Äpplen, päron, pinsamheter och lärande
I förra veckan skrev Katrineholms Kuriren en artikel med flera sakfel som jag kommenterade och sedermera tog också tidningen in svaret.
Jag hade ett långt samtal med berörd journalist både via telefon och mail igår och idag var fanns en replik på mitt svar. Precis som jag misstänkte så går artikeln ut på att bevisa att man nog ändå hade rätt från början.
Min enda vilja i detta är att fakta ska vara rätt. Frågan handlar om två delar, dels en organisationsutredning och dess hanterandet av en återremiss.
Äpplen
Artikel nummer ett handlar om kostnader efter att kommunfullmäktige fattat beslut om återremiss. Kostnaden anges till 500 tkr.
Jag har nu bekräftat avtal med underkonsult och den totala kostnaden kommer att bli 150 tkr. Detta meddelade jag reportern igår kväll, men hon ville inte skriva det.
Päron
För ett knappt år sedan tecknade jag avtal i enlighet med vårt ramavtal med företaget TJP för organisationsutredningen. Kostnad 260 tkr. Till det kom en kostnad på 10 tkr för extra dialogtillfällen för politiker och anställda.
Pinsamheter
För att trots en räknemiss på 350 tkr försöka bevisa att kostnaden ändå var 500 tkr så för journalisten ett resonemang om moms. Moms är ingen kostnad för Katrineholms kommun och inte heller en intäkt hos företagen. Ett företags inkommande moms kvittas på inköp och regleras sedan mot Skatteverket.
Journalisten skriver ”Var exakt den sammanlagda slutnotan för grundutredning, konsekvensanalys och expertkonsult kommer att hamna är idag oklart.” detta trots att journalisten får de uppgifterna innan publicering.
Lärande
Det är inte bra att det blir fel. Det är dock viktigt att lära av sina fel. De brister vi haft i detta är åtgärdade. Men att försöka hävda att man hade rätt från början innebär inget lärande och blir lätt pajkastning istället för utveckling.
Det kanske var för komplicerat journalisten??