om dig Mattias. Du är ju faktiskt kommunchef. Det vill säga kommunens högsta tjänsteman.
    Visst är informationsmonopolet brutet men de flesta glömmer här journalistens ack så viktiga roll! Det spelar ingen roll hur mycket information som publiceras i olika kanaler. Det måste finas en granskning av makthavare, politiker, företag etc. Att ifrågasätta. Och att vara den lilla människans röst. Det är där den SERIÖSA journalistiken kommer in. Och det är precis det som Kurren ägnar sig åt i det här fallet.
    I denna församling redan frälsta kan din publicering av journalistens brev verka som magsurt och färdigvinklat. Men det är ju inte Kurren så tagit ställning. En journalist är ju opartisk och för sina läsares talan och granskar utifrån allmänintresset. Don´t shoot the messenger…
    Då kommer frågan: ägnar du dig åt rätt saker, Mattias? För en kommunmedborgare som jag kan det tyckas som att du ägnar 90 procent av din arbetstid på att kommunicera via sociala medier. Och ”handen på hjärtat”. Är det verkligen med kommunmedborgarna du kommunicerar? Av dina tweets att döma rör det sig i så fall om en mycket liten grupp, som liksom du, ”nördat in” på sociala medier. Det är inte de unga småbarnsmödrarna som vill veta hur kommunen tänker de stoa barngrupperna. Eller hur kommunen ska lösa behovet av barnomsorg på natten.
    Det är inte upprörda pendlare som lider av de urusla kommunikationerna i Katrineholm.
    Det är inte de arbetslösa ungdomarna som bara vill ha ett jobb.
    Det är inte småföretagaren som tycker att den kommunala servicen är usel.
    Det är inte barnfamiljen som inte hittar lämpliga bostäder.
    Som högsta tjänsteman borde du väl ägna dig åt stategiska frågor till 99 procent? Att skapa förutsättningar för fler jobb, bättre skola, bättre kommunikationer, att fler vill flytta till Katrineholm etc. Det ser man inte mycket av i dina tweets. Jag uppfattar det mer som att du skriver med dina kompisar. Och kompisarna passar här i detta forum på att hugga på Kurren som faktiskt bara gör sitt jobb. Frågan är ju om du gör det, Mattias?
    Om du nu tycker at du sköter de ”viktiga” frågorna bra. Skriv om det då i stället för att skriva trams med dina kompisar och visa hur du ser på ledarskap osv.
    Du har inte ägnat ett ord i din blogg åt det faktum vi kunde läsa om häromdagen att Katrineholm riskerar att få spara 15 miljoner på skolan framöver. Vilken kvalitet kommer det då att bli på skolan i Katrineholm? Du har inte heller kommenterat lärarnas nödrop om att de går på knäna i Katrineholms kommun. Det kallar jag för viktiga frågor. Inte att bli ledande på sociala medier!
    Jag ser fram emot att få läsa Kurrens granskning! Jag hoppas det väcker en och annan tanke på kullen. Både hos politiker och tjänstemän. Ni är anställda av oss som betalar skatt och är i vår tjänst och vi måste få ställa krav på er.

    Svara
    • :

      Och med detta har du nyttjat kraften som finns i sociala medier att föra direktdialog! Nu ser jag fram emot Mattias svar på detta :).

      Svara
    • Tack för relevant ifrågasättande. Om jag gett vid hand att jag inte respekterar journalistens rätt att ifrågasätta och granska så ber jag om ursäkt. Är lite bränd efter tidigare artiklar, se ex.
      Jag vågar också påstå att KK´s journalister inte har någon annan uppfattning om min respektfulla inställning till yrket.
      Angående tid så är jag uppkopplad ca 2h per dag. Men allt det är inte merarbete och väldigt lite ligger inom det som många kallar ordinarie arbetstid.
      På twitter finns, precis som du säger många redan frälsta – även om jag idag mött många för första gången i direkt dialog.

      Sociala medier är en liten kommunikationskanal i förhållande till andra för mig. Men för den som vill kommunicera här så går det bra. Framförallt är det på facebook jag möter Katrineholmare.

      Jag hoppas att du tar dig tid att läsa inlägg här på bloggen om ex ledarskap. Eller hur jag i stort sett varje dag ger min syn på omvärldshändelser i kommentarer.

      Gällande 15 miljoner så finns det absolut många frågor som vore intressanta att tala om, även här – men jag kan och ska inte ge mig in i politiska frågor. Jag har dock kommenterat det kort utifrån ett objektivt perspektiv.

      Ställ gärna krav!

      Ställ gärna frågor om det som intresserar dig! Jag finns (bland annat) här.

      Svara
    • Morris Packer:

      Hej,

      jag tror inte att någon tänker slakta dig – du har som kommunmedborgare företräde i diskussionen tycker jag. Och dina synpunkter väger, i mitt tycke tusenfalt, tyngre gentemot oss som du kallar ”redan frälsta”.

      Men om jag jag får belysa en sak – mycket av det du tar upp som frågor är saker som ”politiken” bör svara på. Dvs de politiska företrädarna som styr Katrineholm. Kommunchefen är kommunens högste tjänsteman, och ska givetvis granskas i den rollen – men alltför ofta blandas den politiska ledningen ihop med de tjänstemän som utför. Som kommuninnevånare ska/kan du ställa frågorna till vem du vill – och få ett svar oavsett – men Kuriren bör veta vilka frågor som ska ställas vart.

      Jag anser att Kuriren inte skötte sitt jobb när de skickade ovanstående frågor.
      De kan, och borde ha gjort bättre. Det kan jag bedöma.
      Och någonstans längs vägen kände jag att det får räcka med den sortens misstag av den sk ”seriösa journalistiken”.

      Hoppas att du får bra svar från Mattias, som inte är min kompis, men väl en person som jag lärt känna och respektera på nätet.

      Med vänliga hälsningar,

      Morris Packer
      +46 700 715 700

      Svara
      • Eirikur:

        Tack Mattias och Morris för bra svar!
        Det vore kanske bra om de de avlönade politikerna i majoriteten, som kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande, började använda sociala medier i så fall. Då kanske en enkel medborgare som jag kunde få svar, föra en dialog och läsa kommentarer om hur vissa stora och viktiga frågor ska lösas. Exempelvis den om skolan och besparingarna. Det ska som sagt bli spännande att läsa vad Kurren gör av dessa frågor. Jag hoppas att journalisten också tar del av denna givande diskussion. Vilken fart det har varit i detta forum ikväll!

        Svara

        • Tack för att du nyanserar diskussionen och hoppas du kände kicken av att bli delaktig och inte ”slaktad” av nördflocken. :)

          Jag tror absolut att de medborgargrupper du beskriver finns representerade i sociala medier. Sannolikt på Twitter och definitivt Facebook. I högre eller lägre grad och deltagandet ökar.

          Uppfattningen om hur mycket tid någon lägger på att ”vara” i sociala medier kan färgas av många faktorer. Ens egen förförståelse, vana och hur uppfattningen förmedlas av andra. T ex lokala medier.

          Katrineholmskuriren ska granska makten, ingen tvekan. Och Katrineholmskuriren (liksom alla aktörer i samhället) får acceptera att bli granskade och kritiserade av bloggosfären och andra initiativ som t ex Second Opinion.

          Jag tycker Katrineholmskuriren kunde köra ett annat upplägg. Varför inte be att få ha en reporter som följer Mattias under ett par dagar (eller en vecka). En reportageserie där man både granskar, skapar sig förståelse och berättar. Med det kritiska tänkandet som grund, naturligtvis, men inte med ett automatiskt scoop-mindset.

          Det skulle vara intressant att läsa.

          Svara
    • Bra inlägg tycker jag. Viktiga frågor, som du skriver, ska och bör väl behandlas i alla kanaler av kommunchefen under förutsättning att det ligger i yrkesrollen, så även i de sociala medierna. Vad jag själv hänger upp mig på är att KK (med utgångspunkt för hur frågorna är ställda) slår på just de sociala medierna, att det är dåligt och tidsödande och en sämre prioritering.Men den artikel som kommer av ”intervjun” kanske kommer att visa på någonting annat.

      Svara
  • OMFK (Oh my fucking Katrineholms-kuriren):

    [...] ambitioner dessvärre är ofta lite svåra att hitta, ens i bästa välmenande, har skrivet ett mail till Mattias Jansson, kommunchefen i Katrineholm. I och med att både jag personligen och mitt företag penseo [...]

    Svara
  • Fredrik Strömberg:

    Hej Mattias

    När någon frågar mig om den finns någon kommun som verkar framåt när det kommer till digitala medier så spontanerinrar jag mig Katrineholm. Och det har att göra med din närvaro i sociala medier. Jag är säker på att det har köpts rulltårta för mer än 267 000 kr under åren bara för att det är gott med kakor. Men ingen skulle ju ifrågasätta det – för rätt vad det är får man sig en skalk. Ett stort antal mediala makthavare känner till dig och vad ni gör – tror att din investering är god även om det vare sig är bakverk eller en rondellutsmyckning.

    Svara
  • Elin Wing:

    Haha Mattias det här var nog dom roligaste frågor jag läst, jag är ju 19 år och jag skulle lätt kunna svara på flera av dessa frågor. Och då tycker jag att KK skulle ha svaret på dessa frågor själva. Och jag vet att alla i min klass i Mp3 tycker att det var riktigt kul och bra att du var hos oss och berättade om allt som ni i kommunen gör för att vi ska få det lättare att kommunicera med dig.
    Jag tycker att du gör världens bästa jobb med detta!

    Svara
  • Morris Packer:

    *invånare* heter det inte innevånare. #fail

    Svara
  • Irene ( på Twitter):

    Hej!
    Jag har kommenterat på Twitter, men detta är en intressant fråga. Det är inte helt självklart att ta till sig sociala medier som sådant. Gillar speciellt Eirikurs kommentar ovan.

    Jag själv började twittra för att försöka förstå den målgrupp jag jobbar med, nämligen civilingenjörsstudenter. Och för att försöka förstå hur vi kan använda sociala medier i vår kommunikation kring rekrytering. Framförallt eftersom jag arbetar på ett bolag vars affär drivs av användandet av de mobila nätverk vi bygger (bland annat).

    Jag är fascinerad av sociala media men har ännu inte kommit på hur vi kan använda dem för att rekrytera rätt personer. Men utöver detta så finns en sidoaspekt som jag inte alls hade räknat med: Twitter har snabbt blivit en av mina egna främsta källor för lärande.

    Som chef inom HR förväntas jag hänga med i trender kring lärande, chefsutveckling mm. Jag förväntas förstå Talent Management och rekryteringsfrågor. Genom att följa ett gäng insatta i dessa ämnen på Twitter får jag varje dag ett antal intressanta länkar till relevanta bloggar och tidsskrifter inom de ämnesområden som berör min professionella utveckling.

    Twitter har alltså snabbt blivit en utmärkt sorteringsfunktion! Genom att andra läser och skickar vidare relevant material lär jag mig själv snabbare.

    Detta är viktigt, framför allt som ständigt lärande är något alla organisationer måste arbeta med. Som medborgare ställer jag gärna ett sådant krav på min kommuns anställda: Håll er a’jour med vad som händer. Snabbt och kostnadseffektivt. Så jag slipper spendera dyra skattepengar på kurser.

    Svara
    • :

      Ja, du bildar vittnesmål för just en aspekt av e-delegationens riktlinjer för myndigheters användande av sociala medier, som jag kommenterade –

      ”Det kan finnas många skäl till att myndigheter använder sociala medier, till exempel för att skapa relationer, förtroende, nå nya grupper, omvärldsbevakning.”

      Att nå nya grupper var ju en aspekt (här kan nog LinkedIn vara en bra tjänst att nå just civilingenjörer f ö), men just det där med omvärldsbevakning är extra spännande. I övrigt har någon utnämnt 2011 till ”the year of the curator” från Brian Solis. Ex vis tjänster som http://paper.li underlättar omvärldsbevakningen för att se vilka länkar som seglar upp som populära och det skapas ett ”social newspaper”.

      http://www.briansolis.com/2010/12/the-state-of-the-blogosphere-2010/
      http://twitoaster.com/country-us/briansolis/2011-is-the-year-of-the-curator/
      Anders Abrahamsson´s senaste blog ..

      Svara
  • Manden fra kommunen om kommunchef.com | Manden fra kommunen:

    [...] 13 spørgsmål kan ses i fuld længde på kommunchef.com. Og lad mig sige med det samme – dette er en ret god sammenskrivning af en mængde af de [...]

    Svara
  • :

    Tack alla för stöd, råd och kreativ feedback idag.

    Svara
  • KommunchefKinda KommunchefKinda:

    Du går i fronten för något nytt o står upp för ett öppet samhälle, du har min fulla beundran. Kan jag stödja dig på något sätt?
    via Twitoaster

    Svara
  • Fantastiskt grepp. Transparens och crowdsourcing. Naket och generöst. Många kloka synpunkter här från klokt folk.

    Jag funderar över ironin i att instrumentet som granskar våra samhällsinstitutioner i sig självt blivit fullkomligt institutionaliserat och inte tål granskning. Många konstaterar t ex inkompetensen i journalistens frågeställningar och den implicit (?) färdiga vinkeln på artikeln. Makten som granskas drar ner sina brallor på webben och ber om råd. Det här är ett lysande exempel på att vi befinner oss i en brytningstid.

    Det är i dylika tider som okonventionella ledare behövs. Katrineholms kommun kommer ha mycket nytta av det digitala drivet som finns på kommunledningskontoret. Kör så det ryker.

    Svara
  • Wow, vilken kommentarstråd! Det här kan man ju använda som undervisning till kommuner som vill veta hur de ska använda sociala medier. Eller varför de ska använda sociala medier. Eller vad det finns för positivt att vinna ur sociala medier. Vilket engagemang!

    Svara
  • [...] Frågor från Katrineholms Kuriren – Granskning av sociala medier [...]

    Svara
  • :

    Hej Mattias!

    Vilken otrolig kommentarstråd detta blev! Roligt att se engagemanget hos alla! Jag har inte hunnit läsa allt och tror att du har fått alla de svaren du vill/behöver ha redan, så jag vill bara påminna dig om vad som står i förvaltningslagen. Jag tycker den ger allt stöds som behövs för oss kommuner att finnas på sociala medier.

    I 4 § förvaltningslagen (1986:223) står följande: Varje myndighet skall lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde. Hjälpen skall lämnas i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till frågans art, den enskildes behov av hjälp och myndighetens verksamhet. Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt.
    Infomastern´s senaste blog ..

    Svara
  • Korta klipp – 10 Februari 2011:

    [...] Frågor från Katrineholms Kuriren – Granskning av sociala medier [...]

    Svara
  • 7direkt 7direkt:

    Reportersignatur Vän av ordning RT Nybloggat: Frågor fr Katrineholms Kuriren – Granskning av sociala medier https://kommunchef.com/2011/02/fragor-fra...
    via Twitoaster

    Svara
  • Mattias, du är ett föredöme som vi gärna berättar om i XOVATION. Och är det någon som kan svara på frågorna så är det du och här läser jag så många bra svar. Rädsla och okunskap är det vanliga med saker som är ”nya”. Utvecklingen går framåt och du , Mattias är en av föregångarna!
    Kram!

    Svara
  • [...] och politker. Låt oss få se vad våra folkvalda gör med vårt förtreonde.  Han fick ett e-post av en journalist från Katrinehomls kuriren som han publicerat på sin blogg. Jag ställer mig undrande till många av frågorna, och är lite [...]

    Svara
  • :

    Tycker att hela konceptet med Mattias publicering av journalistens frågor, kommentarstråden och Mattias efterföljande redovisning av alla konsultkostnader med eftertryck bevisar hela kraften i sociala medier, visar med exempel varför investering, pengar och tid för demokratin är viktig. Men låt oss backa ett halvt steg tillbaka. Citerar Britt Stakston från Twitter(som förmodligen är den ende som kan få 9 miljoner svenskar att använda sociala medier):

    ” absolut de ska sen hade j ringt istället för intervju :) tycker ska svara o se en vänlig Katrineholmsbo framför sig :)”

    På en liten ort som Katrineholm ändå är, finns ibland råkraften i det sociala nätverket och crowdsourcingen i att rätt människor springer på varandra i passergrindarna på ICA Maxi eller Willys. Innan de kommit ut genom kassorna har artikeln i lokaltidningen om en ”kommunchefs spenderande av skattepengar i lekstugan på Twitter”, vridits och spridits och är det RÄTT personer, med lokalt inflytande, så blir det en sanning, som lyfts i andra informella lokala forum, där inflytandets betydelse LOKALT är betydligt större, än vårt engagemang här. Mattias behöver både och, därför är Britt Stakstons synpunkt oerhört viktig. Det är inte en seger över Katrineholms Kuriren som behövs, det är en ännu bättre relation till medborgarna, en ökad lokal dialog och gärna fler Katrineholmare i sociala medier, som vore den stora vinsten, så att:

    ”kommunchef ska svara o se en vänlig Katrineholmsbo framför sig” – känns som det bästa tipset, så enkelt och så klokt! ;)

    Svara
    • :

      För att belysa mitt resonemang citerar jag från Mattias Facebooksida, en helt vanlig kommunmedborgares kommentar:

      ”Tycker faktiskt inte att KK frågor är helt obefogade. Vi satt just och resonerade om Kommunchefens användning av Sociala medier på jobbet en lunch för några dagar sedan. Och en del frågor av samma typ dök då upp.”

      Svara
Flickr Foton






  • nope, inte än iallafall
  • Idag - rekrytering ny förvaltningschef till Service och teknik, evenemangsmöte, träff om Teknikcollege Katrineholm, KTC & ikväll AfterWork
  • DN idag - inte med Reinfeldt, men väl med med flera. Det går bra nu, Katrineholm på kartan!
  • Kommunchef kommenterar – 16 February, 2011 http://dlvr.it/Gmdv1
  • :)


Connect with Facebook
finns även på LinkedIn.
Dela med dig!
Bloggen drivs med Creative Commons Attribution 3.0 License
Creative Commons License

och/eller